logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się przy starcie - Athlon 64 3200+, Gigabyte K8NSC-939, Modecom 350W

piotraa4 22 Mar 2009 13:26 1454 2
REKLAMA
  • #1 6315898
    piotraa4
    Poziom 2  
    Witam.
    Mój problem polega na samoczynnym wyłączaniu się komputera wtrakcie startu. W chwili załączenia zasilania po dwóch, może trzech sekundach,sprzęt się wyłącza. Komputer mam od trzech lat, problem pojawił się kilka tygodni temu. Aby uruchomic mojego kompa, muszę czasami nawet kilkanaście razy próbowac. Zauważyłem że większe problemy ma ze startem wtedy, kiedy w napędzie dvd jest płya.
    Moja konfiguracja:
    procesor:athlon 64 3200+
    płyta: gigabyte k8nsc-939 nForce3
    pamięc: 512 DDR
    grafika: gigabyte Radeon 9550 128
    zasilacz: modecom 350W
    dysk: 160Gb Barracuda

z góry dzęki za pomoc.[/code]
  • REKLAMA
  • #3 6328689
    piotraa4
    Poziom 2  
    Po sformatowaniu dysku i przeskanowaniu programem antywirusowym, wirusów nie stwierdzono. Awaria pamięci wykluczona, temperatura procesora zbadana programem speedFan, również w normie. Kondensatory na płycie głównej w dobrym stanie. Pozostał zasilacz. Jak się póżniej okazało on był przyczyną problemu. Po uruchomieniu go bez udziału komputera, zwierając przewody : zielony z czarnym na kości zasilajacej przejawiał defekt polegający na samoczynnym się wyłączaniu.
    Zasilacz został wymieniony. Wszystko ok.
    Dzięki za pomocne wskazówki.
REKLAMA