logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM wyłącza komputer po włożeniu płyty - co robić?

pawel164 13 Sie 2006 15:29 1709 17
  • #1 2911726
    pawel164
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    NO to tak mam problem z cd-romem a mianowicie to sprawa wyglada tak jak wloze obojetnie jaka plytke do niego to normalnie zaczyna nia krecic ale jak zakreci kilka razy to komp mi sie wylacza dzieje sie tak na kazdej plytce ale nie zawsze mozecie mi cos poradzic co zrobic jak to naprawic
  • #2 2911752
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To, że komputer się wyłącza (żadnych komunikatów?) świadczyć może raczej o kiepskiej jakości zasilacza.
    Podaj pełną konfigurację sprzętową, system z jakiego korzystasz i wyłącz opcję "automatycznie uruchom ponownie" we właściwościach "Mojego komputera".
  • Pomocny post
    #3 2911805
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Figi napisał:
    wyłącz opcję "automatycznie uruchom ponownie" we właściwościach "Mojego komputera".

A dokładnie w:
    Mój komputer->Właściwości->Zaawansowane->Uruchamianie i odzyskiwanie->Ustawienia->Awaria systemu - odznacz Automatycznie uruchom ponownie
    Być może wyskoczy Ci blue screen z konkretnym błędem.

Stawiam jednak na słaby zasilacz, podobnie jak Figi.
    Warto też sprawdzić czy na płycie głównej nie ma wybrzuszonych kondensatorów.

Powtarzam też za Figi-m podaj pełną konfigurację komputera (szczególnie model i typ zasilacza).
  • #4 2911902
    pawel164
    Poziom 10  
    zaden komunikat sie nie pojawia wkladam plyte do kompa zamykam cd rom i bam kom sie wylacza juz
    System windows XP
    dysk: SEGATE 120 GB. barac. 7200 SA
    karta ATI Radeon 9550 128 TV
    płyta główna Gigabyte K8vt800
    Pamiec ram DDRAM 512 400 Mhz kingston
    procek ATHLON 64 2800 BOX
    Nagrywarka DVD LG
    haha zapomnialem podac zasilacza musze sprawdzic na kompie bo na fakturze nie napisali cioly
    zasilacz firmy FEEL 350W wystarczy ci tyle czy obadac go bardziej
  • #5 2911958
    Figi
    Poziom 37  
    Zasilacz jest... co tu dużo mówić... kiepski.
    Zmierz jego napięcia pod obciążeniem.
    Sprawdź też kondensatory na płycie, jak pisał kolega paweliw.
    Przeskanuj też komputer na obecność wirusów, etc.
    Wyłączyłeś opcję "Automatycznie uruchom ponownie"?
    Tu masz mały howto:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2797042
  • #6 2911993
    pawel164
    Poziom 10  
    Automatycznie uruchom ponownie sa wylaczone sprawdzilem czy cos dalo i od razu jak wlozylem plytke DVD z FIFA to sie wylaczyl potem wlzoylem plyte z programami i spoko dzialal i znowy film na DVD zwykła plyte a potem fife i bylo dobrze nie wylaczal sie tak jak mowilem nieraz wylaczy sie tylko raz a niekiedy za kazdym razem a na plycie glownej nie widze zepsutych kondensatorow a jak mam sprawdzic to napiecie jak komputer bedzie wlaczony to mam podlaczeyc miernik do obojetnie jakiego kabla z zasilacza???
  • #7 2911997
    Figi
    Poziom 37  
    A zajrzał kolega do linka, który podałem? Chyba nie :?
  • #8 2912048
    pawel164
    Poziom 10  
    FIgi własnie czytam to wszystko dzieki a jaki mi prponujesz zasilacz do mojego kompa. MYsle ze jak kupie nowy zasilacz to juz nie bedzie sie wylaczal tak komputer bo jak sie okaze ze nie to to kasa w bloto pujdzie oczywiscie jak obecny zasilacz bedzie zly po sprawdzeniu napiec aha a wirusow nie mam na kompie bo 3 dni temu robilem formata bo myslalem ze to wlasnie jakiegos zlapalem
  • Pomocny post
    #9 2912153
    Figi
    Poziom 37  
    Zanim wyda kolga pieniądze na nowy zasilacz, warto sprawdzić czy aby na pewno jest to wina starego.
    Jakie zasilacze są polecane może kolega sprawdzić sam przeglądając kilka wątków w dziale Hardware.
  • #10 2918617
    pawel164
    Poziom 10  
    Sprawdzilem zasilacz miernikiem i wporzadku jest na napieciu 12V jest 12,36V na 5V jest 5,3 i na 3,3V tez wiecej 3,37V.

Może naped sie zepsol i warto go dac do serwisu ??????
  • #11 2918739
    Figi
    Poziom 37  
    Wciąż jakoś nie potrafię zrozumieć, jak napęd CD może powodować restart komputera. CD musiałby chyba zwierać do masy linię +5V lub +12V, albo pobierać na którejś z tych linii jakieś kolosalne moce. Ale to nie dzieje się zawsze...

W jakim stanie sprawdził kolega te napięcia? Pod obciążeniem? Proszę włączyć program Prime95 -> opcję "Torture Test" i wtedy dokonać pomiarów.
    Sprawdź pamięć programem Memtest.
  • #12 2920295
    pawel164
    Poziom 10  
    sprawdzalem jak komputer byl wlaczony oczywiscie ale nie wkladalem plytki do cd romu tylko samego go otwieralem i zamykalem teraz bede instalowal te programy i sprawdze jak kolega pisze
  • #13 2920355
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Nie pamiętam gdzie to się włącza/wyłącza w XP, ale warto wyłączyć autoRESTART (nie autostart, hehe) przy wystąpieniu błędu STOP. Wtedy niebieski ekran pojawi się na stałe aż sami nie zrestartujemy komputer. Wtedy jest możliwość przeczytania skąd się bierze błąd. I nie ma co się bać bluescreenów w XP bo to akurat jest w XP dobrze rozwiązane. Zamiast "pojawił się krytyczny wyjatek w ^**&^#@^()_" jak to było w 9x, teraz są jakieś bardziej ludzkie informacje przynajmniej.

Nadal nie widać niebieskiego ekranu na stałe po wyłączeniu tej opcji?
  • #14 2920371
    pawel164
    Poziom 10  
    tak nie widzac tego a tymi programami sprawdzilem i niema zadnego bledu :(
  • #15 2920796
    Figi
    Poziom 37  
    Kolego kaem... następnym razem przed zabraniem głosu proszę przeczytać CAŁY temat. Przecież o wyłączeniu opcji "automatycznie uruchom ponownie" było na początku.
    pawel164, masz możliwość pożyczenia od kogoś CD-ROM-u i sprawdzenia czy problem będzie się powtarzał? Wykonaj też wspomniane pomiary pod obciążeniem.
  • #16 2920912
    pawel164
    Poziom 10  
    mam CD-room spoko :) za chwile dam odpowiedź...
  • #17 2921477
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Zasilaczowi feel to bym nie ufał a co do wyrzucenia kasy w błoto jeśli ten będzie nawet sprawny to na pewno nie będą to zmarnowane pieniądze, zasilacz to podstawa i od niego zależy bezpieczeństwo i poprawne działanie komponentów komputera, na Twoim miejscu wymienił bym go na coś porządnego bo może to zakończyć się przykrą niespodzianką ze strony feel-a. Trafił mi się niedawno komp który zachowywał się podobnie, przyczyna uszkodzona nagrywarka i zasilacz merkury, po wymianie zasilacza komp się przestał restartować ale nagrywarka miała problemy z czytaniem płyt, więc też została wymieniona i wszystko teraz jest dobrze. Tak więc nie można wykluczyć iż u Ciebie jest podobnie.
  • #18 2945334
    pawel164
    Poziom 10  
    troche to trwalo ale dzis dopiero podlaczylem inna nagrywarke i jak narazie jeszcze komp chodzi tzn nie wylaczyl sie jak plyte wkladam poczekam jeszcze tydzien jak sie wylaczy to zasilacz kupie a jak nie to pojade do serwisu z nagrywarka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na tym, że komputer wyłącza się po kilku obrotach płyty w napędzie CD-ROM, niezależnie od rodzaju płyty. System operacyjny to Windows XP, a konfiguracja sprzętowa obejmuje dysk SEGATE 120 GB, kartę graficzną ATI Radeon 9550 128 TV, płytę główną Gigabyte K8vt800, pamięć RAM DDRAM 512 MHz Kingston, procesor Athlon 64 2800 BOX oraz nagrywarkę DVD LG. Zasilacz firmy FEEL o mocy 350W jest podejrzewany o niewystarczającą jakość i stabilność napięć. Wyłączono automatyczne ponowne uruchamianie systemu, aby umożliwić obserwację ewentualnych komunikatów błędów, jednak nie pojawiły się żadne. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości w normie (12,36V, 5,3V, 3,37V) bez obciążenia. Zalecane jest wykonanie testów obciążeniowych (np. Prime95) oraz diagnostyka pamięci RAM programem Memtest. Sprawdzono kondensatory na płycie głównej, nie stwierdzając uszkodzeń. Po podmianie napędu CD-ROM na inny problem z wyłączaniem się komputera nie wystąpił, co sugeruje uszkodzenie napędu. Wskazane jest rozważenie wymiany zasilacza na model wyższej jakości, gdyż zasilacz jest kluczowy dla stabilności systemu i bezpieczeństwa komponentów. W przypadku dalszych problemów warto oddać napęd do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA