logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak polskich kanałów na Hotbirdzie – zniknęły Polsat, Viva, 4fun, co się stało?

Danijel 12 Sie 2006 22:40 2083 9
REKLAMA
  • #1 2910062
    Danijel
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    pisze na wstępie że chodzi o satelite mojej babci i niewiem od kiedy tak jest.
    Miałem ustawioną satelite na hotbirda i odbierałem kanały takie jak viva, 4fan, polsat, polsat2. Teraz nie odbiera żadnych polskich kanałów. Po wyszukaniu nowych kanałów znalazłem Eurosport-PL, i jeszcze jakiś polski kanał. Może mi ktoś wyjaśnić co się stało?
  • REKLAMA
  • #2 2910117
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Tak sformuowane pytanie powinno znaleźć się obowiązkowo w dziale dla początkujących. Nie podajesz żadnych szczegółów:
    1. marka tunera
    2. model tunera - wyjaśni to też czy to analog czy cyfrowy (choć odbierane kanały sugerują cyfrowy)
    3. czy działo się coś z anteną - mogła się trochę przestawić od wiatru albo ludzkiej ingerencji
    4. czy coś ktoś przestawiał w menu
    itp.

Bez tego to można tylko potwierdzić że coś się stało.
  • REKLAMA
  • #3 2910160
    Danijel
    Poziom 10  
    Informacje typu - model i marka moge udzielić dopiero jak bede u Babci - ponieważ nie pamiętam.
    Tuner jest cyfrowy.
    Na razie prosze o jakieś informacje typu na co mam zwrócić uwage. Niestety nie wiem czy antena sie przestawiła. Dlatego wałaśnie pisałem jakie byly kanały a jakie są teraz.
    Co do ingerencji w menu to niemożliwe bo sam ustawiłem blokade.
  • #4 2910190
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ale po tych kanałach nie można stwierdzić czy się przestawiła czy nie. Antena ustawiona była na Hotbirda i dalej jest (Eurosport PL !). Ale jeśli przestawiona jest niewiele (poluzowane mocowanie lub coś podobnego) to możesz znaleźć czasami tylko kilka dotychczasowych kanałów.
  • REKLAMA
  • #5 2910605
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Prawdopodobnie chodzi o to że polskie programy przeszły na nowego satelitę (Hot Bird 7A) i w związku a tym na nowe transpondery i nowe częstotliwości.W tym tunerze są wpisane częstotliwości tranponderów Hot Birda 1 a one są już nieaktualne (z wyjątkiem analogowego TVN).
    Proponuję dopisać nowe transpondery i je przeszukać i wszystko się znajdzie:
    http://www.lyngsat.com/
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #6 2913014
    Danijel
    Poziom 10  
    Co do modelu to THOMSON DSI1000.
    Możesz mi wyjaśnić o co chodzi z transponderami i jak je wprowadzić do satelity :)
  • #7 2913793
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Brak słów!
    Wszystko to jest opisane na str 21 Instrukcji Obsługi!
    ftp://ftp.thomson.com.pl/pub/satellite_receivers/pl/manuals/DSI1000.PDF
    Zmiana transponderów nastąpiła 20 kwietnia 2006r więc jeżeli od tego czasu brak jest tych kanałów to to jest ten problem.
    http://www.satkurier.pl/?polskie_kanaly/&kat=150&id=32417
    Ale warto to sprawdzić nawet jeśli to nie to.
    Powodzenia!
  • #8 2916188
    Danijel
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Po dopisaniu nowych transponderów wszystko wróciło do normy.

Dzięki!! :))
  • #9 2920834
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Panowie,
    od kilku dni na analogu nie ma TVN, czy to kolejna zmiana i rezygnacja z nadawania analogowego, czy też usterka w instalacji?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył brak polskich kanałów takich jak Polsat, Viva, 4fun na satelicie Hotbird, mimo wcześniejszego odbioru tych stacji. Problem dotyczył tunera cyfrowego Thomson DSI1000. Przyczyną było przesunięcie polskich kanałów na nowego satelitę Hot Bird 7A oraz zmianę transponderów i częstotliwości, które w tunerze były nieaktualne (wpisane były transpondery Hot Bird 1). Po ręcznym dopisaniu nowych transponderów zgodnie z aktualnymi danymi z serwisu lyngsat.com i instrukcji obsługi tunera, odbiór polskich kanałów został przywrócony. Dyskusja poruszała także kwestie możliwego przesunięcia anteny oraz zmiany nadawania analogowego TVN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA