logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z 47V dla stabilizatorów LM317/LM337?

Seweras 11 Sie 2006 09:50 1764 7
REKLAMA
  • #1 2904707
    Seweras
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich i pozdrawiam.
    Oto schemat zasilacza który prubuje skonstruowac.
    Jak obniżyć napięcie z 47V dla stabilizatorów LM317/LM337?
    Niby nic trudnego. Mam trafo 2x34V 0,65kW czyli stalego i po kondensatorkach ok 2x47V. Moje trafo ma 3 odczepy wiec zastosuje jeden mostek. Kondensatory oczywiście na odpowiednio wyższe napięcie i prawie by grało. ALE...
    No właśnie ALE. Stabilizatory LM 317 i 337 maxymalnie mogą miec na wejsciu 35V a ja mam ok 47V co mam zrobic by móc regulowac to napiecie? czy cos dorzucic do tych stabilizatorów? czy jakies inne dac (wersji LM317HV i LM337HV nigdzie nie moge kupic). Bardzo prosze o pomoc. Jest to dla mnie ważne.
    Z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2904790
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Z tymi LM 317/337 jest troszeczkę inaczej. Nie pracują one względem masy i z tego powodu podstawowym parametrem jest dopuszczalna różnica napięć We-Wy. Dla wersji podstawowej nota podaje 40V (max). Jeśli zasilacz byłby regulowany od 7V (9V) to układom nic nie grozi.

Większym problemem będą straty mocy przy pracy z niskim napięciem wyjściowym i dużym prądem obciążenia. Transformator powinien mieć uzwojenie z odczepami ( np. praca do 15V, 15-30V, 30-40V).

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 2904804
    tom2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    Powiedz czy potrzebne są ci tak wysokie napięcia wyjściowe, przecież jeżeli ustawisz napięcie kilku volt i obciążysz ten zasilacz kilkoma amperami to zobacz jaka moc musi się odłożyć na tranzystorach, no i będziesz miał grzejnik zamiast zasilacza. Nielepiej obniżyć napięcie na transformatorze przez odwinięcie części uzwojeń? Takie moje zadnie.
  • REKLAMA
  • #4 2904859
    Seweras
    Poziom 11  
    Mariusz.
    Zalezalo by mi na regulacji od jak najniższego napiecia. Faktycznie przełączanie uzwojen to dobra mysl. Trafo ma jeszcze oprucz 2x34V ,2x11, 3x14, 2x22 czyli twoja mysl jest swietna. moge przełączac zasilacz na potrzebne w danej chwili uzwojenia trafa.
    Czyli konstrukcja zasilacza we wszystkich przypadkach bedzie taka sama?? skonstrułuje go na najwyzsze napiecie 47V ale bedzie działal jak przłącze na niższe napięcia??? ale jak bede ożystał z tego najwyższego i nie ustawie poniżej 9V na wyjsciu to LM nie wyparuje?? dobrze rozumuje??

Dodano po 9 [minuty]:

Tom2010
    Nie mogę odwińąć uzwojen. to stare trafo z 83roku. szkoda ruszać. ma dużego kopa. 10amperowy bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym podczes podłączania do sieci na jałowo bez obciążenia nie ma szans pada natychmiast. jak sie mi zwarcie zrobilo na wtórnym to zapalił sie łuk elektryczny:D. nie mowiac ze bezbieczniki w domu wywaliło. więc faktycznie DDDDUUUŻŻŻĄĄĄ moc sie odłozy na tranzystorach przy niskim napieciu. dobry pomysl to przełączanie uzwojeń jak zasugerował Marcin. Ale czy konstrukcja na wszystkie napiecia przełączane bedzie take sama (pod warunkiem konstrukcjina najwyższy zakres)???
  • REKLAMA
  • #5 2904929
    Mariusz Ch.
    Witam.

Konstrukcja zasilacza nie ulegnie zmianie dla niższych napięć wejściowych. Stabilizatorom też nic nie grozi jeśli różnica We-Wy nie przekroczy wartości dopuszczalnych. Dla dodatkowego zabezpieczenia przed przekroczeniem parametrów, użyj przełącznika wielosekcyjnego i wstaw do LM dodatkowy rezystor od strony masy, zapewniający minimalne napięcie wyjściowe 9V przy zasilaniu 47V (gdy potencjometr jest na zero). Dla niższych napięć może on być zwierany.

Pzdr.
  • #6 2905032
    Seweras
    Poziom 11  
    Hej.
    tak też zrobie.
    tylko jeszcze jedno: jaki ten rezystor miałby byc? to zależy od prądu. ok 1kOHM??
  • Pomocny post
    #7 2905093
    Mariusz Ch.
    Witam.

Wartość tego rezystora ne zależy od prądu. Obliczysz ją z ogólnej zależności:

Vout = 1,25 •( 1+R2/R1) + I Adj • R2 [V]

Pzdr.
  • #8 2905174
    Seweras
    Poziom 11  
    Trochę sie zakręciłem z tym wzorem.
    ale myslę ze dam rade.
    złoże zasilacz i podłącze do niższego napięcia, ustawie 9V i zmierze wartość jaka bedzie na potencjometrze i taki razystor wstawie przed potencjometr jek bede podłączał na nap 47V.
    wydaje mi sie ze sie uda.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu zasilacza opartego na stabilizatorach LM317 i LM337, gdzie napięcie wejściowe po prostowaniu i filtracji wynosi około 47V, przekraczając maksymalną dopuszczalną różnicę napięć We-Wy tych układów (około 40V). Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie uzwojeń transformatora o niższym napięciu poprzez przełączanie odczepów, co pozwoli na zmniejszenie napięcia wejściowego do stabilizatorów i ograniczenie strat mocy. Konstrukcja zasilacza pozostaje niezmieniona, a zabezpieczeniem przed przekroczeniem maksymalnej różnicy napięć jest zastosowanie rezystora w obwodzie masy stabilizatora, który zapewni minimalne napięcie wyjściowe około 9V przy najwyższym napięciu wejściowym. Wartość tego rezystora można obliczyć ze wzoru na napięcie wyjściowe LM317/LM337, niezależnie od prądu obciążenia. Autor planuje zbudować zasilacz z możliwością przełączania uzwojeń i zastosować dodatkowy rezystor przed potencjometrem regulacji, aby chronić stabilizatory przed nadmiernym napięciem wejściowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA