logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaprogramowanie PIC 12C509 za pomocą JDM i Iceprog - problemy i rozwiązania

remikson 12 Lip 2002 01:05 3134 8
REKLAMA
  • #1 25290
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    mam problem z zaprogramowaniem pica 12c509 uzywam programatora JDM i iceprog inne pici np 16f84 programuje bez problemu .Ciekawe jest to że mogę odczytac zawartość takiego pica 12c5...
    pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 25474
    zaxon
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    a nie jest zaznaczone po odczycie tego PIC-a okienko CP z prawej strony W ICprogu?Bo jesli tak to jest w nim wlaczony code protect.
  • REKLAMA
  • #3 25919
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Bo jest już zaprogramowany. Dlatego nie możesz go zapisać dugi raz. To najpewniej jest wersja OTP.

SławeK
  • #4 37773
    Artur_W
    Poziom 12  
    Nigdy nie było wersji Flash tego układu, są tylko 2 wersje OTP (One Time Programed) i z Errase Window czyli z okienkiem do kasowania Ultrafioletem lecz te są znacznie droższe.
    Problem na programowaniu JDM`em jest taki że on ma ciut nietakie napięcie programowania EPROM potrzebuje 14,4V i niemoże być to napięcie z portu ponieważ jest zbyt mało obciążalne.
    Dlatego najczęściej źle się programuje.
    Artur W :?
  • REKLAMA
  • #5 609193
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    To czym go zaprogramaowac ? 12c508 a najlepiej na co zamienic ????
    Chodzi mi o ModChip PSone jak ustawic bity ??
    Pozdrawiam
    I®ek[/i]
  • #6 609232
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Artur_W napisał:

Problem na programowaniu JDM`em jest taki że on ma ciut nietakie napięcie programowania EPROM potrzebuje 14,4V i niemoże być to napięcie z portu ponieważ jest zbyt mało obciążalne.
    Dlatego najczęściej źle się programuje.
    :?

To dziwne bo ja wlasnie programuje PICe JDMem zasilanym z portu -oczywiscie zdarzylo sie ze kilka egzemplarzy sie zle zaprogramowalo , ale bylo to moze z 2 sztuki na 100.
  • #7 609304
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    www.picus.prv.pl
    Używam go i jest niezły. Ma osobne zasilanie wiec te kłopoty odpadają.

Dodam tylko, że jestem jego producentem i chętnie pomogę gdy są jakieś problemy.

Marmur99
  • REKLAMA
  • #8 610104
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    A jak mam ustawic oscylator i te inne fusssy:-)(PSone)
    Pozdrawiam
    I®ek
  • #9 610123
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A jesteś pewien, że w pliku HEX nie ma tych ustawień? Mam pliki to PSOne i z tego, co pamiętam to w tych plikach były "wbudowane" fussy.

Marmur99

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera PIC 12C509 za pomocą programatora JDM i oprogramowania Iceprog. Użytkownik może odczytać zawartość układu, ale nie jest w stanie go ponownie zaprogramować. Dyskusja wyjaśnia, że PIC 12C509 występuje wyłącznie w wersjach OTP (One Time Programmed) lub z możliwością kasowania UV, co uniemożliwia wielokrotne programowanie. Dodatkowo, programator JDM może mieć problemy z dostarczeniem odpowiedniego napięcia programowania (około 14,4 V), gdyż napięcie z portu jest zbyt słabe i niestabilne, co wpływa na poprawność programowania. Alternatywnie polecany jest programator z osobnym zasilaniem, np. dostępny na stronie www.picus.prv.pl, który eliminuje problemy z napięciem. Wątek porusza także kwestie ustawień bitów konfiguracyjnych (oscylator, fuse bits) dla zastosowań takich jak ModChip do konsoli PSone, gdzie często ustawienia te są zawarte bezpośrednio w plikach HEX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA