blabo napisał: A wedlug mnie procki serii 51 to troche juz przeszlosc.
Z tym nie mogę się zgodzić. Chociaż 8051 to stara (jak na procesor) architektura, to jest ona wciąż rozwijana i to przez wielu producentów (są kontrolery z rdzeniem 8051 o wydjaności 100MIPS

). Warto się z nią zapoznać, bo nic nie wskazuje na to, żeby odeszła do lamusa. Poza tym kontrolery te są ogólnie dostępne, tanie i jest do nich mnóstwo książek, kompilatorów, symulatorów i informacji w internecie.
Jeśli chodzi o język programowania, to jest pełno dyskusji na ten temat na elektrodzie np.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic58128.html.
Ja dorzucę tu swoje zdanie:
Masz taki wybór: 1. assembler, 2. C, 3. bascom.
ad1. Jezyk maszynowy inny dla każdej rodziny procesora, najlepszy jeżeli chcesz pisać niezbyt długie ale wydajne i oszczędne proramy, daje też najlepszą "kontrolę" nad tym co robi procesor. Niestet czas poświęcony na napisanie programu jest najdłuższy. Chociaż jak nabierzesz wprawę i będziesz miał gotowe procedury do obsługi różnych peryferiów, to czas ten zdecydowanie się skraca (zaryzykuję twierdzenie, że jest porównywalny do pisania w C)
ad2. Najlepszy jeżeli piszesz obszerny program. Zawsze też możesz robić wstawki assemblerowe jeżeli dana procedura jest krytyczna czasowo. Ma tą zaletę, że możesz swoje programy przenosić na różne rodziny kontrolerów (po niewielkich zmianach).
ad3. Niektórzy nazywają go językiem programowania

. Ja porównał bym go raczej do klocków lego. Jeżeli nie chcesz pisać poważnych (pożądnych) programów, a chcesz się trochę pobawić z kontrolerami to możesz go wybrać.