logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WS 442 - niesymetryczne napięcia i grzanie prawego kanału

struck 19 Sie 2006 00:29 1242 5
REKLAMA
  • #1 2929687
    struck
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Jestem w posiadaniu w/w wzmacniacza , w którym poszedł lewy kanał. Wymienione zostało : elektrolity , tranzystory ( końcowych nie wlutowałem jeszcze bo czekam na opinie) , wszystkie rezystory są sprawne. Prawy kanał działa ale się grzeje (nawet przy volumie ustawionym na zero). Napięcia się mniej więcej pokrywają , chodzi o kanał prawy z lewym. Napięcie mierzone na mostku wynosi -35V i 29V . I takie też pojawia się na końcówkach mocy. Co jest przyczyną że te napięcia są niesymetryczne ? Mostek jest w 100% dobry. Przy wpięciu słuchawek schłychać tylko prawy kanał. Nie chce wlutowywać końcówek bo raz już poszło w nich przebicie Kolektor-emiter.
  • REKLAMA
  • #2 2930041
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Jeśli mostek jest na bank dobry to widze dwie możliwości : albo nadal jest uszkodzona jedna gałąź wzmacniacza i stąd spadek napiecia na niej(stawiam raczej na to), albo przywarło uzwojenie wtórne na transformatorze (powinno być to widoczne przy pomiarze na odpiętym trafie na jałowym biegu - a jeśli nie będzie, można jeszcze zamienić ze sobą skrajne wyprowadzenia trafa na wtórnym wzgledem mostka).
    Możesz dodatkowo zmierzyć prąd jaki płynie w jednej i drugiej gałęzi z zasilacza (czy jest symetryczny) poza tym wzmacniacz może poprostu Ci się wzbudzać, ale tu pomocny byłby oscyloskop.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2930055
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Witam.Przyczyną grzejącej się końcówki mocy nawet na biegu jałowym może a raczej napewnoj est brak symetrii zasilania.Musisz podnieść wszystkie wyprowadzenia tranzystorów mocy w tym nieczynnym kanale ,tylko zanim to zrobisz to rozładuj kondensator 2x4700.Zobaczysz wtedy co obciąża.Czy główny elektrolit a własciwie jedna jego sekcja nie straciła pojemności? Zobacz czy ten kondensator nie puścił czasem z siebie soków? Tyle na początek będę obserwował ten temat jakby jakieś schematy to do krajowego sprzętu audio to mam prawie wszystko.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3016667
    struck
    Poziom 12  
    Wymieniłem ten kondensator , są napiecia +36 oraz -36 . Prawy kanał nadal się grzeje . W lewym wlutowałem końcówki i poszło przebicie kolektor -emiter.
  • REKLAMA
  • #5 3017763
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Jaki jest prąd spoczynkowy prawego kanału? Może być za duży i przez to się grzeje. Przed wlutowaniem tranzystorów końcowych sprawdziłeś napięcie stałe na wyjściu? (powinno być 0V). Trzeba sprawdzić tranzystory sterujące i okoliczne elementy, one też mogą być uszkodzone i powodować uszkadzanie tranzystorów mocy.
  • #6 3023725
    struck
    Poziom 12  
    Oczywiscie , że nie ma stałego na wyjściu. Wszystkie napięcia pokrywają się z schematem. Na prawym kanale prąd spoczynkowy o wiele za duży około 200mA
REKLAMA