logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna k7s5a - brak POST i grafiki po włączeniu, działa po resecie

tehaceole 22 Paź 2007 16:15 1417 11
REKLAMA
  • #1 4403598
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Temat jakich wiele... Po naciśnięciu Power włącza się zasilacz, dyski, wentylatory. Jednak płyta nie inicjuje grafiki ani nie przeprowadza posta - nie słychać charakterystycznego "piip".
    Dopiero po wciśnięciu w takim stanie resetu płyta startuje normalnie i nie ma z nią wtedy żadnych problemów.

Płyta miała niedawno wymienioną baterię bo notorycznie pojawiał się podczas posta błąd "bios checksum error". Przez kilka miesięcy nie było z płytą problemów. Aż do tego opisanego na początku.

Nie dodawałem żadnego hardware'u. Problem z uruchamianiem pojawił się "z nikąd".

Bios zaktualizowany 2 lata temu do wersji OC. Nie było żadnych problemów ze stabilnością.

Wszystkie kondki wizualnie nie wzbudzają żadnych podejrzeń. Nie widać żadnych "napuchnięć" czy wycieków elektrolitu.

Sprzęt:
    procesor: Athlon 1600XP (nie "kręcony", 1,4GHz)
    RAM: 512MB
    grafika: GeForce 2 64MB
    dźwięk: Sound Blaster Player Audigy Platinum EX
    dysk: Seagate Barracuda 160GB
    Zasilacz: 300W CODEGEN
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #2 4403606
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź, rozłącz i połącz ponownie wszystkie połączenia, taśmy, karty i.t.d.
  • REKLAMA
  • #3 4404417
    tehaceole

Poziom 28  
    Już to zrobiłem ( w pierwszej kolejności ) i niestety nie pomogło.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • REKLAMA
  • #4 4404448
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    tehaceole napisał:
    Płyta miała niedawno wymienioną baterię bo notorycznie pojawiał się podczas posta błąd "bios checksum error".

Komunikat ten nie ma nic wspólnego z stanem baterii. Dotyczy on błędu sumy kontrolnej BIOS-u a nie pamięci konfiguracji systemu, której zawartość podtrzymywana jest przy pomocy wspomnianej baterii.
    tehaceole napisał:
    Zasilacz: 300W CODEGEN

Kolega jest bardzo odważnym człowiekiem.
  • #5 4404645
    tehaceole

Poziom 28  
    jankolo: problemy z tym komunikatem zniknęły od razu po wymianie baterii.
    Co do zasilacza... Nigdy nie było z nim kłopotów.

Czy ktoś jest w stanie podać mi możliwą inną niż kondki przyczynę niedomagania sprzętu?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #6 4404759
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    tehaceole napisał:
    jankolo: problemy z tym komunikatem zniknęły od razu po wymianie baterii.

Czy kolega jest pewien tekstu komunikatu? Czy nie był to czasem "CMOS checksum error"?
    tehaceole napisał:
    Wszystkie kondki wizualnie nie wzbudzają żadnych podejrzeń. Nie widać żadnych "napuchnięć" czy wycieków elektrolitu.

W zasilaczu też?
    tehaceole napisał:
    Co do zasilacza... Nigdy nie było z nim kłopotów.

Wszystko co dobre kiedyś sie kończy.
  • #7 4405220
    tehaceole

Poziom 28  
    Fakt... CMOS checksum error :D

Kondów w zasilaczu jeszcze nie sprawdzałem.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #8 4408862
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Codegena zmień na coś lepszego i to jak najszybciej :)
  • REKLAMA
  • #9 4408895
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja bym sprawdzil kondensatory na tej plycie notoryczna sprawa wystarczy ze jeden juz lub dwa wywali i zaczynaja sie problemy a co do zasilacza to tez bym zmienil na przynajmniej modecoma feel jest 100000% lepszy od codegena
  • #10 4409446
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Co do Codegen'ów to na forum jest sporo o nich. W tych zasilaczach traci z czasem pojemność pewien kondensator, bodajże C13 jakbyś rozebrał zasilacz. Jeżeli jest już troche opalone w okolicach tego kondensatora to zasilacz ma się ku schyłkowi swojego żywota.. Różne przypadki widziałem na tych Codegen'ach - np. falowanie obrazu na monitorze itp. :) No ModeCom już jest dużo lepszy, chociaż szału nie ma. A te kondensatory na płycie oczywiście jak najbardziej trzeba posprawdzać.
  • #11 4409753
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Miałem to samo, czasem musiałem wyjmować kabel z zasilacza, a czasem nawet kartę graficzną...
    Potem poskładać i ustawić fsb w biosie na nowo bo się zmieniało na 100.
    Średnio co 3 raz musiałem resetować kompa aby się windows pojawił :)
    Ale jednak zestaw ECS K7S5A plus zasilacz codegen króluje :)
  • #12 4469428
    tehaceole

Poziom 28  
    Kondki wymienione i nadal to samo. Płyta i zasilacz idą do kosza. Dziękuję za pomoc a temat zamykam.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7S5A po włączeniu uruchamia zasilacz, dyski i wentylatory, lecz nie inicjuje POST ani grafiki, brak sygnału dźwiękowego. Problem ustępuje po naciśnięciu resetu, po czym system działa stabilnie. Niedawno wymieniono baterię CMOS z powodu błędu "CMOS checksum error", który zniknął po wymianie. Kondensatory na płycie wizualnie nie wykazują uszkodzeń. Wskazano, że problem może leżeć w zasilaczu Codegen 300W, który jest znany z degradacji kondensatorów, szczególnie kondensatora C13, co prowadzi do niestabilności systemu. Zalecano wymianę zasilacza na lepszy model, np. ModeCom Feel. Po wymianie kondensatorów na płycie problem nie ustąpił, ostatecznie płyta i zasilacz zostały wycofane z użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA