logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do przeliczania liczb z DEC<->BIN<->HEX

bartp1 17 Sie 2006 23:49 10680 7
REKLAMA
  • #1 2926371
    bartp1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Czy może mi ktoś pomóc znaleźć jakiś prościutki programik pod Windows do konwersji (przeliczania) liczb z systemu DEC<->BIN<->HEX, OCT nie koniecznie musi być ??
    Mam takie coś napisane przeze mnie w C++, ale pod DOS niestety.

Raz widziałem taki programik, w którym wpisywało się liczbę uprzednio zaznaczając w jakim jest systemie. Następnie w czterech kolumnach ukazywały się przeliczone liczby w czterech systemach - Dec, Bin, Hex i Oct.

Tylko proszę nie polecać mi systemowego kalkulatora, bo z pewnych względów nie mogę go użyć.

Z góry wielkie dzięki!!

Pozdrawiam. Bart.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2926539
    brummel
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Do tego wystarczy systemowy ... kalkulator :D. Wystarczy włączyć widok "naukowy".
  • #5 2926555
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego brummel, posty należy czytać WSZYSTKIE. W pierwszym napisane było:
    bartp1 napisał:
    Tylko proszę nie polecać mi systemowego kalkulatora, bo z pewnych względów nie mogę go użyć.
  • REKLAMA
  • #6 2926602
    brummel
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Opsss. Przepraszam najmocniej :|, przeoczyłem tą linijkę(zawsze czytam caly temat zanim odpowiem - wypadek).
  • #7 2927037
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Zawsze można to również zrobić w arkuszu kalkulacyjnym w Excel'u.
  • REKLAMA
  • #8 2927705
    bartp1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzięki, dzięki i jeszcze raz DZIĘKI !!! :)
    Szczególnie dla paweliw!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego programu pod Windows do konwersji liczb między systemami DEC, BIN, HEX, z opcjonalnym OCT, z funkcją jednoczesnego wyświetlania wartości w czterech systemach liczbowych. Autor posiadał własny program w C++ działający pod DOS, ale potrzebował rozwiązania działającego w środowisku Windows, z wykluczeniem systemowego kalkulatora. W odpowiedziach zasugerowano użycie programów dostępnych online oraz podano linki do kilku darmowych konwerterów liczb w różnych bazach, takich jak Quick Number Base Converter. Pojawiła się również propozycja wykorzystania arkusza kalkulacyjnego Excel do realizacji konwersji. Autor podziękował za pomoc, szczególnie wskazując na przydatność poleconych narzędzi. Dyskusja potwierdziła, że istnieje wiele prostych aplikacji i metod umożliwiających szybkie przeliczanie liczb między systemami liczbowymi w środowisku Windows, bez konieczności używania systemowego kalkulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA