logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz?

DariuszEE 14 Sie 2006 20:40 12839 10
REKLAMA
  • #1 2915739
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam wszystkich
    Jeżeli to możliwe to proszę o pomoc
    Jak przerobić tę głowicę UKF by pracowała poprawnie w paśmie 88-108 Mhz

Może już któryś z kolegów to przerobił z pozytywnym skutkiem
    Poniżej zamieszczam schemat ideowy i zdjęcia głowicy
    Załączniki:
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Głowica_UKF_ELWRO.jpg (33.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Mvc-083s.jpg (32.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Mvc-084s.jpg (39.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Mvc-085s.jpg (30.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Mvc-086s.jpg (30.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostosować lampową głowicę UKF ELWRO do pasma 88-108 MHz? Mvc-087s.jpg (30.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2916481
    DariuszEE
    Poziom 17  
    k4be napisał:
    Mam opis przestrojenia: http://k4be.cjb.net/przestrajanie.html
    Próbowałem w ten sposób przestroić 2 głowice, ale nie działają po tym w ogóle.

no właśnie
    Ja także widziałem opis . Ale ....
  • REKLAMA
  • #4 2916909
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2893
    Wyjaśniałem już co należy zrobić, jeśli nie działa. Warto też zwrócić uwagę, że mimo jednakowej obudowy głowice elwrowskie dość często się różniły jakimiś wartościami elementów od schematu.

I jeszcze jedno- jeśli coś kopiujesz to wypdałałoby chociaż podać źródełko:|.
  • #5 2917604
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Skoro nie wystarczała informacja w META strony, dodałem ją w tekście. Myślę, że się na mnie nie obrazisz :)
    Co do moich głowic, potem napiszę odpowiedź w tamtym temacie.
    Mam nadzieję, że moderator nie usunie tego postu za OT.
  • REKLAMA
  • #6 2917900
    DariuszEE
    Poziom 17  
    AlekZ napisał:
    Wyjaśniałem już co należy zrobić, jeśli nie działa. Warto też zwrócić uwagę, że mimo jednakowej obudowy głowice elwrowskie dość często się różniły jakimiś wartościami elementów od schematu.

I jeszcze jedno- jeśli coś kopiujesz to wypdałałoby chociaż podać źródełko:|.

Wiem wiem rozciągnąć zwoje
    Ale i tak dalej mamy 100 Mhz
    A chcieli byśmy więcej czyli całe pasmo CCIR

To jest oczywiście możliwe
    Tylko trzeba by zmienić rdzenie i zmienić cewki
    Problem polega na tym że nie mam nz czym tego zestroić
    A współbieżność jest dość istotna w wypadku UKF

A może znasz DOBREJ klasy PEŁNE opracowanie takiej Głowicy
    Może być na warikapach z ARcz i ARW no i wyjście na skalę cyfrową by się przydało :)
  • #7 2917978
    szolyga
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Przestrajałem w przeszłości takie glowice przez odwinięcie 1.5 zw na cewce wejsciowej i 1.5 zw na cewce oscylatora wariometru.
    Pozdrawiam.
    r.s.
  • #8 2918047
    DariuszEE
    Poziom 17  
    szolyga napisał:
    Witam!
    Przestrajałem w przeszłości takie glowice przez odwinięcie 1.5 zw na cewce wejsciowej i 1.5 zw na cewce oscylatora wariometru.
    Pozdrawiam.
    r.s.

A jakie pasmo obieły po takiej przeróbce ?
  • REKLAMA
  • #9 2929577
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Przyszedł mi do głowy patent taki ,że należałoby oscylator w tej głowicy nastawić na częstotliwość 108-88/:2= zakres przestrajania :54 MHz -do 44
    MHz -lub niewiele się różniący.
    Skorzystać z drugiej harmonicznej i sprawdzić czy coś się z nią zmiesza
    i czy jakiś sygnał wychodzi -w sensie, czy po stanięciu kawałkiem drutu na anodzie -lub siatce pierwszej triody coś się tam złapie -jest to patent
    Moskali .....i coś w tym jest .WYMAGAC TO MOŻE dołożenia do cewki oscylatora jakiejś pojemności -zmniejszyć trzeba te dwie male pojemnosci 15 pF na mniejsze -moze po 8,2 Pf -zachowac mostek -czyli pojemnosci 8,2 musza byc rowniotkie ...
    Jak sie cos zlapie -to pomyslec nad rdzeniem -sa juz plast masy -i inne
    wynalazki...Chyba tez trzeba zrobic rachunek -ile trzeba zmienic L -aby otrzymac pasmo przestrajania 54-44 MHz...
  • #10 2929649
    DariuszEE
    Poziom 17  
    KaW napisał:
    Przyszedl mi do glowy patent taki ,ze nalezaloby oscylator w tej glowicy nastawic na czestotlwosc 108-88/:2= zakres przestrajania :54MHz -do 44
    MHz -lub niewiele sie rozniacy.
    Skorzystac z drugiej harmonicznej i sprawdzic czy cos sie z nia zmiesza
    i czy jakis sygnal wychodzi -w sensie czy po stanieciu kawalkiem drutu na anodzie -lub siatce pierwszej triody cos sie tam lapie -jest to patent
    Moskali .....i cos w tym jest .WYMAGAC TO MOZE dolozenia do cewki oscylatora jakiejs pojemnosci -zmniejszyc trzeba te dwie male pojemnosci 15 pF na mniejsze -moze po 8,2 Pf -zachowac mostek -czyli pojemnosci 8,2 musza byc rowniotkie ...
    Jak sie cos zlapie -to pomyslec nad rdzeniem -sa juz plast masy -i inne
    wynalazki...Chyba tez trzeba zrobic rachunek -ile trzeba zmienic L -aby otrzymac pasmo przestrajania 54-44 MHz...

Wpełni się zgadzam
    Jak się posiedzi w schematach np. sprzetu wojskowego rosjan
    to wiele można ciekawych żeczy znaleść

Ale ja bym chciał prosciej
    Im prostszy układ tym większ niezawodność
    Taką mam zasadę projektując co kolwiek
    Ponieważ wówczas MNIEJ może się popsuć

:) Darek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji lampowej głowicy UKF ELWRO w celu pracy w paśmie 88-108 MHz. Użytkownicy wskazują, że standardowe przestrojenie poprzez odwinięcie zwojów cewek (np. 1,5 zwoja na cewce wejściowej i oscylatora) często nie wystarcza, a głowice ELWRO różnią się wartościami elementów od schematów, co utrudnia adaptację. Konieczne jest zmienienie rdzeni i cewek, a także dostosowanie pojemności w obwodach oscylatora, np. zmniejszenie pojemności z 15 pF do około 8,2 pF, aby uzyskać odpowiedni zakres przestrajania. Proponowane jest także wykorzystanie drugiej harmonicznej oscylatora, co jest znane z rosyjskich konstrukcji, np. radia RIGONDA, gdzie heterodyna pracuje na połowie częstotliwości odbioru. Wskazano na potrzebę precyzyjnych obliczeń indukcyjności cewek i pojemności, a także na trudności z dostrojeniem bez odpowiedniego sprzętu. Podkreślono, że prostota układu zwiększa niezawodność, co jest ważne przy projektowaniu takich modyfikacji. W dyskusji pojawiły się linki do opisów przestrojenia, jednak ich skuteczność była kwestionowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA