logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać płytkę drukowaną? Opis procesu wytrawiania krok po kroku

marcin elek 19 Sie 2006 18:26 3370 8
REKLAMA
  • #1 2931668
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Mam taki problem kompletnie nie wiem jak zrobić płytke drukowaną
    a bardzo mi zależy żeby taką zrobić a może ktoś jest w stanie ją wykonać
    ?? Gdyby ktoś mi mógł opisać cały proces wtwarzania płytki z góry dzienki
  • REKLAMA
  • #2 2931688
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Jak masz problem to najpierw przeglądnij Forum, a jak nic nie znajdziesz to dopiero pytaj. Wystarczy w wyszukiwarce na Elektrodzie wpisać - wytrawianie płytek - a zaraz zobaczysz co tam jest. Jeśli coś będzie niezrozumiałe to wtedy pytaj.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2933708
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    przeczytałem wiele wypowiedzi i dalej nierozumiem mugłby mi ktoś to po kolei wytłumaczyć??
  • REKLAMA
  • #5 2934138
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam ponownie
    Trudna sprawa - jeśli przeczytałeś te wszystkie posty i nadal nie łapiesz o co chodzi to...
    Każdy ma jakąś swoją metodę. Ja napiszę jak to robiłem dawniej. Myślę że nie jest to trudne, a jest skuteczne.
    Jeśli masz jakiś schemat i mozaikę ścieżek do niego, to należy wyciąc taką płytkę jak masz tam podane. Następnie przyłożyc tę płytkę do tego rysunku ze ściezkami. W miejscach gdzie maja być otwory, jakimś ostrym narzędziem (szpikulec) punktujemy, by na płytce zostały ślady. Nastepnie wiercisz otwory. Średnica wiertła ok. 0,8mm, a pod większe elementy jak złącza ARK czy tranzystory mocy używasz wiertła 1mm, itp. Potem przecierasz to delikatnie drobnym papierem ściernym, a następnie odtłuszczasz, (spirytus czy płyn do naczyń - spłukać). Teraz patrząc na oryginalny rysunek płytki, możesz sobie np. ołówkiem narysować na tej płytce ścieżki, które mają zostać, a potem malujesz to lakierem do paznokci. Rysowanie ułatwiają otwory. To co pomalujesz to zostanie na płytce jako ścieżki które przewodzą prąd. Jesli zamalujesz coś za dużo to po wyschnięciu na spokojnie można to wydrapać. Po wyschnięciu wkładasz płytkę do rozpuszczonego w wodzie - chlorku żelaza. W zależności od stężenia odczynnika trawiącego i wielkości płytki, trawienie może trwać kilka do kilkunastu minut. Wytrawiona płytka będzie wtedy gotowa do wyciągnięcia, gdy w miejscach niezamalowanych zostanie sam laminat. Po wyciągnięciu z trawienia, płytkę myjemy w ciepłej wodzie. Potem zdzieramy warstwę lakieru ze ścieżek. Można to zrobić np. za pomocą żyletki lub innego ostrego narzędzia. Po wyczyszczeniu ścieżek, rozpuszczamy w spirytusie troszeczkę kalafoni, którą nanosimy na płytkę cieniutką warstewkę - rozcierając lub malując. W ten sposób zabezpieczamy płytkę i ułatwia nam to późniejsze lutowanie. Teraz możemy przejść do opisu płytki, czyli rysujemy pisakiem na płytce (na wierzchu) poszczególne elementy. Co, gdzie i jak będzie montowane. Można też napisać numery poszczególnych elementów co ułatwi montaż. Jedna uwaga - chlorek żelaza brudzi i to dość mocno.
    Życzę powodzenia.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Może taka płytka nie wygląda szałowo ale urządzenia zrobione na płytkach taką metodą pracują do dziś :) A minęło ładnych parę latek.
  • #7 2934687
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Ja tylko dodam, ze dużo wygodniej i precyzyjniej maluje sie specjalnym markerem olejnym do płytek.

pozatym od chlorku zelaza dużo lepszy jest "środek trawiący B327" sprzedawany jest w postaci białego proszku. Przy okazji podzcas trawienia zmienia kolor na niebieski, można oszacować czy środek jest juz "zuzyty" czy np. jeszcze jedną płyte w nim wytrawimy.

Co do samego trawiania, to najlepiej trawić w ciepłej wodzie i w miare możliwości poruszać płytką, albo zrobić jakieś mieszadełko, które bedzie wprowadzało w ruch wode - te czynności przyśpieszą proces trawienia.

Pozdrawiam
  • #8 2934688
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Cytat:
    a potem malujesz to lakierem do paznokci

Robiłem podobnie wiele lat temu,z tym ,że używałem farby spirytusowej czarnej i otwory wierciłem po wytrawieniu.Farbę tę łatwo się zmywa denaturatem,a jest na tyle rzadka,że można malować pisakiem zrobionym z igły i strzykawki.Do wytrawiania używałem rozcieńczonego kwasu azotowego(uwaga!),reszta podobnie,wszystko działa do dziś.Metoda może nie "fabryczna",ale błyskawiczna i tania.
  • #9 2934833
    elektrochemik
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Główne cechy środków trawiących są takie:
    chlorek żelazowy - dość szybko trawi (zwłaszcza na ciepło), mocno plamiący. Ma jedną dość korzystną właściwość, znacznie szybciej trawi w głąb niż wszerz (mniejsze ryzyko podtrawienia ścieżek.
    B237 (nadsiarczan sodu) - trawi dość wolno, zużywa się też gdy dłużej stoi bezczynnie w naczyniu (nie można rozpuszczać go na zapas). Spora zaleta, to mała skłonność do plamienia całego otoczenia.
    Inne środki takie jak kwas azotowy albo mieszanina perhydrolu, wody i kwasu solnego, raczej już wychodzą z mody. Trawią szybko, ale mało selektywnie.

Moderowany przez Jaś Kula:

Wszystko co jest potrzebne zostało podane w temacie do którego link podał Kol. Bratek58 , dlatego temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Proces wykonania płytki drukowanej obejmuje kilka etapów: przygotowanie schematu i mozaiki ścieżek, wycięcie płytki z laminatu, punktowanie i wiercenie otworów (np. wiertłem 0,8 mm dla standardowych otworów, 1 mm dla większych elementów), delikatne szlifowanie i odtłuszczanie powierzchni. Następnie na płytce rysuje się ścieżki za pomocą lakieru do paznokci lub specjalnego markera olejnego, który zapewnia precyzję. Do trawienia używa się środków chemicznych takich jak chlorek żelaza (FeCl3) lub środek trawiący B327 (nadsiarczan sodu), który zmienia kolor podczas zużycia, co ułatwia kontrolę procesu. Trawienie odbywa się w ciepłej wodzie z mieszaniem, co przyspiesza reakcję. Alternatywnie stosowano farbę spirytusową i kwas azotowy, jednak metody te są mniej popularne ze względu na mniejszą selektywność i większe ryzyko. Po wytrawieniu można wiercić otwory, jeśli nie wykonano tego wcześniej. Ważne jest odtłuszczenie i dokładne przygotowanie powierzchni, aby uzyskać dobre odwzorowanie ścieżek. W razie trudności można skorzystać z pomocy osób oferujących wykonanie płytek na zamówienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA