logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc z nokią 3100, wyrwany włącznik, R i C pomocy!

johnson255 17 Sie 2006 00:51 1325 4
REKLAMA
  • #1 2923373
    johnson255
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam mam problem, otóż posiadam nokie 3100, dostałem ją do na prawy, ma ona wyrwany włącznik, no ok wszystko wporządku otwieram ją żeby wziąć wlutować nowy, ale scieżki też były wyrwane, no to nic innego nie pozostało jak odrazu z włącznia podlutować się do jakiejś części np. rezystorka czy kondensatora, włąśnie obok tego włącznika według zdjęcia Prosze o pomoc z nokią 3100, wyrwany włącznik, R i C pomocy!
    miały być 2 części rezystor i kondensator ale ich też niema zostały one wyrwane , to pomyslałem ze wezme i dobiore nowe ale musze znaleźć miejsce do kąd one były podłączone. Według zdjęcia odrazu wychodzą od PWRONX, ale nie moge tego nigdzie znaleść, w wschemacie pdf jest tylo połączenie między dwoma układami ale nigdzie się nie rozłącza na włącznik i teraz nie wiem jak moge to podłączyć wogóle gdzie teraz??tu zamieszczam cały schemacik tego telefonu https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=163304 prosił bym o pomoc:)z góry dziękujue:)
  • REKLAMA
  • #2 2923452
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Jedna nóżka od włacznika idzie na masę (GND) druga do C310. Nie prościej wlutować tam ten brakujący kondensator ?
  • REKLAMA
  • #3 2923601
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Zapewne brakuje rezystora R306. Punkt lutowniczy idący do PWRONX jest obok wyprowadzenia "1" wyłącznika i trzeba go tam wstawić. Mam taki samą "sztukę" i już to sprawdziłem. Kondenstor C310 możesz sobie odpuścić, zresztą u siebie nie bardzo widzę gdzie go wlutować.
  • REKLAMA
  • #4 2925039
    johnson255
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Ok dzięki, ale nie w tym problem chodzi o to że brak jest właśnie R306 i C310 gdyby one były to sprawa była by zópełnie prosta poprostu podpiął bym się pod nie:)ale właśnie chodzi o to że one zostały wyrwane, no to nie pozostało nic innego jak podpiąć się pod R322 czy C322, ale problem w tym że ani nie moge znaleźć R322,(on ma zerową rezystancję, to można było go ominąć) i ani C322, gdybym je też znalazł to poprostu bym się podpiął i cacy, ale właśnie problem polega też w tym że nie ma tych części. Szukałem i znalazłem ten sam temat tu na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic507099.html
    jest tam odpowiedź właśnie na mój problem, ale ten wspomniany już przeze mnie PWRONX według leon.ruro jest na 8 pinie UEM-a i teraz co trzeba zrobić??zdjąć Uem i podlutować się??tylko tyle że ja nie posiadam hot air, czy wie ktoś gdzie jest moze jakiś kawałek tej ścieżki, lub gdzie ona idzie?? to bym igiełką rozdrapał i się podlutował się. Dziękuje i pozdrawiam:)
  • #5 2925252
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Mam na warsztacie 3100,szukałem ale ani r322,ani c322 nie znalazłem szukałem w swoich zapiskach ,też lipa.Połączenia nigdzie nie znalazłem.Myślę że jedynym rozwiązaniem jest płyta ze szrotu i delikatne skrobanie w poszukiwaniu ścieżki.Oczywiście próbowałem zlokalizować ją za pomocą światła jednak na mojej płycie widzę ciemność.Życzę powodzenia.
REKLAMA