logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna2000 1.816V silnik się dławi po umyciu ,szarpie autem

konradj654 08 Sie 2006 12:40 6242 6
REKLAMA
  • #1 2893076
    konradj654
    Poziom 2  
    Witam,
    Będąc w Anglii nabyłem wymienioną powyżej lagunę i naszło mnie na umycie silnika...
    Auto zapala teraz normalnie a co jakiś czas szarpie silnikiem i całym autem.W czasie jazdy silnik się dławi przy dodawaniu gazu ,wykonuje żabie skoki, najwięcej na 2gim biegu wobec czego przełączam na jedynkę żeby móc jechać dlej.
    Co to za usterka? Nie pracują wszystkie cylindry? Zalane świece? Koszty naprawy?
    Będe wdzięczny za jakieś wytyczne.
  • REKLAMA
  • #2 2893301
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Otwurz aparat zaplonowy i pozadnio go wyczysc (osusz) mozliwe tez ze kable wysokiego napiecia sazawilgocone muszisz tosprawdzic
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2895903
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

W takim samochodzie nie ma aparatu zapłonowego, tylko komputer do sterowania zapłonem.
    Najczęściej w takich przypadkach woda nalewa się w zagłębienia, w których są świece zapłonowe.
    Trzeba usunąć wodę i osuszyć kable wysokiego napięcia. W żadnym wypadku nie wykręcać świec bo woda dostanie się do cylindrów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2896009
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Kolegę kris 88 poproszę o znalezienie tego aparatu. Długo mu zejdzie. A więc mycie ogólnie rozumiane to bardzo zły pomysł w przypadku tego silnika. Ale za to wyjście z sytuacji może być łatwe jeśli nie jeździłeś w tym stanie zbyt długo. Otóż masz zamoczone cewki zapłonowe. Prawdopodobnie wszystkie cztery. A rada to wyjęcie cewek i ich wysuszenie. W tym silniku raczej nie ma pokrywy na wierzchu więc nie ma co zdejmować. Potrzebny do tego w zależności od rozwiązania klucz nasadowy sześciokątny 10 lub gwiazdka bodajże 25. Odkręcasz wkręt mocujący z cewkę od góry, odłączasz złącze elektryczne i ciągniesz cewkę do góry. Zapewne zobaczysz na miej skropliny wody. Także wnęka i świeca będą zawilgocone. Montaż odwrotnie poza nawodnieniem cewki. Jeśli cewki nie dostały przebić izolacji to będziesz jeździł. Są mało skuteczne sposoby zabezpieczenia się na przyszłość ale do tego trzeba mieć nieco wiedzy o zagadnieniu.
  • #5 2896377
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Witam moim zdaniem trzeba dobrze wysuszyć silnik to po pierwsze po 2 filtr powietrza trzeba zobaczyć ponieważ mogło się tam zebrac trochę wody i dlatego silnik się dławi. Mam pytanie czy silnik strzela w gaźnik? Np jedziesz jedziesz i sie przydusi i tak strzela lekko??
  • REKLAMA
  • #6 2896515
    konradj654
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za poświęcenie czasu na odpowiedzi.Co do aparatu zaplonowego po przegladaniu jak wyglada na aukcji e-bay probowalem go zlokalizowac inawet wydawalo mi sie ze go zlokalizowalem ale co do 'otworzenia' go mialem dylemat.Dziekuje koldze Mczapskiemu ,za wyczerpujaca odpowiedz.Mocowalem sie z gwiazdka nr 30 ale to ylo ponad moje sily ,pierwsze co zrobilem to wlasnie odkrecilem filtr paliwa co bylo proste ale nie wygladal na zalany.Tak auto strzelalo w gaznik? (ja sie kompletnie nie znam ale czy w nowych autach wystepuja jeszcze gazniki?)
    Uff.. auto dzis jezdzi juz normalnie, wyschlo samo nie ponioslem konsekwencji mojego glupiego pomyslu...

Dzieki jeszcze raz i pozdrowienia

K
  • #7 2896549
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    No jak strzelało to znaczy, że w gaźniku było troszeczkę wody ale odparowała lub silnik przepalił. Mój tata kiedyś jak kupił benzyne to tak było cały czas nie dało sie ujechać (trefna benzyna) ale jakos przepalił ją :P Następnym razem uważaj jak myjesz silnik :P

Pozdrowienia :D

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Renault Laguna 1.8 16V po umyciu silnika zauważył problemy z pracą jednostki napędowej: silnik dławi się, szarpie, wykonuje nierówne skoki, szczególnie na drugim biegu. Przyczyną jest najprawdopodobniej zawilgocenie cewek zapłonowych oraz kabli wysokiego napięcia, a także obecność wody w zagłębieniach świec zapłonowych. W samochodzie nie ma tradycyjnego aparatu zapłonowego, lecz komputer sterujący zapłonem. Zaleca się ostrożne osuszenie cewek zapłonowych poprzez ich demontaż (odkręcenie śrub mocujących i odłączenie złączy), a także osuszenie kabli wysokiego napięcia i wnęk świec bez wykręcania świec, aby nie dopuścić do dostania się wody do cylindrów. Dodatkowo warto sprawdzić filtr powietrza pod kątem zawilgocenia, które może powodować dławienie silnika. Objawy takie jak strzelanie w gaźnik wskazują na obecność wody w układzie paliwowym, która po odparowaniu może ustąpić. Po wyschnięciu elementów silnik może wrócić do normalnej pracy. Mycie silnika w tego typu samochodach jest ryzykowne i wymaga ostrożności, aby uniknąć podobnych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA