logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie sprawdzić działanie komputera w Nubira II CX?

Andrzej1707 22 Sie 2006 20:58 3887 5
REKLAMA
  • #1 2942292
    Andrzej1707
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam problem z elektroniką w samodzie NUBIRA II CX. Czy ktoś wie jak można sprawdzić, czy komputer (lepiej byłoby chyba mówić procesor) w tym samochodzie działa poprawnie? Nie chodzi tu o podłączanie skanera w serwisie, bo według mojej wiedzy, to uzyskajemy wtedy tylko informację o błędach, które wykrył tenże komputer. Jesli komputer działa źle, to generuje złe komunikaty. Czy jest jakaś firma, która jest w stanie to dobrze zrobić, ewentualnie usunąć usterkę w takim komputerze, bez jego wymiany? Pozdrawiam wszystkich. Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 2942446
    GALILEO
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    no niewiem ale coś tu namieszałeś przecież to nie wóżka i za dotknięciem sie nie naprawi , trzeba najpierw go podłaczyć zeby sprawdzić co wskazuje źle skoro wszystko masz dobre, czujniki itp,potem zamienić z dobrym dla pewności ze to centralka, ja bym ci proponował szukac firm które naprawiają centralki skoro jestes przekonany ze to "mózg" , kiedys na alegro się ogłaszała jakaś firma co to robiła, tam poszukaj, albo kup
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=120372118
  • REKLAMA
  • #3 2942579
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Radze nie kombinowac i sprawdzić pojawiające sie błędy. To ze komp zle działa jest mało mozliwe choc prawdopodobne, ale do sprawdzenia.
    Najpierw trzeba sprawdzic wszystkie czujniki bo one mogą zkłócać pracę
    np. sonda lambda.
    Chwilowa podmiana na taki sam z innego auta nic nie da bo trzeba go zgrac z imobilaizerem też przy pomocy komputera i kabla diagnostycznego.
    Proponuję popytac na forum motoryzacyjnym np:

http://autokacik.pl/ubbthreads.php?Cat=
  • REKLAMA
  • #4 2943415
    Andrzej1707
    Poziom 11  
    Nic nie namieszałem. Jeśli chodzi o czujniki, to już wymieniono mi czujnik wału korbowego, sondę lambda, a także cewki, przejrzano wszystkie punkty masowe. Nic to nie dało. Samochód wariuje, zwłaszcza gdy pada. "Na luzie" spadają obroty i silnik gaśnie. Nie można ruszyć, bo silnik nie ma mocy. Trzeba najpierw "na luzie" dojść do około 4 tyś. obrotów i dopiero ruszać. W takiej sytuacji skaner generował równe błędy. Czasami jest tak, że nie generuje żadnego błędu. Co ciekawe, następuje wtedy cos w rodzaju samozapłonu, silnik nie pracuje równo, a zdjęcie, obojętnie którego, jednego przewodu wysokiego napięcia nie zmienia jego pracy. Ostatnio sygnalizacja złej pracy urządzenia wtryskowego (kontrolka) zaczęła się pojawiać przy bezdeszczowej pogodzie, gdy jest sucho. Z tym problemem walczę już od października i na razie bez skutku. Jeden elektryk się poddał, drugi jeszcze nie. Obaj pracują w autoryzowanym serwisie. Pozdrawiam. Andrzej.
  • REKLAMA
  • #5 2947988
    GALILEO
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    hm to dziwne ze jak zdejmujesz ze świec wysokie to nie ma efektu , poszukaj coś może na cewce wysokiego napiecia może przewody przerwane któryś, może jakiś wtrysk padnięty ? no ty trzeba juz przyczymś takim kabelek po kabelku i pasowało by mieć zapasowe dobre na podmiane :(, może cewka , ale jak wszystko gra to udał bym sie na serwis i załatwił jakas podmiane kompa na chwile moze jest jakis myślący mechanik:)
  • #6 2948661
    Andrzej1707
    Poziom 11  
    Ja wiem, że to dziwne. Jak już pisałem cewki zostały zmienione. Przewody wysokiego napięcia też. Coraz bardziej przestaję wierzyć, że mi to naprawią w serwisie, dlatego pytam na forum. Może ktoś miał coś takiego. Pozdrawiam Andrzej. Kłopot z komputerem polega też na tym, że jest drogi, a w serwisie nie mają na podmianę. Mogę sobie go najwyżej kupić i podmienić, ale w ten sposób, to niedługo złożę nowy samochód. Pozdrawiam. Andrzej
REKLAMA