logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS jak obliczyć na jak długo starczy ?

deltoro 21 Sie 2006 14:27 54872 18
REKLAMA
  • #1 2937411
    deltoro
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

wiadomo jest że jak ma się aku 12V 7Ah i jak podepnie się pod niego urządzonko na 12V co pobiera 1A to wiadomo że teoretycznie pochodzi ono na tym aku przez 7 godzin.
    A co jeśli mamy ups'a 12V/220V z aku 12V 7Ah i podepniemy pod niego urządzonko na 220VAC ofcours co pobiera 1A to jak długo takie urządzonko pochodzi na tym aku ? Jest jakiś wzór by to policzyć ??

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2937468
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    PRzede wszystkim przy 220V urządzonko pobierające 1A zje P=U*I=220W.
    Przy 12V i 1A P=U*I=12W.
    Można łatwo policzyć że urządzenie pobierające 1A przy 12V popracuje prawie 20 razy dłużej.
    UPS jest urządzeniem przetwarzającym napięcie - moc pozostaje stała.
    Do tego sprawność takiego urządzenia jest rzędu 50-70% (możliwe że jeszcze mniej - może ktoś ma dane na ten temat). Tak więc np. jeśli UPS zużyje 1000W, to mocy użytecznej bedzie 500-700W.
  • REKLAMA
  • #3 2937475
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    No i jeszcze charakterystyki rozładowania akumulatora. 7Ah to on ma przy prądzie 20-sto godzinnym (350mA) - im większy prąd tym mniej energii można z niego wyciągnąć, np do prądu 7A, będzie to połowa,czyli pochodzi 0,5 godziny

Dodano po 16 [minuty]:

W przypadku pobierania 12W "wprost" z akumulatora wychodzi mi 6 godzin.
    Przy zastosowaniu UPS'a o sprawności 60% i obiciążenia 220V 12W 4 godziny
  • #4 2937553
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    nalezy odliczyc straty na ciepło , przetwarzanie niskiego pradu na wysoki oraz zasilanie własne ups o wartosci ok 0,5A
  • #5 2937614
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    elektronik321 napisał:
    nalezy odliczyc straty na ciepło , przetwarzanie niskiego pradu na wysoki oraz zasilanie własne ups o wartosci ok 0,5A
    taa, wszystko się zgadza, tylko nas interesuje konkretnie ile tych strat jest. Też się spotkałem z zakresem 50-70% podanym przez Mrrudzin'a i tego bym się trzymał.
  • #6 2937658
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Konkretnie można je wyznaczyć jedynie empirycznie - na wejście i wyjście podłączyć watomierze i podzielić wartość na wyjściu przez wartość na wejściu.
    Podejrzewam że sprawność będzie silnie zależała od obciążenia.
  • #7 2937674
    deltoro
    Poziom 10  
    forestx napisał:

W przypadku pobierania 12W "wprost" z akumulatora wychodzi mi 6 godzin.
    Przy zastosowaniu UPS'a o sprawności 60% i obiciążenia 220V 12W 4 godziny

no dobra ale niestety przy 220V urządzonko pobierze ok 200W a nie 12W.

druga sprawa jeżeli liczycie to na waty to ile tych watów może oddać ups? Jeżeli weźmiemy dla przykładu UPS 600W'atowy tzn że jeżeli podłączymy do niego urządzonko (na 220V pobierające 1A) = 220W To znaczy że co podtrzyma mu zasilanie przez niecałe 3 godziny... ?
    Jakoś nie moge sobie tego skalkulować.

A patrząc z innej strony:
    mrrudzin napisał:
    PRzede wszystkim przy 220V urządzonko pobierające 1A zje P=U*I=220W.
    Przy 12V i 1A P=U*I=12W.

więc przy 12V i 1A P=U*I=12W ale te 12W to jest na godzine ? czy jak? bo teoretycznie urządzonko na 12V 1A pochodzi przez 7h czyli 12W*7 = 84W no i co to za liczba i na co mi ona :D:D:D jak to sie ma do urządzenia które musi pobrać 220W ?? nie no już sam nie wiem :(
    Jak policzyć jak długo dane urządzonko będzie podtrzymywane przez danego UPS'a ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2937704
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

no dobra ale niestety przy 220V urządzonko pobierze ok 200W a nie 12W

Przeczytaj dokładnie:
    Oba urządzenia pobierają 1A

Cytat:

druga sprawa jeżeli liczycie to na waty to ile tych watów może oddać ups? Je

W przypadku UPS-a jak i innych urządzeń elektrycznych podaje się moc znamionową.
    UPS ma dane obciążenie maksymalne.
    Druga sprawa to pojemność akumulatorów.
    Generalnie: UPS-em 1000W nie zasilisz lokomotywy elektrycznej przez 1s (przykład) - po prostu przekształtnik na to nie pozwoli (czyt. spali się).

Cytat:

więc przy 12V i 1A P=U*I=12W ale te 12W to jest na godzine ? czy jak?

Definiuje się jeszcze coś takiego jak energia (W=U*I*t) gdzie udział ma jeszcze czas.
    Np. jeśli masz żarówkę 100W i świeci ona 2 godziny to pobierze ona 200Wh.
  • #9 2937738
    deltoro
    Poziom 10  
    No dobra to w takim razie jak policzyć jak długo dane urządzonko będzie podtrzymywane przez danego UPS'a ?

Załóżmy mam upsa 600W z jednym aku 12V 7Ah i podpinamy do niego urządzonko na 220V 1A czyli wychodzi takie 220watowe.
    Jakich wzorów trzeba użyć by to policzyć?

Pozdrawiam.
  • #10 2937773
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Energia jaką teoretycznie odda akumulator W=12*7=84Wh
    Do tego sprawność przekształtnika (i wszelkie straty) załóżmy 60%.
    Tak więc energie jaką jestesmy w stanie odebrać po stronie 220V to 85Wh*0,6 = 50,4 Wh
    Urządzonko 1A 220V zjada 220Wh
    W związku z tym możnaby napisać np. proporcje
    220Wh - 1h
    50,4Wh - x

Stąd obliczymy że X=50,4/220 = 0,23h co w przybliżeniu da nam 14 minut pracy.

Oczywiście wszystko to obliczenia szacunkowe.
  • #11 2937958
    deltoro
    Poziom 10  
    O kurcze WIELKIE DZIęKI ZA POMOC, i sory że tyle musieliście się rozpisywać sorry mrrudzin wyjaśnienie miałem już w twoim pierwszym poście "UPS jest urządzeniem przetwarzającym napięcie - moc pozostaje stała." jakoś tego nie zatrybiłem :/ przepraszam i wielkie dzięki za pomoc i za cierpliwość bo to twój ostatni post mnie olśnił. :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2938494
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Kolego mrrudzin, coś dziwna ta jednostka energii. Pewnie zwykłe przeoczenie, ale warto to poprawić...
  • #13 2938869
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    No, może troszeczkę :D, ale po krótkim wysiłku myślowym, da się to zrozumieć. Ja bym to przeliczył tak: 220W na wyjściu to jest 366W z akumulatora (sprawność 60%). A to daje 30.5A przy napięciu 12V. Prąd 30.5A porównałbym z pojemnością 7Ah , czyli otrzymujemy prąd 4,35C. A potem wykresik z tego pdf'a http://www.edw.com.pl/pdf/k01/10_15.pdf i niestety wychodzi nam 4 minuty. Oczywiście wszystko to obliczenia szacunkowe :D.

Przepraszam że się tak czepiam tego prądu, ale tu pięknie widać jak się zmienia "pojemność" w zależności od prądu. A nie wszyscy o tym wiedzą-pamiętają.
  • #14 2938885
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Mysle ze wystarczy na zamkniecie windowsa i zapisanie pracy mgr w wordzie i tyle!
  • #15 2939428
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Kolego mrrudzin, coś dziwna ta jednostka energii. Pewnie zwykłe przeoczenie, ale warto to poprawić...

Zgadza się. Nie wiem skąd taki makabryczny pomysł. Błąd oczywiście poprawiłem - dziękuje za zwrócenie uwagi.

Cytat:

Przepraszam że się tak czepiam tego prądu, ale tu pięknie widać jak się zmienia "pojemność" w zależności od prądu. A nie wszyscy o tym wiedzą-pamiętają.

Szczerze mówiąc przemilczałem tą sprawę - bez wykresu trudno coś "szacować" w tej kwestii.

Cytat:

Mysle ze wystarczy na zamkniecie windowsa i zapisanie pracy mgr w wordzie i tyle!

Kto choć raz stracił nawet 5 stron pracy lub jakiegokolwiek dokumentu nie potrzebuje UPS-a aby robić częste kopie i zapisywać postępy pracy :)
  • #16 2939661
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Myśle że temat "tak z grubsza" wyjaśniliśmy. Oczywiście całość opiera się na zgrubnej ocenie sprawności, oraz na pojemności akumulatora, który niekoniecznie musi mieć tyle Ah, ile na nim pisze (np starzenie się żelówek). No i jeszce sprawa mocy biernej, która plącząc się pomiędzy UPS'em a odbiornikiem może swoje "dołożyć". A teraz z ciekawości zapytam po co autorowi potrzebny jest ten czas. Biorąc pod uwagę moc (220W) podejrzewam normalne zastosowanie UPS'a - czyli pod komputer. A ponieważ lewą nogą opieram sie o APC350 (aku 7Ah, ale trochę zębem czasu nadgryzione) to przed chwilka zmierzyłem: komputer+monitor pobierający z sieci 170W wyłącza mojego UPS"a po 3 minutach 41 sekundach :D

Pozdrawiam
  • #17 7857126
    pawelm2
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam pytanie, nie jestem elektro, ale moja pompa od ogrzewania podłogówki zużywa 62W mocy i jest podłączona do gniazda 230V, czy jest sens kupować UPS z zasilaczem 12V 7ah - na ile czasu starczy takie rozwiązanie??
    To jedyne ogrzewanie jakie mam, a kilka razy prądu nie było :( , podłogówka musi chodzić minimum 2 godziny żeby było ciepło.
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam
  • #19 15934258
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Na pewno nie będzie to funkcja liniowa. Im większe obciążenie tym szybciej pada aku. Przy 100% nie będzie to 13,3 minuty tylko mniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu obliczenia czasu podtrzymania zasilania przez UPS z akumulatorem 12V 7Ah dla urządzenia zasilanego z sieci 220V, pobierającego prąd 1A (około 220W). Podstawową zasadą jest, że moc pobierana po stronie 220V jest znacznie wyższa niż przy bezpośrednim zasilaniu 12V 1A (12W). Energia dostępna z akumulatora to iloczyn napięcia i pojemności (12V * 7Ah = 84Wh), jednak należy uwzględnić sprawność przetwornicy UPS, która wynosi około 50-70%, co redukuje dostępną energię do około 50Wh. Stąd czas pracy urządzenia o mocy 220W wyniesie około 14 minut (50Wh / 220W). Dodatkowo uwzględniono straty na ciepło, zasilanie własne UPS (około 0,5A) oraz charakterystykę rozładowania akumulatora, gdzie przy dużych prądach efektywna pojemność akumulatora spada. Wskazano, że dokładne określenie sprawności i czasu pracy wymaga pomiarów empirycznych (np. watomierze na wejściu i wyjściu UPS). Poruszono także temat nieliniowego spadku czasu pracy przy wzroście obciążenia oraz wpływu starzenia się akumulatora. Przykładowo, dla UPS 600W z akumulatorem 12V 7Ah i obciążeniem 220W czas podtrzymania wynosi około 14 minut. W dyskusji pojawiły się także pytania o zastosowanie UPS do podtrzymania pompy 62W przez minimum 2 godziny, co jest praktycznie niemożliwe przy takim akumulatorze. Podsumowując, do obliczeń stosuje się wzór na energię (Wh = V * Ah), uwzględnia się sprawność przetwornicy oraz charakterystykę akumulatora, a czas pracy oblicza się dzieląc dostępną energię po stronie wyjściowej przez moc pobieraną przez urządzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA