logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MoBo ecs l7s7a2l.Jak sie dowiedzialem w serwisie "padła

maxim03 14 Sie 2006 21:35 992 4
REKLAMA
  • #1 2915927
    maxim03
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Ostatnio spotykam sie z problemem z moja plyta glowna. Mianowicie chodzi o to, ze pewnego razu wlaczylem gre i od tamtej pory po zawieszeniu kompa nic nie dzialalo. Komp sie nie wlaczal, ani nie formatowal...Po formacie spod drugiego dysku wogole sie nie wlaczal, tylko 2 razy "pipnal" i stal w miejscu. Nie wiem co oznaczaja te "pipniecia". W kazdym razie zanioslem kompa do serwisu, a tam piowiedzieli, ze wcale plyta nie chodzi i ze komp nawet nie ruszal. Wcisneli mi druga plyte, ta naszczescie odzyskalem, lecz nie wiem czy jest ona napewno zepsuta. Podobno sprawdzali ja ze wszystkimi komponentami i w ten sposob wysnioskowali, ze wlasnie plyta jest "padnieta". Jak sam moge sprawdzic czy dziala??

Drugim problem to nowa plyta...Jest to asrock k7vt6-c. Zainstalowalem windowsa, znalazlem w necie sterowniki(bo oczywiscie nie dostalem razem z plyta:() zainstalowalem je i normalnie wszystko chodzilo, dopuki nie zainstalowalem sterownikow ATI od karty graficznej po czym komp zaczal sie samoczynnie resetowac, a po ponownym uruchomieniu wyskakiwal blad...w szczegolach wyczytalem, ze sterowniki ATI sa przyczyna zaklucenia systemu...Na poprzedniej plycie uzywallem tych samych sterownikow i wszystko bylo OK. Co moze byc tego wina?? Jak moge to naprawic?? Formatowalem juz dysk i znowu jest to samo.

Prosze o pomoc

Z gory dziekuje i Pozdrawiam
    Maxim03
  • REKLAMA
  • #2 2916086
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Płyta ecs l7s7a2l wyposażona jest - o ile się nie mylę - w BIOS AMI. Zatem:
    2 short
    Memory parity error
    A memory parity error has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad
  • REKLAMA
  • #3 2916657
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    czyli odpalaj kompa z innym ramem, zwszelkimi mozliwymi kompinacjami wsadzenia do slotów.. i przedmuchaj je z kurzu.. wyśmigaj pendzelkiem, a lepiej szczoteczką do zembów. :)

Niechże kolega nie przesadza!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #4 2917287
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    No i teraz pytanie, na które ostatnio jest chyba moda. Jaki tam masz zasilacz?:] Jak się napięcia miewają?

Pytam o to, bo może płyte ubił zasilacz. A teraz masz zwisy, bo po instalacji sterowników, karta uzyskała możliwośc uruchomienia sprzętowego przyspieszenia 3D przez co zwiększa się jej pobór mocy i zasilacz nie wyrabia.
  • #5 3565009
    maxim03
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam...Poradzilem juz sobie z problemem, dziekuje za pomoc. Temat zamykam

P.S. z tego co sie dowiedzialem to padl procesor
REKLAMA