logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić gaz w Daewoo Nubira 1.6 16V z centralką AL-700?

nubira 17 Sie 2006 13:46 1314 4
  • #1 2924429
    nubira
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam
    otóz mam problem z ustawieniem gazu do nubiry 1,6 16v
    kiedy ustawiam na inny tryb jazdy ekono ,norm, sport mam nadwyzke powietrza w obu okienkach centr.al-700
    oprócz trzech srub regulacyjnych w tym 2 na imbusy nie ruszam tylko tą od regul.wolnych obrotów za każdym razem jest tak samo?
    czy jeszcze gdzies dokładniej mam ustawić parametry tego sterownika?
    i jeszcze jedno jaki jest skrót do okienka zastrzeżone ,czy w tej opcji mozna ustawić z kompa wolne obroty ,bo sie oscyluja w granicach 600-700
    prosze o pomocna dłoń kolegów ,pozdrawiam
  • #2 2926066
    Nik xxl
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam jezdźę takim samym autem i przerabiałem problem z gazem ale podaj jaki to gaz ( firma i typ ) bo kazdy ma swoje ustawienia wady i zalety.Nadmienie że ja serwisowe miałem bedini ale już to przeslość . Pozdrawiam
  • #3 2926284
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    ctrl+alt+f7
    Ale jak nie wiesz co robisz to nie ruszaj. Nie zwracaj uwagi na napisy "nadwyżka powietrza" jezeli silnik krokowy przy roznych obrotach pracuje w podobnych zakresach. Jezeli im wyzsze obroty tym wyzsze zakresy pracy krokowca i lambda oscyluje musisz zmienic mixer na taki z mniejszym palnikiem. Wolne wyrególuj śróbą na reduktorze. Al700 wyswietla obroty z dokladnoscia do 100 wiec jesli nie slyszysz gfalowania obrotow to znaczy ze nie faluja tylko sa w okolicy 650.
    Pozdrawiam
  • #4 2926708
    nubira
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    nie no oki wszystko jasne ale mam pytanie czy mozna zwiększyc prace wolnych obrotów z kompa ,bo przy parowniku chodzi juz na najwyzszych i nie ma możliwości mu zwiększenia
    a instlka to BRC
  • #5 2927033
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    przy parowniku nie masz sruby która reguluje wolne obroty. masz za to srube która reguluje wydatek reduktora. Maxymalne ustawienie reduktora nie oznacza najwyzszych obrotów.Ustaw parametr "reset min" (w v 1.6) lub podobny( nie mam przed oczami programu) na o 5-10 wiekszy niz reset MAX i reguluj śrubą na reduktorze. Niektóre reduktory mają jeszcze śrubę od tzw stałego wydatku. jeśli ja masz to tez trzeba nią pokręcić. Krecisz tak długo aż sonda lambda (masz jej podgląd w programie) będzie oscylować od 0 do 1V (około) w pełnym zakresie obrotów. A przy gwałtownym dodawaniu gazu bedzie bogato.
    Powodzenia.

a i ooczywiście nie zmieniaj trybu pracy(ekonomiczny i inne takie) ! to przestwia tylko próg sondy,. Zostaw normalnie. Jesli chcesz cos sensownego uzyskac to i tak musisz ustawić próg sondy ręcznie.
REKLAMA