logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C100 baza – identyfikacja elementu 18B 3C przy układzie 4900 po burzy

Leviathan 22 Sie 2006 11:51 1388 2
REKLAMA
  • #1 2940368
    Leviathan
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam , mam problem w odnalezieniu elementu z bazy siemens c100. telefon ten przyszedł do mnie po burzy . baza ze słuchawką sie widzą i wszystko ok , ale lini nie było . po wymianie spalonego rezystora , okazało sie ze jeszcze jest przy prostowniku przy układzie 4900 zwarty element o oznaczeniach "18B 3C" (jedna noga wchodzi na "-" prostownika), podejrzewam ze to dioda jest ale nigdzie nie znalazłem opisu, jakby ktos wiedział albo wskazał gdzie moge znaleźć byłbym wdzięczny, ponieważ przekopałem cały net , chyba ze cos przeoczyłem. Telefon po włączeniu ma sygnał centrali , jednak jak sie z niego zadzwoni to po rozłaczeniu dzwoni dalej , jakby nie zwalniał lini. a z kolei na niego nie da sie zadzwonic bo masz zajętość , po odpięciu lini i ponownym podpięciu znowu mozna zadzwonic ale tylko raz bo sytuacja sie powtarza. czy moze być ze układ 4900 jest zwarty na 1 mosfecie w tym układzie mam 60 Ohm. czy ktos moze orientuje sie co jeszcze mogło pojsc , kondensatory i resystory pomierzyłem na zwarcie i nigdzie nie ma . zostaje tylko ten układ , bo wątpie ze padł procesor albo czesc odpowiedzialna za komunikacje ze słuchawką, bo słuchawka by nie komunikowała sie z bazą a tu jest wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #2 2945169
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Ta dioda to Zenerka 18V (pracuje tu jako limiter zabezpieczający). Na 100 % masz jeszcze spalony układ 4900, czyli PHC2300. Jest to scalak zawierający 2 tranzystory kluczujące linię telefoniczną.
  • #3 2946279
    Leviathan
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dzieki wielkie ... tamten scalak ładnie mi odstrzelił wiec na bank był do wymiany ... wstawiłem diode i jest ok wszystko działa ... jeszcze raz dzieki wielkie ... zamykam temat
REKLAMA