logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płytki foni TDA440 w Telefunken A540PV Chassis 617

Aloys 15 Sie 2006 14:34 1431 7
REKLAMA
  • #1 2917854
    Aloys
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę o pomoc do jakich punków podlaczyć płytke foni (plytka na TDA440 ) bo męcze sie już parę godzin i dalej TV nie mówi po naszemu!(tzn. In i Out)
    Dzięki z góry!
    Pozd..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2917945
    Aloys
    Poziom 11  
    Płytka na TDA...nie RYMI!
    Przestrajałem już różne TV i Videa i nie miałem wiekszych problemów ale tu jest głowica na płycie głównej i niema typowych pinów a płtka AUDIO ma 2 filtry 5,5 MHz i 5,75MHz i jeszcze przemiane A/D i nie wiem też gdzie z tym sygnałem wejść czli mam 2 niewiadome a to już problem bo jakbym mial chociaż jeden pewny punkt to drugiego szukam metodą prób i błędów aż do uzyskania tonu a w tym przypadku niestety nie. :cry:
  • #5 2918022
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    wejscie fonii podlacz pod wejscie filtru SAW,a wyjscie podlacz pod filtr 5,5MHz,sa na plytce audio jak to podkresliles,zasilanie to chyba wiesz jak,w przypadku jakichkolwiek watpilowasci pisz i pomozemy
  • REKLAMA
  • #6 2918182
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    W tym przypadku prościej jest zastosować konwerter fonii czyli generator 1MHz , gdy jest utrudniony dostęp do głowicy oraz pcz. a TV jest w wersji stereo , są tylko trzy końcówki :1 wyjście ,2 masa, 3 zasilanie +12V , wyjście podłączamy do filtr ceramicznego SFE5,5MHz doświadczalnie do jednej ze skrajnych nóżek.
  • #7 2924198
    Aloys
    Poziom 11  
    Dzięki ,znalazłem punkty musiałem jednak rozlutowac puszkę głowicy reszta poszla już bez problemowo napisze jeszcze dokładnie w których punktach podłączyłem płytkę (naTDA440) może się Komuś przyda ale nie jestem u siebie w necie a schemat w domu!
    Pozd...:D
  • #8 2927402
    Aloys
    Poziom 11  
    Fonia Telefunken A540PV Chassis 617
    Czyli IN plytki rownoleglej na TDA 440 do T133 BF959 colektor
    i OUT do IS88 TBA120T do pinu 14!
    Pozd.....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia płytki fonii opartej na układzie TDA440 w telewizorze Telefunken A540PV z podwoziem Chassis 617. Problemem było prawidłowe określenie punktów wejścia i wyjścia sygnału audio, gdyż głowica jest wbudowana na płycie głównej i brak typowych pinów. Zalecano podłączenie wejścia fonii do wejścia filtru SAW, a wyjścia do filtru ceramicznego 5,5 MHz na płytce audio. W przypadku trudności sugerowano zastosowanie konwertera fonii (generator 1 MHz) z trzema końcówkami: wyjście, masa i zasilanie +12V. Ostatecznie rozwiązanie polegało na podłączeniu wejścia płytki równolegle do kolektora tranzystora T133 BF959 oraz wyjścia do pinu 14 układu IS88 TBA120T. Zasilanie i filtry 5,5 MHz i 5,75 MHz są integralną częścią płytki audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA