logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dziwne zachowanie komputera ( przycinanie)..Czyja to wina?

slawoslaw 12 Sie 2006 11:12 2282 6
REKLAMA
  • #1 2908142
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam. Od pewnego czasu mój komputer się dziwnie zachowuje. Przycina . Np. gdy słucham muzyki to tak co pewien okres ostro przycina ( nie tylko muzyką ale całym komputerem), spowalnia go maksymalnie. Nie wiem od czego zacząć diagnoze. Temperatury mam ok, tylko procesor ma czasem takie dziwne skoki z 50 do 67 stopni a czasem powyzej. Ale to chyba bląd pomiarowy. Nie wiem czy to wina dysku czy zasilacza. Dysk ma dwa miesiące jest to samsung 160gb sata. Konfiguracja: Cel 64 2,53 , 512 mb ram, Radeon 9500 pro (8 potok), dodatkowo karta sieciowa 3com na pci, karta dźwiękowa SB live pci, tuner TV, zasilacz tracer 4 life niby 400wat, no ale nie wierze :P. Do zasilacza mam podłączone dodatkowo 3 wentylatory wyświetlacz LCD oraz neon podwójny.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2908146
    pablotor
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nic prostszego jak zmierzyć napięcia na zasiłce...oczywiście miernikiem...
    na początek możesz go wykluczyć.

A jak tak przycina to dyski chodzą może bardziej niż zwykle ?
  • REKLAMA
  • #3 2908153
    bartek ciapala
    Poziom 12  
    sprawdz czy nie masz zakurzonych elementów mozesz zdjąć pokrywe i ostrożnie zmieżyć emp. recznie a poza tym ile lat ma twój komp może to być chyba wina wieku
  • #4 2908191
    slawoslaw
    Poziom 18  
    no napięcia zaraz pomierze miernikiem. A co do wieku komputera to ma on całe dwa miesiące. Zapomiałem dodać że płyta procesor i wszystko jest praktycznie nowe :) (płyta asus p5p800 ). nie wiem czego to wina może być . Bo wydajności zasilacza raczej nie sprawdze. A wiem że to nie jest normalne zachowywanie się nowego komputera. Tymbarziej że nie gram praktycznie na żadnej grze, jedynie służy do internetu i do programów, czasem na czymś sobie pogram.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2908273
    bartek ciapala
    Poziom 12  
    jeśli kupeowałeś całego kompa to napewno masz gwrancje to zgłoś sie do serwisu
  • REKLAMA
  • #7 3582275
    slawoslaw
    Poziom 18  
    przycinanie bylo powodem sterownikow. Przeinstalowalem windowsa i wszysko wrocilo do normy :) . zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Komputer o konfiguracji: procesor Celeron 64 2,53 GHz, 512 MB RAM, karta graficzna Radeon 9500 Pro, płyta główna Asus P5P800, dysk Samsung 160 GB SATA, zasilacz Tracer 400W oraz dodatkowe urządzenia (karta sieciowa 3Com, karta dźwiękowa SB Live, tuner TV, wentylatory, wyświetlacz LCD, neony) wykazywał okresowe przycinanie i spowolnienia systemu, szczególnie podczas odtwarzania muzyki. Temperatura procesora wahała się od 50 do ponad 67 stopni C, co mogło być błędem pomiarowym. Podejrzewano problemy z zasilaczem lub dyskiem, jednak komputer był nowy (około 2 miesiące). Zalecano pomiar napięć zasilacza miernikiem oraz sprawdzenie stanu czystości podzespołów. Ostatecznie problemem okazały się sterowniki systemowe – po przeinstalowaniu systemu Windows działanie komputera wróciło do normy, co potwierdziło, że przycinanie było spowodowane błędami w oprogramowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA