logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić niemiecki telewizor, by działał w Polsce? Instrukcje i porady

garrish 10 Sie 2006 23:13 1611 9
REKLAMA
  • #1 2904006
    garrish
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem a zarazem chcialbym sie zapytac czy trudno jest przestroic i jak sie przestraja odbiornik(tv) bo kolega przywiozl z niemiec i niestety nic nie slychac szumi.A to jest oczywiscie wina tego ze trzeba go przestroic. I chcialbym zeby ktos mi wytlumaczyl jak sie to odbywa i czy taki przecietny facet jak ja ktory zdal do 2 klasy elektronicznej ;-) czy by to zrobil. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2904097
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Fonię przestraja się na kilka sposobów. 1-fania równoległa-jeżeli są filtry SFE 5,5. 2-jeżeli jest fonia "stereo" filtry 5,5 i 5,74- generator 1MHz oraz pozostałe sposoby czyli fonia RYMI prze braku filtrów lub tryb serwisowy gdzie brak filtrów SFE i trzeba wymienić filtr z falą powierzchniową.Najprostrzy to fonia RYMI.Tyle na początek.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem na ile jesteś "facet przeciętny"
  • REKLAMA
  • #3 2904122
    garrish
    Poziom 11  
    a najprostrza metoda? I ktora zadziala:P :) Prosze o dokladny opis jak dla "lamera" :-) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2904148
    LeDy
    Poziom 43  
    Jaki masz TV- czy są filtry SFE 5,5 MHz.
  • #5 2904160
    garrish
    Poziom 11  
    O tego to teraz nie moge powiedziec bo ten telewizor jest u kolegi:( wiem ze to jest taki starszy telewizor a firma to jakas ITT Oscar tuner :-) a nie mam pojecia teraz. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2904183
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak starszy ITT to chyba jest SFE 5,5MHz i potrzebna będzie fonia równoległa.Chyba,że ma 5,5 i 5,74 to wystarczy generator 1MHz.
  • #8 2904205
    garrish
    Poziom 11  
    a jak rozroznic i poznac czyt to jest SFE 5,5MHz?
  • #10 2909364
    arek1203b
    Poziom 11  
    wystarczy sam konwerter

Podsumowanie tematu

✨ Przestrojenie niemieckiego telewizora do pracy w Polsce wymaga dostosowania fonii, która może być realizowana na kilka sposobów w zależności od zastosowanych filtrów. Najczęściej spotykane są filtry SFE 5,5 MHz, które wymagają fonii równoległej, lub zestaw filtrów 5,5 i 5,74 MHz, gdzie stosuje się generator 1 MHz. W przypadku braku filtrów SFE stosuje się metodę fonii RYMI lub tryb serwisowy, co może wymagać wymiany filtra z falą powierzchniową. Identyfikacja rodzaju filtrów jest kluczowa i zależy od modelu telewizora. Dla starszych modeli ITT Oscar najprawdopodobniej stosuje się filtr SFE 5,5 MHz i fonia równoległa. Dokładne wskazówki i schematy można znaleźć na stronach specjalistycznych, np. mjm.pl i rymi.pl. W niektórych przypadkach wystarczy wymiana konwertera. Aby uzyskać precyzyjne instrukcje, konieczne jest podanie dokładnego typu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA