logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz?

Forest 20 Sie 2006 12:47 2646 15
REKLAMA
  • #1 2933716
    Forest
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    posiadam płytki do filtru subsonicznego cięcie 20Hz
    i chciał bym go przerobić na filtr dolnoprzepustowy około 50-100Hz
    na jakie kondensatory musze wymienić?? trzeba je zwiększyć czy zmniejszyć no i czy musze coś jeszcze zminić??

z gory wielkie dzięki pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? 20Hz.GIF (22.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2934742
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Na łamach czasopisma „edw” w 2002r był zamieszczony cykl wykładów o filtrach aktywnych. Konstrukcje filtrów dolnoprzepustowych wraz z licznymi przykładami zamieszczone były w numerze 5 i 6 z 2002r. jeżeli nie masz możliwości zapoznania się z tymi artykułami napisz na pw, a postaram się jakoś temu zaradzić.
    Pozdrawiam.
  • #3 2934780
    Forest
    Poziom 11  
    niebardzo :/

a niewiesz poprostu o ile musze zwiększyć/zmiejszyć pojemność kond.??

i czy to tylko kondy??
  • REKLAMA
  • #4 2934797
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    Wystarczy przeskalować wartość pojemności np 50hz jest 2.5 razy większe od 20hz to pojemność trzeba zmniejszyć 2.5 razy czyli dąć zamiast 150nF, 60nF czyli dajesz 47nF lub 68nFi już mamy filtr na 50hz
    Tylko to dalej będzie filtr górnoprzepustowy a ty chcesz dolnoprzepustowy tak ??
  • #5 2936758
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Płytki które masz są filtrem górnoprzepustowym. Załączam ci filtr dolnoprzepustowy Butterwortha o paśmie przepustowym (3dB)=100Hz. Tylko pamiętaj,że włączenie tych filtrów między wzmacniaczem mocy a głośnikami jest błędem.
    Załączniki:
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? Schowek02.jpg (24.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? Schowek01.jpg (62.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2939165
    Forest
    Poziom 11  
    to jest filtr subsoniczny przepuszcza wszystko powyzej około 20Hz
    a mi chodzi o przerobienie jego na filtr dolno-przepustowy około 70Hz

co do innego układu takiego jak ty jak ty dałeś to mam ich duzo ale nie o to mi chodzi.
    a to ze filtr daje sie przed wzmacniacz to wiem ... :)
  • #7 2939877
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Porównałem rozkład elementów i połączeń w twoim filtrze z filtrem proponowanym przez „ed_ek” i doszedłem do wniosku, że albo jesteś ślepy, albo sam nie wiesz czego chcesz. Przecież elementy w twoim filtrze nie są elementami strojonymi, by można było zwiększać lub zmniejszać ich wartości bez i ich uprzedniego wymontowania i w to miejsce wmontowania elementów o innych wartościach. Przecież w filtrze proponowanym rozkład nóżek scalaka odpowiada twojemu scalakowi zamontowanemu w filtrze. Nic nie stoi na przeszkodzie by w twoim filtrze dokonać stosownych przeróbek ( bez przecinania i łączenia ścieżek) by zmienił swoją charakterystykę przenoszenia (usunąć R1 i R4, w miejsce C1 i C4 –dać zworki, w miejsce C2 wlutować R2, zamiast C3 –R3, zamiast R2 –C2, zamiast R3 –C3 w pierwszym stopniu. W drugim stopniu zmienić tak samo i już mamy filtr dolnoprzepustowy)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2940121
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Masz inną wersję. 3dB spadek występuje przy 68Hz. Inaczej już być nie może.
    Załączniki:
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? Schowek02.jpg (30.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? Schowek01.jpg (57.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3216889
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    a może na zasilanie pojedyncze?? bo by sie mi taki zdał
  • #10 3223206
    IronReiker
    Poziom 23  
    prubowałem go przerobić na pojedyncze zasilanie ale układ nie chce działać, powiem jeszcze że jest mi to potrzebne do sterownika stroboskopu jako filtr dolnoprzepustowy ( ten co mam obecnie ma zbyt wolny spadek). z góry dzieki za pomoc.
  • #12 3224218
    IronReiker
    Poziom 23  
    ja wpakowałem 6 zmian
    condzia na wyjściu i wejściu oraz po 2 rezy na 3 , jeden do masy drugi do plusa i podłiołem - na mase w op, u nnie zbudowane jest to na tl074
  • #13 3229679
    IronReiker
    Poziom 23  
    dobrze to pozmieniałem czy coś zjebałem???
  • #14 3231031
    IronReiker
    Poziom 23  
    mółgby mi to ktoś na schermaacie poprawić bym nie miał wątpliwości
    ??
  • #15 3233714
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    Dla filtru dolnoprzepustowego wystarcza 3 rezystory(R6, R9, R10) i dwa kondensatory(C7, C8 ).
    Tak jak tu w załączniku.
    Bo dla filtru górnoprzepustowego to nie zadziała i trzeba wtedy tak
    http://www-k.ext.ti.com/SRVS/Data/ti/KnowledgeBases/analog/document/faqs/ssskhpbu.gif
    Załączniki:
    • Jak przerobić filtr subsoniczny 20Hz na dolnoprzepustowy 50-100Hz? filtr0.1.JPG (38.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3235549
    IronReiker
    Poziom 23  
    no to już wiem gdzie zrobiłem bład, poprawie go i dam znać jakby co. narazie dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki filtru subsonicznego o częstotliwości odcięcia 20 Hz na filtr dolnoprzepustowy o częstotliwości odcięcia w zakresie 50-100 Hz. Filtr subsoniczny jest filtrem górnoprzepustowym, który przepuszcza sygnały powyżej około 20 Hz. Aby uzyskać filtr dolnoprzepustowy, konieczna jest zmiana topologii układu, nie tylko wymiana kondensatorów. Wartości kondensatorów należy zmniejszyć proporcjonalnie do wzrostu częstotliwości odcięcia (np. dla 50 Hz pojemność kondensatorów powinna być około 2,5 razy mniejsza niż dla 20 Hz). Jednak sam dobór kondensatorów nie wystarczy, ponieważ filtr dolnoprzepustowy wymaga innej konfiguracji elementów. Proponowane jest usunięcie rezystorów R1 i R4, zastąpienie kondensatorów C1 i C4 zworkami oraz zamiana kondensatorów i rezystorów miejscami w układzie, co pozwoli na zmianę charakterystyki filtru z górnoprzepustowej na dolnoprzepustową. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące zastosowania filtru między wzmacniaczem mocy a głośnikami, co jest błędem. W przypadku przeróbki na zasilanie pojedyncze, układ na układzie scalonym TL074 wymaga dodatkowych modyfikacji, takich jak dodanie rezystorów i kondensatorów na wejściu i wyjściu. Przykłady filtrów Butterwortha dolnoprzepustowych o paśmie 3 dB przy 100 Hz zostały podane jako wzór. Linki do schematów filtrów dolno- i górnoprzepustowych z Texas Instruments zostały udostępnione jako pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA