Witam , mam problem w odnalezieniu elementu z bazy siemens c100. telefon ten przyszedł do mnie po burzy . baza ze słuchawką sie widzą i wszystko ok , ale lini nie było . po wymianie spalonego rezystora , okazało sie ze jeszcze jest przy prostowniku przy układzie 4900 zwarty element o oznaczeniach "18B 3C" (jedna noga wchodzi na "-" prostownika), podejrzewam ze to dioda jest ale nigdzie nie znalazłem opisu, jakby ktos wiedział albo wskazał gdzie moge znaleźć byłbym wdzięczny, ponieważ przekopałem cały net , chyba ze cos przeoczyłem. Telefon po włączeniu ma sygnał centrali , jednak jak sie z niego zadzwoni to po rozłaczeniu dzwoni dalej , jakby nie zwalniał lini. a z kolei na niego nie da sie zadzwonic bo masz zajętość , po odpięciu lini i ponownym podpięciu znowu mozna zadzwonic ale tylko raz bo sytuacja sie powtarza. czy moze być ze układ 4900 jest zwarty na 1 mosfecie w tym układzie mam 60 Ohm. czy ktos moze orientuje sie co jeszcze mogło pojsc , kondensatory i resystory pomierzyłem na zwarcie i nigdzie nie ma . zostaje tylko ten układ , bo wątpie ze padł procesor albo czesc odpowiedzialna za komunikacje ze słuchawką, bo słuchawka by nie komunikowała sie z bazą a tu jest wszystko ok.