logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WS 442 - szum i cicha muzyka, grzejący się kondensator C515

BeneVaco 15 Wrz 2007 17:10 2655 18
REKLAMA
  • #1 4286367
    BeneVaco
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam mam problem z ws442 uratowałem ja przed śmietnikiem kolega nie potrafił naprawić a w serwisie powiedzieli ze im sie nie opłaci... Wiec tak kiedy dostałem wzmacniacz w ogóle sie włączał dałem nowy mostek prostowniczy i kondensatory 10,000uf na 50V i udało sie go włączyć niestety nadal nie gra. Tranzystory mocy są raczej standardowe 2n6488 i 2n6491 sa sprawne za to tranzystory sterujące w lewym kanale były spalone wiec powymieniałem na zamienniki ale to nic nie dało nadal słychać tylko szum a jak ustawie wszystkie pokrętła na max to to na jednym kanale slychac bardzo cichą muzykę do tego grzeje sie kondensator c515 spotkał sie ktoś z takim problemem przeczytałem kilka tematów o tym wzmacniaczu ale nie natknąłem sie na tego typu problem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4288488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4290403
    Piotrek608
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Tak ma to być rezystor 47R o mocy 0,5W ..tranzystor BD139.
    Coś dziwi mnie ten "ciepły kondensator"..nie bardzo mi to pasuje ale wymień elementy i wtedy sprawdz co i jak.Sprawdz jeszcze raz dla pewnosci stan koncówek mocy i tranzystorów sterujacych bd139,140..te wzaki były dość "łatwopalne"
  • #9 4291133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4291175
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Usuń bezpiecznik sieciowy i w jego miejsce wepnij żarówke 60W 230V. Zabezpieczy cię to przed fajerwerkami. Zarówka ma się nie świecić. Jeśli jest inaczej to znaczy, że dalej szukasz usterki.
  • #11 4292856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4296921
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Pali,pali a co z tranzystorami końcowymi?Sprawne?
  • #14 4297116
    BeneVaco
    Poziom 18  
    Koncowe są sprawne ale mam takie pytanie jakie tranzystory mieliście jeszcze na radiatorku bo ja miałem sd340 zastapiłem go BD140 KD135 zastapiłem go BD137 i SD339 zastąpiłem BD139 może popełniłem jakiś błąd w dobieraniu zamienników.

Jak odlutuje wszystkie tranzystory z radiatora to rezystorek się grzeje ale nie dymi sie z niego odrazu...
  • #15 4297308
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 157
    Kiedyś naprawiając takie wzmacniacze uruchamiałem je na tranzystorach sterujacych, odpinalem tranzystory mocy i jak bylo wszystko OK to bardzo cichutko można było posłuchać muzyczki(oczywiście delikatnie bo mozna i te spalić), wtedy dopinałem końcówki i bylo bez przykrych niespodzianek co do grzejacego sie kondensatora to bardzo dziwne bo kondensator nagrzewa sie jak żle podłączymy bieguny(nawet wybucha, robi zwarcie) lub zbyt wysokie napięcie. Sprawdż jescze rezystory nisko-omowe
  • #17 4297580
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Kolega wyżej ma rację odpalaj na samych sterujących i na słuchawkach.
  • #18 4297886
    BeneVaco
    Poziom 18  
    Udało mi sie zrobić ten drugi kanał poprostu przez ten spalony rezystor kondensator sie uszkadzał i z tad to grzanie sie i rezystora i kondensatora. Ciesze sie ze udało mi sie uratowac ten sprzęt przed śmietnikiem oczywiście dzieki wam :D Dzięki bardzo
  • #19 4299088
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 157
    Myślę, że rezystor uszkadzał się przez kondensator który miał poprostu rezystancję i pobierał zbyt dużo prądu - gratuluje sukcesu w naprawie, w takich sprzętach często trzeba założyć nowy kondensator(a raczej dwa na napięciu symetrycznym) w celu dobrej filtracji zasilania- to bardzo ważne - nawet końcówki się mniej grzeją

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz WS 442 po wymianie mostka prostowniczego i kondensatorów elektrolitycznych 10,000µF/50V włącza się, lecz lewy kanał nie gra, słychać tylko szum, a kondensator C515 się grzeje. Tranzystory mocy (2N6488, 2N6491) są sprawne, natomiast tranzystory sterujące w lewym kanale były spalone i wymienione na zamienniki, co nie rozwiązało problemu. Zalecano sprawdzenie i wymianę rezystora 47Ω (R528) oraz tranzystorów BD139 i BD140, które pełnią rolę wzmacniaczy napięciowych i sterujących. Wskazano na możliwość zwarcia do masy lub uszkodzenia kondensatora powodującego nadmierne nagrzewanie. Testy z odlutowanymi tranzystorami mocy potwierdziły, że rezystor nadal się grzeje, co sugerowało uszkodzenie elementów sterujących lub filtrujących. Ostatecznie uszkodzony rezystor powodował przegrzewanie się kondensatora C515 i rezystora, a jego wymiana przywróciła prawidłową pracę lewego kanału. Zalecane jest także stosowanie żarówki 60W w miejsce bezpiecznika sieciowego podczas testów w celu ochrony przed zwarciami. Wymiana kondensatorów filtrujących na symetryczne poprawia stabilność i zmniejsza nagrzewanie końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA