Tak zastanawiałem się czym różni się Router WiFi od Access Pointa i poszukałem oczywiście znalazłem temat, bo na np. „wikipedi” nic nie skumałem z tego co tam napisali
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic635256.html i wyszło że lepiej kupić Router z wbudowanym WiFi gdyż Access Point o ile zrozumiałem to switch na WiFi tak ;> ?
Ale przejdźmy do dwóch moich pytań.
Pierwsze moje pytanie jest takie czy każdy router WiFi może działać też jako odbiornik WiFi i wysyłać neta po kablu sieciowym do kompa, tzn. czy jeżeli z jednej strony mam np. Liveboxa od neostrady, a z drugiej strony jakiś router np. Linksysa BEFW11S4 lub WRT54GL to czy po skonfigurowaniu mogę tym routerem odbierać neta z liveboxa po WiFi i wysyłać po kablu do PC czy nie każde urządzenie to ma i od czego to zależy od softu, od jakiegoś modułu jednym słowem na co mam patrzeć gdybym takie cudo chciał kupić ? (jakaś nazwa, skrót np. NAT - wiem że NAT to nie to ja tylko dałem przykład taki bo coś mi nic do głowy nie przychodzi
)
Drugie pytanie dotyczy dalej Routera i Access Pointa czyli co lepsze dla mnie, a mianowicie mam neta z sieci (można rzecz że osiedlowej) i chce do kabla z sieci podłączyć urządzenie (tylko właśnie jakie
) tak co by mieć dalej takiego neta jakiego mam na swoim PC (czyli bez żadnych blokad z przekierowanymi portami ze wszystkimi udogodnieniami jakimi tylko można mieć) przez kabel z sieciowy z tego urządzenia plus chciałbym mieć możliwość podłączenia tylko 1 laptopa, ale po WiFi i teraz nie wiem co lepsze do takiej zabawy dodam że na obu kompach chciałbym mieć takiego neta jak mam w danej chwili czyli ze wszystkimi plusami dotyczącymi portów jakiś zbędnych blokad czy tez podziału neta jednym słowem chciałbym rozdzielić neta z sieci na dwa kompy, jeden dalej przez kabel sieciowy, a drugi przez WiFi i które urządzenie by do tego najlepiej pasowało. (nie chce mieć przy tym dzielonego neta w jakiś sposób chciałbym co by tak było że np. jeżeli mój max to 200 kb/s to przy dodaniu urządzenia i podziale np. na 2 kompy to co by net nie był dzielony w żaden sposób tzn. jeżeli jeden ssa coś z prędkością 180kb/s to drugi ma 20kb/s teoretycznie mówię, ale nie chciałbym dopuścić do żadnego dzielenia że np. teraz max łącze na jednego kompa to 100kb/s). Wiem że zależy to nie tylko od samych urządzeń ale i od wgranego softu, ale tak mniej więcej co by mi do tego najbardziej pasowało Router WiFi czy Access Point, a jeżeli ktoś ma tak może neta to proszę podać przez jakie urządzenie tzn. model, marka ale głównie chodzi mi co lepsze Router czy AP ?
I sorki za z lekka chaotyczny tekst, ale jakoś nie umiem lepiej dobrać słów i skleić zdań co by się to troszkę milej czytało
Edit:
I już pierwszy edit
a mianowicie chyba częściowa odpowiedz na właśne pytanie czyli funkcja łącząca 2 routere ze sobą przy pomocy WiFi to "Bridge" o ile teraz wyczytałem, ale dochodzi pytanie czy ta funkcjia "bridge" zadziała z Liveboxem ?
Ale przejdźmy do dwóch moich pytań.
Pierwsze moje pytanie jest takie czy każdy router WiFi może działać też jako odbiornik WiFi i wysyłać neta po kablu sieciowym do kompa, tzn. czy jeżeli z jednej strony mam np. Liveboxa od neostrady, a z drugiej strony jakiś router np. Linksysa BEFW11S4 lub WRT54GL to czy po skonfigurowaniu mogę tym routerem odbierać neta z liveboxa po WiFi i wysyłać po kablu do PC czy nie każde urządzenie to ma i od czego to zależy od softu, od jakiegoś modułu jednym słowem na co mam patrzeć gdybym takie cudo chciał kupić ? (jakaś nazwa, skrót np. NAT - wiem że NAT to nie to ja tylko dałem przykład taki bo coś mi nic do głowy nie przychodzi
Drugie pytanie dotyczy dalej Routera i Access Pointa czyli co lepsze dla mnie, a mianowicie mam neta z sieci (można rzecz że osiedlowej) i chce do kabla z sieci podłączyć urządzenie (tylko właśnie jakie
I sorki za z lekka chaotyczny tekst, ale jakoś nie umiem lepiej dobrać słów i skleić zdań co by się to troszkę milej czytało
Edit:
I już pierwszy edit