Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Renex
  • Renex
    Qbuś
    Level 38  
    A czym je chcesz napędzić ?
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Paweł007
    Level 22  
    Witam.

Niewypowiem się co do ceny tylko co do produktu: sam opis sprzętu już odstrasza i ta cena rynkowa widzialęś kogoś kto sprzedaje coś za 519zł co jest warte 1200zł. No poprostu śmiech. Kup sobie jakieś tonsile i będzie dobrze a nie to coS hehe Kup sobie np: http://www.allegro.pl/item119370360_najladniejsze_kolumny_tonsil_alton_70_.html niedość że masz połowe ceny to i jeszce jaką jakość 100razy lepszą niż ten Magnat. Powiedz czym chcesz to napędzać to będzie łatwiecj coś dobrać.
  • Renex
  • Helpful post
    tomaha1
    Level 19  
    Szkoda trochę, że policytować nie można tylko Kup teraz, ale do takiego pokoju takie dość mocne kolumny? Nie lepiej kupić za taka kwotę jakieś dobre podstawkowce? Np. jakieś Tannoy`e.
    Anonymous
    Level 1  
    DanielzaplatA
    Level 16  
    ja bym proponował 2 pary ALTUSÓW 140 lub chociaż jedną parę (zależy od kasy) gwizdki bardzo ładnie grają i wogule mam je podpięte do wzmacniacza PIONEER SA-608 ładnie jedzie... ;)
  • Helpful post
    alnus
    Level 28  
    poszukaj jakichś małych Mission, Tannoy, Acoustic Energy, MonitorAudio, KEF, Eposów czy Celestionów z drugiej ręki. powinno się coś znależć za około 600 zł, nie mówiąc już, że można kupić nowe monitorki Wharfedale czy Gale za podobną kasę. to wszystko są marki które nie wypuszczają knotów. dajcie już spokój Altusom , Altonom i innym szmelcom z PRL'u. od nich nawet ten Magnat będzie lepszy, chociaż zdecydowanie za duży do 10m2. a pasmo 18Hz to mało który subwoofer potrafi zagrać ze spadkiem -6dB, więc raczej nie ma się co kierować sloganami z tabliczek znamionowych. bzdury kompletne i tyle.
    jack17
    Level 17  
    ja tez mam malutki pokoik w bloku, mam 10.5 m^2 przestrzeni ;)
    mam tu altony 80 napędzane SONY ta-f 270 i radzą sobie naprawde dobrze.
    bas nie jest żadnym mułem, tylko krótki i zwięzły( w tym miejscu przy którym ma taki być czyli przu biórku) :D
    to jak grają kolumny w pokoju w dużej mierze zależy od ich ustawienia ;)
    ja bym brał coś ze starej szkoły tonsila :D

pozdrawiam :!:
    Paweł007
    Level 22  
    jaki szmelc z RPL-u. TO jest sprzęt który był robiony porządnie co świadczy tym że używa się jego do dzisiaj. Tam zawsze było napisane jakie ma parametry naprawde i niebyłbym taki pewny czy to szmelc porównując to z dzisiejszą chińszczyzą. Owszem technika idzie do przodu i są owiele lepsze głośniki niż kiedyś ale to chyba ta wielka mniejszośc.
  • Helpful post
    alnus
    Level 28  
    był robiony porządnie na owe czasy, kiedy nikt nie znał niczego lepszego. owszem tonsil zrobił parę dobrych kolumn i mnóstwo przetworników, ale napewno nie należą do nich Altusy, Altony , Miłe tony iinne z tej serii. prawdziwe parametry na tabliczkach - a jak wytłumaczysz 100W mocy znamionowej Altusa 140 z głosnikiem niskotonowym zamkniętym w bass reflexie, którego moc znamionowa w zamkniętej obudowie wynosi 60W - cud? nie 100W dla dużej kulumny brzmi lepiej niż 60W. i tak nikt nie jest tego w stanie sprawdzić. fakt , ze większość sprzętów jest robiona teraz właśnie w Chinach ale nie wymieniłem narazie ani jednej chińskiej marki, chociaż mógłbym,tyle że nie zmieściłaby sie w budżecie bo wyszłoby ponad 1000 zł za monitorki. to Usher. jeśli już koniecznie tonsil to np, Perfekt 150 albo coś z nowszych konstrukcji .
    olaf x
    Level 33  
    ja mam w pokoju niecale 15m2 wieze ostatniej serii radmora 55.. z wyswietlaczami juz nie ledowymi tylko fluorescencyjnymi, moc o ile pamietam 2*45 lub 2*60,podlaczony tonsilowski subsat1.1. wygar ma zdrowy,potrafil grac bez zmeczenia po maxie od 21 do 4 rano,slychac bylo 300 metrow dalej w rynku,cud ze policja sie nie zjawila,albo sasiedzi nie wezwali,bo to tylko blok, ale raz do roku...:D
    satelitki na regale,sub na podlodze w rogu pokoju. normalnie uzywam na 10-20%mocy,cala scena jest czytelna.
    moze i zagraniczne sa ladne i zbajerzone, ale nie ma to jak polski porzadny sprzet. im wieksza dynamika glosnikow w kolumnie,tym mniej mocy trzeba dostarczyc, w zasadzie wystarczy na taki pokoj 2*5-10W,jesli nie slucha sie muzyki klasycznej bo tam wymagany jest wiekszy zapas mocy.
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    przeniosłem do naglośnienia domowego - z AUDIO - prosze czytac opisy działów.

Polecam do takiego pokoju TANNOY m2 zagrają Ci bardzo dobrze. Moge polecić Ci coś jeszcze mniejszego - sa to tylne monitory dość glosne w obudowie Closed jak kto woli zamkniętej albo jeszcze lepiej compakt. Małe 2-litrowe Quadral Phase zero maja 40Watów (100h testu) i 88dB

chodzi o to że wielkich kolumn poprawnie w takim pomieszczeniu nie ustawisz - wiem bo sam mam wielkie kolumny w podobnym pomieszczeniu, przegrywają stereofonią ze zwykłym szajsem do komputera (pierdziawki oczywiście pomijając okresy przesterowań i buczenia)

badając charakterystyke wielkich kolumn (mam coś podobnego do tych magnatów za pół tej ceny - Eltax AV50) w pokoju dochodzisz do wniosku, że grają mniej liniowo niż mały głosnik szerokopasmowy, ruszysz mikrofonem pomiędzy kolumnami i charakterystyka zmienia sie diametralnie.

TE MAGNATY NIE MAJĄ PASMA OD 18Hz! chyba, ze ze spadkiem 30dB... wiem bo sam badam podobne przypadki u siebie w domu. po za tym żeby uzyskac takie pasmo to potrzebowałbyś sporego zapasu mocy. I głosników ScanSpeak lub cięcia aktywnego kosztem skutecznosci - jeden kosztowałby tyle co cztery takie kolumny a cewka dotego zestawu z 200 zlotych... To opcja najtańsza.

Potrzebujesz co najwyzej małych monitorków i małego subwoofera powiedzmy 20/80/2 z Tonsila - jak na dzisiejsze standardy bije na łep te wszystkie szafy z kraju drugiej kwitnącej wisni.

jak chcesz wielkie kolumny, to kupuj coś z sensem na własna odpowiedzialnosć. magnat to to nie jest raczej firma audiofilska, hi-fi, prezej na polu samochodówki mają co do powiedzenia, to coś jakby clatroniki skladane dla marketów, facet pewnie je kupuje po 300 zeta w markecie i sprzedaje... Tonsil tez ma swoje Clatroniki nazywaja się Twingo - pewnie i tak lepsze od tych MAGNATÓW.

Mission, Tannoy, Acoustic Energy, MonitorAudio, KEF, Eposów, Celestion, ELAC, Tonsil Excelence, Tonsil CZAT, Tango, Bolero, B&W, Tonsil FOCUS, Quadral, JAMO (nie wszystkie), JBL, |DALI, ELTAX, może być Pioneer, Paradigm, audioMega

http://www.allegro.pl/item119368542_wharfedale_diamond_8_1_salon_wa_wa.html
    http://www.allegro.pl/item119368549_dali_concept_1_salon_wa_wa.html

http://www.allegro.pl/item119401390_ecouton_audiolabor_linia_transmisyjna_.html - a tego to nie znam... Dziwne troche całkiem duzy bas i system 2 drozny ejszcze w linii transmisyjnej - cena tez niska. Podejżane taka firma istnieje, ale czasem czy to nie oszustwo (inna nalepka)

CATów nie kupuj i takich innych wynalazków w stylu
    Zoabcz na allegro - ja teraz załuje że kasy nie mam ludzie czesto monitory studyjne sprzedają za groszę..
    PZ IX
    Level 35  
    Uuuu do takiego pokoju faktycznie potrzeba monitorków. Bo niski bas nie zdąży się rozprzestrzenić po tak małym pokoju, czego efektem będzie zanik basu w niektórych miejscach. :|
    Anonymous
    Level 1  
    alnus
    Level 28  
    moim zdaniem za duże. w 10m2 pojedynczy 13-15cm głośnik w kolumnie powinien wystarczyć do normalnego, a nawet b. głosnego słuchania
    Anonymous
    Level 1  
    DanielzaplatA
    Level 16  
    za takie altusy dostaniesz mniej więcej 300-380 zł na moje heh! mój kolega szuka altusów więc jeśli zaproponujesz mu dobrą cene to kto wie... (tyle że on szuka okazji więc naprawde dobrą cene byś mu musiał dać ;) ) POZDRAWIAM
    tomaha1
    Level 19  
    Wiesz każdy ma inny gust. Każdy wyraził swoje zdanie i teraz wszystko zależy od Ciebie albo weźmiesz to pod uwagę albo nie. Może po prostu za bardzo przyzwyczaiłeś się do tej myśli o magnatach? Nie warto byłoby odkryć coś nowego i może lepszego?
    Anonymous
    Level 1  
    olaf x
    Level 33  
    niestety niski bas i uciazliwy sasiad to dwie sprzecznosci, nawet jak cicho nastawisz to za sciana muzyki nie bedzie slychac, za to bas poniesie sie po murach na pare pieter:cry:przerabialem to....
    jesli zalezy ci na basie dokup suba pasywnego wtedy podlaczasz posiadane kolumny jako satelity do niego , albo aktywnego, nic wiecej nie trzeba.

przyklad-aktywny:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=118788123
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=119624593
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=119116990
    pasywny:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=119118427
    to sa satelitki do tego pasywnego:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=121097559
    Luli
    Level 18  
    ja mam 2 szt. Altus 300 w pokoju 4 m x 4 m i h*ja grają .... słabe są ... trzeba coś więkrzego :)
    tomaha1
    Level 19  
    Wiesz, niektórzy cenią jakość...
    xeen
    Level 11  
    Luli napisal:

"ja mam 2 szt. Altus 300 w pokoju 4 m x 4 m i h*ja grają .... słabe są ... trzeba coś więkrzego Smile"

Altusy 300 sa słabe do takiego małego pokoju? Nie wiem czym Pan je napędza ale jak ja słyszałem to jest coś.
    Były podłączone do jakiegoś wzmacniacza sony za 200 zl co miał moc 2 x 80 ale dawało bardzo mocno.
    To są dość duże kolumny.
    Ale może Pan ma jakiś wzmacniacz co ma moc 2 x 10 to wtedy sie zgodzę.
    Luli
    Level 18  
    słuchaj xeen , wiem jak grają altus 300 i mnie one nie przerażają swoją mocą , napędzam je wzmakiem 2 x 90 8 ohm , 2 x 140 4ohm , wzmak jest do nich akurat .... moze dla kogos są to wystarczające kolumny ale dla mnie nie , chyba ze do nich zrobie jakies dwa , albo jeden sub na głonsiku 40 -50 cm to basu to jeszcze by uszło ....
    alnus
    Level 28  
    fakt, że Altusy 300 są do d..., ale nie można im zarzucić , że są ciche! koledze Luli radzę najpierw udać się do lekarza od uszu, na badanie słuchu. może długie obcowanie z Altusami daje o sobie znać głuchotą ? swoją drogą zamiast suba z głośnikiem 40cm do 16m2, taniej jest kupić pałkę i walić sobie w łeb w rytm "muzyki". efekt zwala z nóg!
    Luli
    Level 18  
    alnus słuchaj , ja moze nie mam problemu ze słuchem tylko się do nich przyzwyczaiłem , więkrzosc którym prezentuje jak grają altusy 300 uciekają z pokoju :) ale ja ten dzwięk juz dobrze znam i mnie on nie zachwyca , a z tą pałką to sam sobie tak zrób .... ja chce z zachwytem słuchac muzyki , a nie chodzic i sie walic pałką po głowie ... naprawde głupoty w głowie ci nie brakuje ...
    alnus
    Level 28  
    ale mnie w pokoju 20m2 wystarczają dużo mniejsze kolumny i mniejszy wzmacniacz. na brak basu tez nie narzekam. właśnie to że się przyzwyczaiłeś powinien zbadać specjalista. i nie obraź się ( z pałką żartowałem) ale takie słuchanie naprawdę może uszkodzić słuch i bardzo często się to zdarza. przystopuj, zanim to będzie nieodwracalne. co zrobisz - twoja sprawa, twoje uszy i twój słuch.