logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć segmenty UNITRA z 5-pinowym wyjściem do wzmacniacza?

Tiger86 09 Sie 2006 11:54 2783 14
REKLAMA
  • #1 2896603
    Tiger86
    Poziom 11  
    Witam wszystkich od wczoraj jestem posiadaczem 2 segmentów do wieży UNITRA i nie wiem jak to połączyć z moim wzmacniaczem.Jeden segment jest to radia i jest tam wyjście z 5 pinów a pozostałe wiem do czego służą, drugi segment jest to odtwarzacz kasetowy i tez mam wyjście na 5 pinów oraz 4 wyjścia na czincze 2 opisane INPUT a drugie OUTPUT i posiadają one jeszcze opis L i R domyślam sie ze to sa kanały ale do czego one służą ???? :cry: z góry dziękuje za pomoc wszystkim.....
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2896683
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam Nowego Kolegę
    Proponuję podać oznaczenie sprzętu :P
    L/R - prawy i lewy (lub odwrotnie :D ), INPUT/ wejście, OUTP/ wyjście.

PS. Popraw tytuł postu (regulamin).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2896784
    Tiger86
    Poziom 11  
    Witam.Jeden sprzet to TUNET STEREO HiFi AS206S FAUST a drugi to STEREO CASSETTE DEAC M7020 a do czego słuza wtedy te 5 pinowe wtyczki .... ???CZyli w teori moge podłaczyc głosniki pod te wyjścia na czeki...??

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno warzne pytanie czy ja musze podłaczyc wzmacniacz pod tego "kaseciaka" bo cos mi sie zdaje ze on ma w sobie wzmacniacz ..... ????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2896995
    _PREDATOR_

Ocena: 2315
    Kaseciak nie ma wzmacniacza na głośniki, ma wyjście na słuchawki. Pobierz schematy i będziesz wiedział jak to podłączyć, jak co to dodam Ci punkciki na ich pobranie :P .
    Lub podaj maila na pw/ prześlę.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #5 2897008
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam
    Oj obawiam się że ten kaseciak nie ma wzmacniacza więc musisz go podpiąć pod wzmacniacz i do wzmacniacza kolumny.
    Te 5-cio pinowe wtyczki to tzw. DINy, kiedyś używane do łączenia sprzętu audio, w tej chwili już w audio nie stosowane. Lepiej to wszystko połączyć czinchami. L i P Out w magnetofonie do L i R Tape IN we wzmacniaczu.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2897958
    Tiger86
    Poziom 11  
    A jak mozna przerobić te DINy na czincze...??? czy mam ktoś jakieś schematy czy coś w tym styli .... ??? w razie co mój mail to dj_tiger86(_at_)wp.pl
    A jak najlepiej podłaczyć tuner radiowy i kaseciaka do wzmacniacza ..... ???? Jaki wzmacniacz był by najlepszy to tego mojego zwstawu .... ???
  • Pomocny post
    #7 2898136
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Odkręcasz obudowe i tak: Jeśli to Diny Z wy. L i R to mają 3 kabelki.Mase masz albo na blaszce (taki okrąg z metalu nie umiem inaczej wytłumaczyc) albi na środku czyli na 3 dziurce. 1 i 2 to wy kanałów.Chcesz czinchy to tak:
    Montujesz w oburowie te wejścia znajdziesz je w sklepie elektronicznym.Z środkowej dziurki będzie wychodzic drucik czyli jeden kanał a blaszka z zewnątrz to masa.Tak samo z drugim tylko do środka dajesz drugi kadał a masę poprzedniego łączysz z tą.Powinieneś się domyślec o so mi chodzi ale lepsze rozwiązanie to kupic lub zrobic przejście.Wtedy łącztsz tak jak ma Din zamontowany w obudowie wtyczkę i łączysz do czinchów tak jak pisałem.Powinno działc.Co pisze przy Dinie?Może byc to wy. PHONE?!

Pozdrawiam

P.S Dołączam rysunek przejśc.M- masa, L i R - kanały.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć segmenty UNITRA z 5-pinowym wyjściem do wzmacniacza? Din.JPG (10.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2898248
    Tiger86
    Poziom 11  
    Dieki wielkie ten rysunek napewno mi poże to wykonac ..... w tych DINACH wyże wykozystać 1,3i 5 pin.....????
  • Pomocny post
    #9 2898412
    DJKompot
    Poziom 26  
    Nie wiem o co ci chodzi.wysyłam kolejny rys.Ja miałem tak podpięte pod wzmaka.Kolega jeden mówił że te DINY są nie używane ?! Nie zgadzam się, są w wszelkiego rodzaju keybordach jako transmitery MIDI :D. Ale też powoli zastąpia Dina USB:|

Pozdrawiam:D
    Załączniki:
    • Jak podłączyć segmenty UNITRA z 5-pinowym wyjściem do wzmacniacza? bez tytułu.JPG (7.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2898530
    Artur k.
    Ocena: 1701
    Witam

Na rysunku kolegi wyżej jest błąd !!!

tutaj jest rozpiska DIN http://www.hardwarebook.net/connector/av/dinaudio.html

Wynika z tego ze nalezy kanał lewy to nóżka 1, prawy to 4, a masa to 2

Po pierwsze jaki kolega ma wzmacniacz, to zdecydowanie ułatwi nam sprawe, być moze nie ma potrzeby nic kombinować
  • #11 2898650
    DJKompot
    Poziom 26  
    Sorki ale ciekaw jestem czemu u mnie tek jest?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 2898748
    Artur k.
    Ocena: 1701
    Witam

Tak jak narysowałeś to sie podłącza kabel mono, nagrywanie-odtwarzanie. Możesz mieć tak podłaczone jeśłi Twój sprzęt to jakaś samoróbka i ktoś sobie podłączył DIN-a po swojemu. Standart jest taki jak napisałem.

DIN 5 stykowy ma możliwosc w jednej wtyczce puścić sygnął w dwie strony: nagrywanie-odczyt.

i tak nóżki 1, 4, 2 to nagrywanie: kanał lewy, kanał prawy, masa
    Nózki 3, 5, 2 to odtwarzanie : kanał lewy, kanał prawy, masa

W poprzednim poście pomyliłem sie - właściwe nózki to 3,5,2

Pozdrawiam
  • #13 2899027
    Tiger86
    Poziom 11  
    mój wzmacniacz to AudioMagie PA-2042 P.A. AMPLIFIER czy wogóle cos na tym seztawie bedzie działac .... ????
  • #14 2900302
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Wiesz co, super by było gdybyś wlnął fotki wszystkich twoich elementów (tylnych ścianek) wtedy było by bardzo łatwo napisać mi jak to masz podłączyć. Mielibyśmy ułatwione zadanie!
  • #15 2900521
    krisdorot
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    niewiem po co tyle zachodu - te przeróbki, przecież można kupić za grosze przejściówki tych wtyczek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia segmentów audio UNITRA z 5-pinowymi wtyczkami DIN do wzmacniacza. Segmenty to tuner radiowy TUNET STEREO HiFi AS206S FAUST oraz magnetofon STEREO CASSETTE DEAC M7020. Magnetofon nie posiada wzmacniacza głośnikowego, a jedynie wyjście słuchawkowe, dlatego wymaga podłączenia do wzmacniacza. Wtyczki 5-pinowe DIN służą do przesyłu sygnału audio, gdzie piny 1, 4 i 2 odpowiadają za lewy kanał, prawy kanał i masę przy nagrywaniu, a piny 3, 5 i 2 przy odtwarzaniu. Zaleca się użycie standardowych połączeń RCA (czincze) do podłączenia segmentów do wzmacniacza, łącząc wyjścia L i R z magnetofonu do wejść Tape IN wzmacniacza. Można przerobić wtyczki DIN na RCA samodzielnie, łącząc odpowiednie piny i masę, lub użyć gotowych przejściówek dostępnych w sklepach elektronicznych. Wzmacniacz AudioMagie PA-2042 P.A. AMPLIFIER wymaga podłączenia do segmentów przez wejścia liniowe, gdyż magnetofon nie ma własnego wzmacniacza. Schematy połączeń DIN-RCA oraz zdjęcia tylnych paneli urządzeń ułatwiłyby dokładne instrukcje podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA