logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maycom AH-27 - jaka antena magnetyczna na dach kombi?

Grzegorz_n 20 Lip 2006 18:31 2637 6
REKLAMA
  • #1 2837259
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam Wszystkich :)

Wygrzebałem z szafki stare ale idealnie sprawne CB Maycom AH-27.
    Chciałbym je przeznaczyć do samochodu (ostatnio trafiło się kilka mandatów)
    jednak nie bardzo wiem, jak się za to zabrać i dlatego tutaj proszę Was o pomoc.

1.
    Głównie chodzi o wybór anteny na samochód typu kombi.
    Mam relingi, ale już wyczytałem, że na relingi nie mocuje się anteny,
    tak więc pozostaje magnetyczna na dach.
    - czy może ktoś polecić jakiś dobry model.
    - w jakim miejscu dachu należy "kleić"
    - jakiego kabla użyć
    - jak przeprowadzić strojenie (chyba gdzieś mam pws meter - czy tak się to pisze ???)

2.
    Zasilanie z zapalniczki.
    W moim AH-27 jest pojemnik na 6 x 1,5 V (1,2 V).
    Mam również przejściówkę / zasilacz (pomiędzy radio a wspomniany pojemnik),
    która służy do podłączenia zasilania z zewnątrz. Pamietam, że już kiedyś podłączałem zasilanie z tradycyjnego zasilacza do CB,
    ale nie wiem czy dawałem tam 13,6 V czy też jakieś obniżone w granicach pojemnika na baterię, czyli 6 x 1,5 V = 9 V.
    Czy ktoś wie jakim napięciem można obciążyć taką przejściówkę / zasilacz ???

3.
    Gdzie zdobyć homologację na moje radio ??? Nie znajdę już papierów, bo to było z 7 lat temu, jak je kupowałem. Mam na tylnej sciance numer seryjny.

Może jest coś, co powinienem wiedzieć, aby być zadowolonym z użytkowania ???

Za każde info z góry Wam dziękuję :)

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2838485
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Antena na magnesie to ostateczność. Lepiej zamontowac na tylnej klapie, na uchwycie krawędziowym.
    Polecam uchwyt SF-40 i antenę Magnum AT-71.
  • REKLAMA
  • #3 2838710
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Witam ponownie :)

Cytat:
    Antena na magnesie to ostateczność.
    gdzie nie czytam, to wszyscy piszą przeważnie o antenie na magnesie, chociaż sam mam obawy,
    bo czasami zdarza mi się wdepnąć i 170 km/h... czasami... :)

Cytat:
    Lepiej zamontowac na tylnej klapie,
    to rozwiązanie chyba odpada...
    mam samochód typu kombi i tam tylna klapa jest prawie pionowa...
    chyba, ze przy takiej klapie też można za pomocą jakiegoś specjalnego uchwytu...

Cytat:
    na uchwycie krawędziowym.
    tu chyba najszybciej...

ale ???

Cytat:
    Lepiej zamontowac na tylnej klapie, na uchwycie krawędziowym.
    co w przypadku tych dwóch wariantów z przeciwwagami ???
    środek dachu stanowi dobre przeciwwagi, a na krawędzi lub tylnej (PIONOWEJ) klapie
    możemy zapomnieć o przeciwwagach, a jednocześnie o większym zasięgu i dobrym zestrojeniu.
    Czy dobrze kombinuję ???

:)
  • #4 2844466
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Cytat:
    Polecam uchwyt SF-40 i antenę Magnum AT-71
    ponieważ nikt więcej nie wypowiedział się w tym temacie, postanowiłem zaufać użytkownikowi welek i zakupiłem to, co polecił.

Pozdrawiam Wszystkich :)
  • REKLAMA
  • #5 2851736
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    I to rozwiązanie jest najleprze jeśli nie robimy dziury w dachu.
    Magnes to same kłopoty.
  • REKLAMA
  • #6 2852011
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Jedna drobna uwaga i zarazem przestroga dla Wszystkich...

Uchwyt SF-40 jest wyposażony w dwie małe śrubki za pomocą których przykręcamy go do krawędzi klapy bagażnika. Te śrubki są z jednej strony "stożkowe", aby mogły wgryźć się w pomalowaną lakierem klapę auta i złapać w ten sposób masę.

I tu należy uważać, ponieważ używając wcale niewielkiej siły, można tymi śrubami uszkodzić lakier od strony zewnętrznej, poprzez zbyt mocne dokręcenie tych śrub. Ten stożek bardzo łatwo i bez problemu przebija się przez blachę samochodową.

Pozdrawiam Wszystkich.

P.S.
    Zrezygnowałem z używania w samochodzie ręczniaka AH-27 i mam zamiar kupić mobilowe radyjko, ale czym więcej czytam, tym mniej wiem...
    Wszyscy Tu piszą o Unidenie - 520, a ja do końca nie jestem przekonany. Chodzi mi po głowie jeszcze któryś z Alanów: 48+ lub 78+ oraz TTI 880.

Może Ktoś coś przy okazji doradzi ???
    Zakupu muszę dokonać dzisiaj :)

:)
  • #7 2852038
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Jako _użytkownik_ CB i magnesowych anten nie zgadzam się z twierdzeniem, jakoby "magnes to same kłopoty". Ze spokojnym sumieniem mogę polecić metrową antenkę Hustler IC-100 na duużym magnesie. Stroi się bardzo dobrze a magnes trzyma się karoserii jak wampir dziewicy ;)

Zła opinia na temat magnesowych anten pochodzi zapewne z najtańszych 60 cm antenek Midland, które bardziej promieniuja kablem niż antenką - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Jest rzeczą oczywistą, że idealnym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie na środku dachu samochodu ładnie zestrojonej anteny 1/4 mocowanej w solidnym otworze. Nie każdy jednak godzi się na robienie dziur w dachu i zdzieranie farby do żywej blachy. Równiez uchwyty krawędziowe do poprawnego działania wymagają przebicia lakieru do blachy a miejsce ich mocowania zazwyczaj wiąże się z łatwym dostępem wody.
    Z dwojga złego wole jednak wygodę anteny magnesowej, która mogę jednym ruchem schować do bagażnika albo zabrać do innego samochodu. Nawet kosztem drobnych rysek na lakierze.

Mity na temat słabego zasięgu anteny na magnesie też należy odrzucić. W samochodzie CB używa się do prowadzenia rozmów o niewielkim zasięgu a nie do DXów z Alpami. Nie zauważam różnicy w zasięgu pomiędzy metrowym Hustlerem a długaśnym batem na "profesjonalnym" uchwycie czy w dziurze w dachu. I tak najwięcej zależy od ukształtowania terenu a poprawnie zestrojona i własciwie umiejscowiona antena na magnesie nie sprawia najmniejszych kłopotów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru i montażu anteny CB do radia Maycom AH-27 w samochodzie typu kombi. Zalecane jest unikanie anten magnetycznych na dachu ze względu na ich ograniczenia i ryzyko odpadnięcia przy dużych prędkościach. Lepszym rozwiązaniem jest montaż anteny na tylnej klapie za pomocą uchwytu krawędziowego SF-40 oraz anteny Magnum AT-71, choć wymaga to ostrożności przy dokręcaniu śrub, aby nie uszkodzić lakieru. Anteny magnetyczne, takie jak Hustler IC-100 na dużym magnesie, są jednak cenione za łatwość montażu i strojenia, zwłaszcza jeśli nie chce się robić otworów w dachu. Wskazano, że dobre strojenie anteny wymaga użycia odpowiedniego kabla i miernika PWS (PWS meter). W kwestii zasilania, radio Maycom AH-27 może być zasilane z zapalniczki samochodowej przez dedykowany zasilacz, który powinien dostarczać stabilne napięcie około 13,6 V. W dyskusji pojawiły się także rozważania nad zakupem mobilnego radia CB, z wymienionymi modelami Uniden 520, Alan 48+, Alan 78+ oraz TTI 880.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA