logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co przestawić w Biosie po zmianie Celerona 366 na PIII 500

Sebaczaj 19 Sie 2006 13:57 1178 7
REKLAMA
  • #1 2930901
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Zmieniłem procesor j.w. Co powininem przestawić w biosie (napewno ustawenia cashe drugiego poziomu, ale tak dawno się w to nie bawiłem, ze juz nie pamieta czy to celerony czy pentiumy miały cashe drugiego poziomu).
  • REKLAMA
  • #2 2930925
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    no napewno magistrale i mnożnik, chyba że bios jest już na tyle inteligentny że sam to potrafi, a tak naprawd ę to może byś podał jaka to płyta przynajmniej
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • REKLAMA
  • #3 2931002
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    jacknn napisał:
    no napewno magistrale i mnożnik, chyba że bios jest już na tyle inteligentny że sam to potrafi, a tak naprawd ę to może byś podał jaka to płyta przynajmniej

To czywiście zrobione. Płyta shuttle hot 661p.
  • #4 2931040
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Jeśli masz ochote, proponuje tego PIII troche podkręcić. Mój stary PIII 500 E na Solteku z Via Apollo Pro KT133 kręcił się spokojnie do 775Mhz. Zgrzyty zaczynały się dopiero po niewielkim przekroczeniu 800Mhz. Na BX'ie ten procesor tez powinien się podkręcać niegorzej. Będziesz też coprawda robić to na swoją odpowiedzialność (ku formalności).
  • #5 2931104
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    /|\Atari napisał:
    Witam

Jeśli masz ochote, proponuje tego PIII troche podkręcić. Mój stary PIII 500 E na Solteku z Via Apollo Pro KT133 kręcił się spokojnie do 775Mhz. Zgrzyty zaczynały się dopiero po niewielkim przekroczeniu 800Mhz. Na BX'ie ten procesor tez powinien się podkręcać niegorzej. Będziesz też coprawda robić to na swoją odpowiedzialność (ku formalności).

Niestety niec się nie podkręcie bo się kopm bardzo często zawiesza. To wina płyty, kiedyś miałen na niej PIII chyba 733 było to samo.

Przede wszytskim chodzi mi czy dla P III cashe ma być włączony czy wyłączony w biosie /kiedyś wiedziłem,a dzić nie jestem juz pewien/
  • REKLAMA
  • #6 2931138
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Włącz, cache wyłączamy dopiero, kiedy doświadczamy poważnych problemów ze sprzętem.

Jeśli PIII 733 na nominalnych taktowaniach ci się zawieszał, to pewnie była to kwestia twoich pamięci. Domniemam że są to PC100 lub słabsze. PIII 733 działa na FSB 133.
  • #7 2931720
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Pamiecie kupiłem 133. To wina płyty Nie pójdzie mi nic z mnożnikiem powyżej 5,5. Wieszał mi się komp nawet na celeronach zielonych tzn. pow. 533 mhz i to przy PC 66. Płyta pierwotnie przenacozna byla do cel. max 333 i PII 500. Po ubgrade PIII do 900 tak samo celerony. Pierwonie osblugiwała PC 100 teraz 133. Ale wyszło, że to tylko teoria.

Moje pytanie dotyczy nie cashe tylko o cashe drugiego poziomu czy coś takiego. Wydaje mi się że jest to tylko w Pentiumach, a celki tego nie miały i teraz trzeba coś przestwić w biosie. Jak się nazywa ta opcja w biosie?

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #8 2932172
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam

Cache poziomu pierwszego i drugiego w skrócie oznaczane są jako L1 i L2. I zdaje mi się, że płyta włączyła je automatycznie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie procesora z Celerona 366 na Pentium III 500 w płycie Shuttle HOT-661P konieczne jest dostosowanie ustawień BIOS-u, zwłaszcza magistrali i mnożnika. Procesory Pentium III posiadają pamięć podręczną drugiego poziomu (L2 cache), którą należy w BIOS-ie włączyć, gdyż wyłącza się ją tylko w przypadku poważnych problemów sprzętowych. Problemy z zawieszaniem się komputera przy podkręcaniu lub wyższych mnożnikach mogą wynikać z ograniczeń płyty głównej, która pierwotnie była przeznaczona dla Celeronów do 333 MHz i Pentium II 500 MHz, a także z kompatybilności pamięci RAM (PC66, PC100, PC133). Płyta nie obsługuje stabilnie mnożników powyżej 5,5, co ogranicza możliwości podkręcania Pentium III. Cache L1 i L2 są zwykle automatycznie wykrywane i włączane przez BIOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA