logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 78+ - Jak przylutować kabelki do wyrwanej wtyczki mikrofonu?

patnet 12 Sie 2006 01:13 3287 6
REKLAMA
  • #1 2907683
    patnet
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam mam pytanko kilka dni temu pozyczylem koledze radyjko alana 78+ po kilku dniach oddal z wyrwanym mikrofonem powiedzial ze mu wypadlo z reki i tylko zlapal za mikrofon(menda) po tym incydencie radio ma wyrwaną wtyczke od mikrofonu a ja nie wiem do jakich pinów przylutowac kabelki moze ktos mi podpowiedziec :) bede bardzo wdzieczny
    Alan 78+ - Jak przylutować kabelki do wyrwanej wtyczki mikrofonu?

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2908323
    patnet
    Poziom 15  
    IDE napisał:
    Rozwiązanie problemu w załączniku.

nie bardzo potrafie odczytac ten schemacik a nie chcial bym czegos pomylic...... :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2908332
    raf13
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Jesli masz ten malutki mic z orginalnym kablem to tu masz opis jaki kabel do którego pinu:
    pin 1 - mic - czarny pod ktorym jest dodatkowa zielona izolacja
    2 - RX żółty
    3 - TX czerwony
    4 - przeł. kan. czarny
    5 - masa
    6 - wolny

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2908761
    IDE
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    patnet napisał:
    nie bardzo potrafie odczytac ten schemacik a nie chcial bym czegos pomylic...... :|

A co jest nieczytelnego w tym schemacie?
    Nie masz w domu śrobokręta i miernika uniwersalnego?
    Kolorki możesz mieć inne i co wtedy?

Jeżeli masz problem z tak prostą usterką to lepiej daj to zrobic komuś kto zna przynajmniej podstawy elektroniki.
  • #6 2909535
    patnet
    Poziom 15  
    IDE napisał:
    patnet napisał:

A co jest nieczytelnego w tym schemacie?
    Nie masz w domu śrobokręta i miernika uniwersalnego?
    Kolorki możesz mieć inne i co wtedy?

Jeżeli masz problem z tak prostą usterką to lepiej daj to zrobic komuś kto zna przynajmniej podstawy elektroniki.

to jest trudnego ze nie znam sie na tym a za zmiene wtyczki w serwisie powiedzieli mi 30zl kolorki sie zgadzaly i mikrofon smiga jak nowy
    dzieki raf13 za opis :D
  • #7 3187293
    marcinek8899
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a ja mam pytanie nieziązane z tym radyjkiem ale z COBRA 19 DX IV urwala mi sie wtyczka moze ktos mi podac co i jak podłączyć??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przylutowania kabelków do wyrwanej wtyczki mikrofonu w radiu Alan 78+. Użytkownik potrzebował informacji, do których pinów podłączyć przewody mikrofonu po uszkodzeniu wtyczki. Otrzymał szczegółowy opis przyporządkowania przewodów do pinów: pin 1 – mikrofon (czarny kabel z zieloną izolacją), pin 2 – RX (żółty), pin 3 – TX (czerwony), pin 4 – przełącznik kanału (czarny), pin 5 – masa, pin 6 – wolny. Schemat ten dotyczy oryginalnego mikrofonu z fabrycznym kablem. Wskazano również, że w przypadku braku doświadczenia z elektroniką lepiej zlecić naprawę serwisowi, gdzie wymiana wtyczki kosztuje około 30 zł. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o innym modelu radia COBRA 19 DX IV z podobnym problemem, jednak bez podania szczegółów podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA