logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie internetu przez port COM między Windows 95 a 98 – jaki program?

grubass 01 Cze 2006 16:12 1446 8
REKLAMA
  • #1 2686472
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam chciałem połączyć notebooka oraz pc za pośrednictwem portu com. Samo połączenie jest proste tylko chce jeszcze przez niego udostepnic internet. Na laptopie jest win95 na PC 98. Prosiłbym o jakis program ktory by to umożliwił. Niestety nie moge uzyc innego połaczenia. W gre wchodzi tylko COM

Dodano po 19 [minuty]:

Komputery łączyłem tylko za pomocą Norton Commnadera innych programów nei używałem.
  • REKLAMA
  • #2 2686839
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Temat był już wałkowny na elektrodzie i wyszło że się ..... nie da.
    Bez protokołu TCP/IP nie poleci....
    Pozdr.J.
    ps może coś się od tamtego czasu zmieniło ( w zakresie wiedzy forumowiczów na ten temat)
  • #3 2687040
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Więc żyje z nadzieją ze znajdzie sie ktoś u kogo wiedza na ten temat urosła;-)
  • REKLAMA
  • #5 2687291
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    protokoły netbeui oraz ipx/sx... któryś z nich powinien pójść ;)
  • REKLAMA
  • #6 2697526
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Witam w obu systemach istnieje cos takiego jak bezposrednie polaczenie kablowe(COM badz tez LPT), na jednym systemie wybierasz jako MASTER, na kolejnym SLAVE i oczywiscie odpowiedni kabel(tzw NULL MODEM) i wszystko smiga, jak mialem na jednym 98, a na drugim Xp to nie bylo problemu, uzyskalem cale 115kb/s przy ponad 30 matrach przewodu. internet smigal.

MOJA rada, jak chcesz na 98 postawic serwer to zainstaluj jakis z odpowiednich do tego programow(np. serwer proxy), nastepnie wykonaj takie polaczenie(okaze sie, ze kompy maja jakies tam IP, zabawna sprawa jeszcze jest z tym, ze trzeba podac uzytkownika i haslo na "serwerze", a przy "logowaniu" a "kliencie"), nastepnie w 95 w internet explorer wbijasz ustawienia jakie trzeba by chodzily stronki z serwerem proxy w sieci, i ciesz sie netem. Mi sie udalo. pozdrawiam
  • #7 2931061
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Witam. Ja też kombinuję właśnie takie połączenie.

Mam kartę sieciową na PC z której mam internet i chciałbym połączyć do tego PC laptopa przez kabelek null-modem. Dodaję połączenie bezpośrednie, konfiguruję (tzn protokół TCP/IP, bo IPX/SPX/NetBIOS nie działa - nie wiem czemu). Połączenie śmiga, ale z chwilą dodania do "Połączeń sieciowych" tego bezpośredniego przestaje działać internet na PC i na laptopie też nie ma internetu. Tak jakby była możliwość albo sieciówka, albo null-modem, a nie oba na raz.
    Czy może ktoś opisać jak mam to skonfigurować?? Może nie można mieć dwóch TCP/IP w PC??

Proszę o pomoc - pilne...
  • REKLAMA
  • #8 2931203
    snakemen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Co do udostepnienia internetu przez port COM to jest to mozliwe bo dawno temu mialem tak wlasnie zrobione. O ile mnie pamiec nie myli to uzywalem wtedy programu WinRoute.
    Poszukaj na elektrodzie bo wiem ze kiedys byl juz taki problem poruszany

Pozdrawiam
  • #9 2931361
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Wiem, że sam internet można przez proxy albo jakiś router, ale problem jest z protokołami. Jak ustawię połączenie pomiędzy laptopem a PC z protokołem TCP/IP to nie ma internetu na PC. Udało mi się raz zrobić tak, że był internet na PC ze skonfigurowanym połączeniem COM, ale nie dało się połączyć, bo wywalało jakiś błąd TCP/IP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy udostępniania internetu przez port COM (null-modem) między komputerem z Windows 95 a PC z Windows 98. Połączenie fizyczne jest możliwe za pomocą kabla null-modem i ustawienia jednego komputera jako MASTER, a drugiego jako SLAVE w bezpośrednim połączeniu kablowym COM. Problemem jest jednak udostępnienie internetu przez to połączenie, zwłaszcza konfiguracja protokołów sieciowych. Bez protokołu TCP/IP trudno uzyskać działające połączenie internetowe, jednak pojawiły się sugestie użycia protokołów NetBEUI lub IPX/SPX jako alternatywy. W praktyce konfiguracja TCP/IP na obu maszynach często powoduje konflikt i brak dostępu do internetu na PC. Rozwiązaniem może być uruchomienie na komputerze z Windows 98 serwera proxy (np. program WinRoute), który udostępni internet przez COM, a na Windows 95 skonfigurowanie przeglądarki do korzystania z tego proxy. Wspomniano także o problemach z jednoczesnym działaniem karty sieciowej i połączenia COM z TCP/IP. Dyskusja wskazuje, że udostępnianie internetu przez port COM jest technicznie możliwe, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji protokołów i oprogramowania pośredniczącego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA