logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny CB do mobilka: magnetyczna czy montażowa? Opinie i doświadczenia

artelektron 10 Sie 2006 23:23 9508 10
REKLAMA
  • #1 2904043
    artelektron
    Poziom 23  
    Ocena: 49
    Witam
    Mam pytanko kiedyś byłem na CB aktywny pare lat nie zajmuje się tym ,aż do dnia dzisiejszego kupiłem radyjko a mam pytanko co do anteny. Jaką wybrać do mobilka na montaż taka standardową czy magnetyczną ?? tąmagnetycznąnie zdmuchnie wiatr w czasie jazdy szybszej ??
    Prosze o opinie
  • REKLAMA
  • #2 2904100
    bm639
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    "montażowa" ogólnie jest lepsza (niby łatwiej się stroi), ale jak kupisz długą to i taka i taka będzie hulać , aż miło :)...ale zawsze w tym samym miejscu po zestrojeniu stawiaj
  • REKLAMA
  • #3 2904130
    artelektron
    Poziom 23  
    Dzięki ale moje pytanie było czy nie zdmuchnie mi wiatr podczas szybkiej jazdy anteny magnetycznej?? ponieważ nigdy nie miałem takiej anteny i nie wiem jak silny magnes w tych antenach montują ?/
  • #4 2904161
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    podczas szybkiej jazdy - nie
    na parkingu - a to już zależy w jakiej dzielnicy :|
  • REKLAMA
  • #6 2904271
    artelektron
    Poziom 23  
    Jednak chyba kupie sobie montażówke na zwykłe mocowanie do relingów do combika (przekonanie) ?? jeszcze jedno jak ktoś posiada swr-meter z okolic Rybnika i Wodzisaławia chętnie skorzystam
  • #7 2907317
    socha2006
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To czy zdmuchnie zależy od rodzaju tzn od wielkości magnesu. Magnesowa jest wygodniejsz bo kiedy chcesz to sciągasz i chowasz a montażową to trzeba odkrecac i wiercic dziure w dachu. A czy jest Magnesowa czy Montazowa to wątpie czy ma to jakis wpły na strojenie.
  • #8 2907552
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    marniu napisał:
    ....przy 170 km/h nie zdmuchło hehe .....

170km/h to jakieś 47m/s, Twe pytanie w stylu "jak tam dróżka do..." to około 5s. Zanim odpowiadający weźmie mikrofon to jakieś kolejne 10s (przecież nie trzyma mikrofonu w ręku), Ty mu podziękujesz, pożyczysz dróżki to 20s, ale koncówki to on może nie odebrać, dlaczego? Załóżmy że ten którego pytałeś jechał 90km/h czyli 25m/s.
    Razem mieliście 47+25=82m/s. 5s+10s+20s=35s czyli rozjechaliście się na odległość 2870m czyli 2,9km
    a teraz z opisu na Allegro/ z linku który podałeś/:
    ANTENA MAGNETYCZNA MODEL 18-244M FIRMY MIDLAND - ALAN-tak się nazywa
    Antena jest fabrycznie nowa, oryginalnie zapakowana !!- czyli nówka
    Prosty montaż wystarczy położyć antene na dachu samochodu (antena jest z magnesem). - no kładziesz na dachu i jakCi ją zdmuchnie, oj chyba trzeba ją jenak postawić na tym magnesie, dostroić a ona ciężko się stroi
    Antena uniwersalna pasuje do wszystkich cb radii.- czy jest antena do CB która nie pasuje do wszystkich CB
    Kabel z anteny zakończony jest wtyczką pasującą do wszystkich cb radii.-odkrycie Ameryki , antena CB ma wtyk pasujący do radii CB
    Zasięg anteny jest max. do 15 km.- a kto to sprawdził? ale jest z tego tłumaczenie w nastepnej frazie:
    Zasięg anteny zależy od ukształtowania terenu ( np. w górach zasięg będzie mniejszy ) - zapomnieli dopisać ile mniejszy, a wterenie zabudowanym? itd. z praktyki 1,5-2km max

Dane techniczne CB ANTENY:
    - częstotliwość : 26,965 - 27,405 MHz -ale dla SWR<2 to jakieś 10 kanałów z tego pasma
    - moc max: 100W -chyba o jedno zero za dużo , no chyba że ktoś używa nadajnika przez ułamek sekundy
    - impedancja: 50 Ohm- czy ktoś spotkał anteną do CB o innej impedancji?
    - waga: 500g- no bardzo istotny parametr ...dla lotniarzy
    - zysk (wzmocnienie): +1,5 dB-JESTEM ZSZOKOWANY, JEśLI TO PRAWDA, KUPIę KAżDą ILOść, a może autor zapomniał dodać do dB jednej literki by było to +1,5dBi, a tej to nie kupię
    - Minimum SWR: 1:1,2- nic nowego jak się da zestroić
    - wysokość anteny: 660 mm- bez komentaża
    - średnica magnesu: 90 mm -bez komentaża
    - długość kabla: 2,75 metra
    - kabel zakończony wtyczką do anteny (cb radia)- dlaczego zakończony i ta długość kabla? ot ciekawe?

A na poważnie, jak kolega moderator słusznie zauważył, na tej atrapie to 2km w obecnych waunkach propagacyjnych to sukces. Policzyłem Ci jak przy tej Twojej prędkości wygląda sytuacja na trasie (drugi jechał prawidłowo). Anteny zaczynają się od 130cm a już te do twojej prędkości to od 160cm.
    Antena ta nadaje się do łączności jesli dwa pojazdy jadą jeden za drugim ot i wszystko
    Marek
  • REKLAMA
  • #9 4215554
    grzegorzdr
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam pytanie, czy przy montażu magnetycznej anteny CB na dachu samochodu kombi (np. na środku) nie będą przeszkadały relingi i na nich dwie poprzeczne belki bagażnika w poprawnej pracy anteny? Antena będzie pomiędzy belkami w odległości conajmniej 50cm od nich.
  • #10 4215589
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    To trzeba sprawdzić, ponieważ teoretycznie może to wpłynąć na kąt promieniowana anteny. Podstawa magnesowa ma swoją grubość, następnie wysokość cewki i promiennik wyjdzie trochę wyżej - oczywiście antena nie hustler.Nie będzie to prawidłowy montaż ale myśle, że powinno być w miarę dobrze.
  • #11 4215608
    artelektron
    Poziom 23  
    Ja zamontowałem antene z tyłu koło anteny radiowej 10cm od niej po lewej stronie,normalnie dziura w dachu,antene radiową zamieniłem na krótką 16 cm aluminiową.
    Dodam że antenke mam magnum a radyjko inteka i chodzi rewelacyjnie bije osiągi.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru anteny CB do montażu mobilnego – magnetycznej czy montażowej. Antena montażowa jest ogólnie uważana za lepszą i łatwiejszą do strojenia, zwłaszcza jeśli jest odpowiednio długa i zamontowana w stałym miejscu. Anteny magnetyczne są wygodne ze względu na łatwość montażu i demontażu bez wiercenia, jednak ich stabilność podczas szybkiej jazdy zależy od siły magnesu. W praktyce wiatr nie zdmuchnie anteny magnetycznej nawet przy prędkości około 170 km/h, o ile magnes jest odpowiednio mocny. Montaż anteny magnetycznej na dachu kombi może być utrudniony przez relingi i poprzeczne belki bagażnika, co może wpływać na kąt promieniowania anteny. Wskazane jest zachowanie odpowiedniej odległości od metalowych elementów. Przykładowo, antena Magnum zamontowana z tyłu samochodu w pobliżu anteny radiowej działa efektywnie z radiem Inteka. Strojenie anteny nie zależy znacząco od typu mocowania (magnetyczna czy montażowa), lecz od długości i stałości położenia anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA