logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 100 Hz do 3500 zł: LG 29FA33PX, PHILIPS 29PT8306 czy SONY KV-29FX66K?

jwalker 10 Lip 2002 13:13 4805 17
REKLAMA
  • #1 24878
    jwalker
    Poziom 11  
    Chciałbym kupić telwizor za kwotę do 3500 zł, a najlepiej niższą. Chciałbym aby był to telewizor 100 HZ. Ostatnio w jednej z sieci sklepów RTVAGD pojawił się telewizor LG 29FA33PX wraz ze stolikiem i DVD za 3300 - czy warto go nabyć za te pieniądze ? A może warto rozważyć kupno jakiegoś innego ? Myślałem również o PHILIPSie 29PT8306 (kosztuje 2500 PLN), tutaj zadowala mnie cena. A może warto dołożyć i kupić SONY KV-29FX66K lub KV-29LS60K lub rozważyć kupno zupełnie innego ?
    Wybór w sklepach jest duży, tylko nie bardzo wiem na co się zdecydować - byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi dokonać wyboru.

Pozdrawiam,
    Waldek
  • REKLAMA
  • #2 24885
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    NAJLEPIEJ Z DŁUGĄ GWARANCJĄ PONAD 3 LATA
    SONY NARAZIE JESZCZE MA NAJCIEKAWSZE KINESKOPY :lol:
  • REKLAMA
  • #3 24889
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Chyba też Sony ,chociaż ostatnio jakość TV bardzo spadła ,kineskopy padają ,słaba zbieżność, geometria.
  • #4 24934
    stachwilno
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    najlepszy televizor to u sonsiada,zlamalsia u jednego sonsiada-idzesz do drugegu.a po prawdze to latoreja ,wszyskte firmy idu do tegu samegu-jak zeby zmneijszyt koszty prodykuwania :D
  • #5 25032
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    co do konkretnego typu to nikt ci takiego nie wskaże -najlepiej iść do sklepu i pogadać ze sprzedawcami (co idzie, na co ludzie narzekają, co chwalą) przed zakupem proponuję poprośić o pilota i samemu pobawić się ustawieniami parametrów.
    -LG bym odradził (problemy z odbiorem z kabla-jeśli poszukasz to na tym forum ten problem był poruszany)
    -masz też drugą możliwość zakup telewizora przywiezionego z niemiec (cena powinna być o około 30procent niższa niż w polsce) ale nie dostaniesz gwarancji (goście sprowadzający sprzęt mówią że nie będzie problemu z naprawą gwarancyjną ale tak nie jest)jakie mogą być perypetie możesz przeczytać w poście sony kv-32fq75d (mimo iż tv się uszkodził po 2 latach to cena naprawy+koszt tv<cena tv w polsce
    -telewizor kupiłem o 3000 taniej niż w polsce a jak padł to za naprawę zapłaciłem 890pln
  • #6 25060
    DWAserwis
    Poziom 29  
    NIGDY W ŻYCIU NIE PYTAĆ SIĘ SPRZEDAWCY DLA SPRZEDAWCY NAJLEPRZY SPRZĘT TO TEN CO ZALEGA NA MAGAZYNIE, LUB CO SZEF SIĘ WKOPAŁ CENOWO I TRZEBA SZYBKO TO SPRZEDAĆ, LUB SZEF DAJE EXTRA PREMIE, LUB JEST POPULARNY I WSZYSCY TO KUPUJĄ ITP. ITP.......Znam to od zachrystji , jakiś czas temu pracowałem w dużym , renomowanym , firmowym , salonie ze sprzętem, i miło wspominam KUP SONY WYGRAJ SONY (sprzedawcy dostali po kilka TV i kamer i to niebyle jakich)
  • #7 25113
    rubens
    dwaserwis-mówiąc <popytać sprzedawce> miałem na myśli pójś do dużych salonów np.euro, media-markt,itp.. .na podstawie analizy rozmów można wyciągnąć interesujące wnioski.
    -w mniejszych sklepach jest tak jak mówisz.
    ja swoje wybory sprzętu realizuję następująco:
    1.wizyty w dużych sklepach EURO . MEDIA-MARKT , GEANT,...
    2.wizyty w firmowych salonach SONY , PHILIPS ,GRUNDIG..
    3.wizyty w mniejszych salonach <przyjaźnie nastawionych do klienta>
    4.analiza zasobów w sieci (zachodnie strony firmowe-często sprzęt na zachodzie jest wcześniej niż w u nas-czasami warto poczekać)
    -analiza <nowości> technologicznych
    5.analiza oferty na allegro
    mając te inormacje zastanawiam się nad moimi możliwościami finansowymi i oczekiwaniami...

NIGDY PRZEZ MYŚL MI NIE PRZESZŁO ABY KUPIĆ SPRZĘT PROPONOWANY PRZEZ SPRZEDAWCĘ (CHODZIŁO MI TYLKO O TZW WYWIAD WŚRÓD SPRZEDAWCÓW)
    -SZKODA ŻE DWASERWIS MNIE ŹLE ZROZUMIAŁ POZDRAWIAM
    (cały sprzęt jaki mam tv, dvd,wzmacniacz i kolumny do kina domowego,lodówkę,pralkę..... zakupiłem analizując informacje zebrane w sposób opisany wyżęj)
    może nie jest to proste i łatwe ale pomaga nie żałować zrobionych zakupów
  • REKLAMA
  • #8 25134
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Do dwaserwis:
    Przychodzi taka refleksja - "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
    W handlu są dwie strony,kupujący i sprzedający. Ich cele nigdy nie będą zbieżne.
    A co do tematu. Przyznam,że sam miałbym wątpliwości co kupić. Zresztą ten temat co jakiś czas przewija się na forum i nie ma żadnych końcowych wniosków. Najlepiej to poszukać człowieka o którym się mówi,że ma tak zwaną szczęśliwą rękę. I pójść z nim na zakupy.
  • #9 25147
    DWAserwis
    Poziom 29  
    100% racja oldboy - Najlepiej to poszukać człowieka o którym się mówi,że ma tak zwaną szczęśliwą rękę.
    tylko może zabraknąć świec - bo takiego to ze świecą szukać :?
    ja osobiście wolę sonki, tymbardziej że dwie co dostałem, chodzą od ponad 10 lat i palcem niemusze przy nich tykać. wyrazistość, głębia kolorów i sprawność trinitronów są narazie nie do pobicia, co do wykonania i ustawień fabrycznych to sony schodzi na psy, choć montowane na litwie chodzą dużo lepiej niż UK lub Hiszpany, i nieżle składają w Germany
  • #10 25161
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Miesiac temu widzialem w Media 100Hz Sharpy !6/9 w tej cenie z filtrem grzebieniowym chodzace wprost fantastycznie. Chodzily rewelacyjnie a sprzedawcy zachwalali Loewe w cenie 56000 PLN gdzie obraz trzasl sie jak galareta ,a rzekomo byly 100Hz. Duzo stabilniejszy obraz byl w 50Hz Panasonikach 4/3 29" w cenie ponizej 3000PLN.
    Sony nie kupilbym z prostego powodu :
    1.sa zbyt przeladowane inwencja konstruktorow,
    2.czesto maja przezarzone kineskopy, ktore wytrzymuja 3-4 lat eksploatacji.
    3. Kiepski montaz i duza awaryjnosc.
    (Naprawiam je 5 razy czesciej niz Panasonika czy Sanyo)
    Duzoformatowy Philips z Nicamem to tez rzecz godna uwagi, chociaz bywaja serie ztrafami do kitu.
  • REKLAMA
  • #11 25224
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jestem sprzedawcą który ma 12 letniego soniaka i kiedyś dałbym głowe za tą firmę ale obecnie ??? wydaje mi sie że THOMSON 29DF45EG jest w tej cenie najlepszy. Stoi u mnie obok soniaka 29FX66 i wcale sie nie wstydzi swojego obrazu wręcz przeciwnie soniakowi jest chyba trochę głupio.
  • #12 25258
    msi
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    KV29FX66K JES TO PODSTAWOWE 100HZ.BEZ COMBFILTRA IPEŁNEGO PIP-U.ZA TĄ CENĘ NIE WARTO. MR.RUBENS O TV LG NIE POWINIENEŚ SIĘ WYPOWIADAĆ(MOIM ZDANIEM).UWAŻAM ,ŻE STOSUNEK CENA-JAKOŚĆ-MOŻLIWOŚCI-AWARYJNOŚĆ TO SĄ JEDNYMI Z NAJLEPSZYCH ODBIORNIKÓW. :D PHILIPS PT29PT8306 TO TEŻ GOŁE 100HZ ALE JAK KTOŚ TO LUBI :D POWIEM TAK JA PREFERUJĘ LG.
  • #13 25269
    Bravo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Od kilku lat pracuję w serwisie w Szczecinie autoryzacja SONY-Panasonic-JVC, i muszę powiedzieć że faktycznie jakość i trwałość sprzętu spada.
    Czasy są takie że firmy prześcigają się w serwowaniu nowinek technicznych a zapominają o trwałości, po prostu ograniczyć koszty.
    Kineskopy sony wzór trwałości, obecnie potrafią paść po 8m-c eksplatacji,
    i tu lepsze wydaje się JVC, warto bliżej sie przyjrzeć.
  • #14 25301
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Choć na SONY po latach reaguje tak :sm10:
    to :Gwarancja.....
    gwarancja na kinol(po15 latach jak niegrzebany płaci się tylko za wymianę)
    sprawność kineskopu(maskowy nigdy tego nieosiągnie) co wiąże się z głębią koloru, przyglądnijcie się:
    - jak w studio siedzi ktoś w czarnym ubraniu - w sonce widać kołnierz, kieszenie, itp , na innych TV tylko czerń
    - w serialach jak jest białe tło (ściana) na sonce widać cienie - przejścia szarości na innych tylko biel
    - TV analog/cyfra - na analogu obraz jest naturalny , przejścia kolorów i szarości są płynne - biała ściana płynnie przechodzi w szarość
    na cyfrówce (100Hz) obraz jest cukierkowy biała ściana jest pocięta na paski o różnej szarości jak z komputera z podłą kartą VGA , a po podłączeniu cyfrówki pod tuner cyfry - to dopiero horor , dwukrotne przetwożenie i uśrednienie barw - obraz niewiele odbiega od VGA 8 bitów
    - na koniec obraz normalny lub 16/9 żadna z telewisji nieplanuje zmiany w najbliższym czasie, to po jakiego :twisted: męczyć wzrok do codziennego ogłądania a tylko czasami obejżeć coś z DVD (jak muj sąsiad się napalił - codziennie przez miesięc coś oglądał z DVD , a teraz cytuje:" kur.. po ch.. kupiłem te gu... jak pogody ku... niemoge normalnie zobacz, nim pier....... zdążę przełączyć, (rozciąganie) to już niepokazują temperatury") a telewizor każdemu się znudzi i po czasie trzeba go zmienić
    - co do naprawiania :"(Naprawiam je 5 razy czesciej niz Panasonika czy Sanyo)" to sonek jest na rynku chyba najwięcej i najczęściej kupowane, wzięło się to jeszcze z czasów PEWEXa za zielone, spod lady i najleprze, tak jak Technics czy Panasonic, w statystyce po rubinach i jowiszach.

PYTANIE: Czy ktoś widział w profesionalnej pracowni reklamowej , czy studiu plastycznym(a nawet w studiach TV) monitory inne niż z trinitronem?
  • #15 25329
    rubens
    analizując wszystkie wypowiedzi można dojść do wniosków że ilu Polaków to lyle opinni(różnych)
    -po raz kolejny okazuje się iż temat -jaki tv?-jest nie rozstrzygnięty....
    mam nadzieje że kolega który zapoczątkował dyskusję nie ma teraz większego mętliku w głowie....
  • #16 25330
    rubens
    analizując wszystkie wypowiedzi można dojść do wniosków że ilu Polaków to lyle opinni(różnych)
    -po raz kolejny okazuje się iż temat -jaki tv?-jest nie rozstrzygnięty....
    mam nadzieje że kolega który zapoczątkował dyskusję nie ma teraz większego mętliku w głowie :lol: :lol: :lol: ....
  • #17 25363
    tomba
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    jaki samoloty spadają ??? = BOEING nawet 11.09.2001
    jakich jest najwięcej ??? = BOEING
    jakich TV najwięcej ??? = SONY

mam 29 SONY zwykłe 50 Hz Nicam TXT namberu nie pamiętam
    3 lata NAJ
    tesciu fan nowości elektronicznych ( ma kasiorkę )
    = dlatego też ciągle kocham moją żonę i chajtnołem się

MS 2002 tesciu oglądał u mnie
    a sam ma 28 lub więcej cali LG 100 Hz TXT PIP i jeszcze CYFRE i WIZJE i zwykła SAT i jescze coś h.... wie co
    a obraz lepszy u nie na antenie siatkowe mieszkam na poludniu POLSKI
    i MS 2002 oglądałem z CTV2 rewelacja CO :P :P :P
  • #18 26006
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam.

PANASONIK , SONY dwie firmy wiodace na swiecie.
    Co do wiekszej awaryjnosci Sony:

1.ok 10 razy wiecej na rynku
    2.jezeli Pan sie zdecyduje na sony to produkowany w Japoni lub Angli , mysle ze niebedzie klopotu.
    3.dla ciekawosci Sony 32 ' ma grubosc szkla - front 5 cm !
    4.jezeli Pan chce kupic znacznie taniej jak w sklepie zapraszam na prv.
    bluebox3(_at_)poczta.onet.pl
    6.pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru telewizora 100 Hz w budżecie do 3500 zł, z uwzględnieniem modeli LG 29FA33PX, Philips 29PT8306 oraz Sony KV-29FX66K i KV-29LS60K. Użytkownicy zwracają uwagę na trwałość kineskopów, awaryjność oraz jakość obrazu. Sony jest chwalone za jakość kineskopów trinitron, ale krytykowane za spadek jakości montażu i awaryjność, zwłaszcza w modelach produkowanych poza Japonią i Anglią. LG jest oceniane pozytywnie pod względem stosunku cena-jakość, choć pojawiają się uwagi o problemach z odbiorem sygnału kablowego. Philips oferuje modele 100 Hz w niższej cenie, ale z różną jakością serii. Wskazano także na możliwość zakupu telewizorów sprowadzanych z Niemiec, co obniża cenę, ale wiąże się z brakiem gwarancji. Zalecane jest samodzielne testowanie ustawień w sklepach oraz unikanie bezkrytycznego polegania na opiniach sprzedawców. W dyskusji pojawiły się także inne marki, takie jak Thomson i JVC, które są postrzegane jako mniej awaryjne. Ogólnie temat pozostaje nierozstrzygnięty, a wybór zależy od indywidualnych preferencji dotyczących jakości obrazu, trwałości i ceny.
REKLAMA