logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna praca capstana i zrywanie wizji w Panasonic NV J35 - co sprawdzić?

KHRIS 12 Lip 2002 13:21 2825 14
REKLAMA
  • #1 25388
    KHRIS
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    WITAM ! MAM PROBLEM Z GŁOŚNĄ PRACĄ CAPSTANA I NIEREGULARNYM "ZRYWANIEM" WIZJI PODCZAS ODTWARZANIA.
    PRZEŚLEDZIŁEM DOKŁADNIE WCZEŚNIEJSZE SUGESTIE CZYLI: WYMIENIŁEM XRA, KONDZIOŁY W ZASILACZU (OPRÓCZ C 23,24,25), PRZESMAROWAŁEM PANEWKI, PRZELUTOWAŁEM PŁYTĘ GŁÓWNĄ.
    POCZĄTKOWO SILNIK HAŁASOWAŁ JESZCZE BARDZIEJ, BRAK BYŁO SYNCHRONIZACJI WIZJI, DŹWIĘK MOCNO ZNIEKSZTAŁCONY.
    PROSZĘ O JAKIEŚ SUGESTIE.

POZDRAWIAM :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 25416
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Kolega ma rację . Wymień elki w zasilaczu i sprawdź czy nie ma przerw na złączu na płycie głownej (zaraz przy zasilaczu) a problem bezpowrotnie zginie.

Pozdr.
  • #5 25417
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Tak to jest jak się nie doczyta !!
    Sorki,ale widzę ,że już to zrobiłeś.
    Jeszcze jedna wskazówka:
    Taki objaw występuje czasami (miałem ze 3 przypadki) kiedy uszkodzony jest stabilizator w zasilaczu (hybryda - nie pamiętam oznaczeń).Napięcia niby są ,ale całość pod obciążeniem pracuje niestabilnie.Kiedyś zmyliło mnie to potwornie,bo objaw typowy dla wyschniętych kondziołków,ale jednak nie to.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 25455
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    a może hamulec naciągu wstecznego?
  • #9 25462
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Czy właściwie ustawiłeś wysokość CAPSTANA, włuż ślepą kasete(bez taśmy i wtedy zobacz czy nierozklekotały się jekieś zembatki i wiele innych ...... czytałeś opis mechanizmu na http://www.dwaserwis.yey.pl/ftp/spis.htm
  • #10 25508
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    tak, tak może to pochodzić z luzów mechaniki a także z wypracowanych panewek capstana i obcierania w VCRach SONY to częste, ciął by też taśmę no i jeszcze, ale myślę że to już sprawdziłeś może to być jeszcze halotron ale wtedy powino się wyczuć na pracującym capstanie w trybie PLAY moment, jakby przeskakiwania lub "braku ciągu" zatrzymany w takim momencie capstan nie podejmie obrotów
  • REKLAMA
  • #11 25515
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Jeśli elki w zasilaczy nic nie dały (zwłaszcza 330uF/10V), zimnych lutów nie ma to proponuję wymienić XRA... miałem model, w którym capsan miał okresowe (co ok. 0,5s. na play) zaburzenie prędkości, w przypadku elektrolitów odbywa się to losowo, i pomogła wymiana XRA...(BA...).
    Powodzenia... :lol:
  • #12 26018
    KHRIS
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    WITAM!
    dzięki za wszelkie porady. Capstan nie obciera, z zębatek to też nie jest.
    Ale na początku zabawy z tym złomem podstawiłem halotrony z capstana od SHARPA-jeszcze raz to sprawdzę (czy ktoś to praktykował, jakie efekty?). Pod paluchem czuć jakby to był slnik krokowy a dodatkowo na zasilaczu można smażyć jajka. W zasilaczu wymieniłem wszystkie kondzioły, podstawiłem nowego STK, BA też wsadziłem nowy.

POZDRAWIAM
  • #14 26247
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Może elki przy XRA... (BA...) ...
  • #15 27413
    gavi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Jesli chodzi o podmianę halotronów to robiłem to parę razy. W zasadzie nie ma przeciwskazań ale należy uważać żeby wszystkie dawały zblizone napięcie halla. Sprawdzić to najlepiej w ten sposób ,że przy pozycji stop i normanie włączonym zasilaniu należy się podłączyc na wyjście każdego hallotronu (można na wejście scalaka) normalnym miernikiem uniwersalnym. Ogracajac powoli talerzykiem capstana obserwujemy wskazania przyrządu. Powinny one zmieniać się SYMETRYCZNIE . Spotkałem się ze zmianami od +60mV do -60mV minimalnie i +200mV do - 200mV maksymalnie , w zależności od typu hallotronu. Ważne żeby wszystkie trzy (dwa) zmieniały się w podobnym zakresie. Najczęstszym objawem uszkodzenia są niesymetryczne zmiany np od +50 do - 120 - taki hallotron jest do wyrzucenia. Jeśli wszystkie zmieniają się symetrycznie i podobnie , nie ma powodu do wymiany na pewno są OK.
    Natomiast jeśli chodzi o Twoje uszkodzenie spotkałem się dwa czy trzy razy z podobnym, gdy zawiodły wszystkie cytowane wyżej metody. W dwóch (a może i trzech) przypadkach przyczyną była głowica tachometryczna capstana uszkodzona lub zbyt daleko odsunięta , w związku z czym następowała modulacja amplitudowa sygnału fg capstana .Serwo traciło w niektórych momentach synchronizację co było widoczne i słyszalne. Sprawdź oscyloskopem fg.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnej pracy capstana oraz nieregularnego zrywania wizji podczas odtwarzania w magnetowidzie Panasonic NV J35. Wstępne działania obejmowały wymianę układu XRA, kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu (oprócz C23, C24, C25), przesmrowanie panewek oraz przelutowanie płyty głównej. Pomimo tego silnik capstana hałasował, a obraz i dźwięk były zaburzone. Wskazano na konieczność wymiany wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, szczególnie 330µF/10V, oraz sprawdzenie połączeń i złączy na płycie głównej przy zasilaczu. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie stabilizatora napięcia (hybryda) w zasilaczu, który może powodować niestabilną pracę pod obciążeniem mimo prawidłowych napięć bez obciążenia. Sugerowano także sprawdzenie mechaniki capstana, w tym luzów, wysokości ustawienia capstana oraz ewentualnego zużycia panewek i zębatek. Poruszono temat wymiany halotronów (czujników Halla) na oryginalne lub z innych modeli (np. Sharp), z zaleceniem pomiaru napięć wyjściowych hallotronów w celu potwierdzenia ich symetrycznej pracy. Wskazano, że uszkodzone halotrony mogą powodować nieregularne zmiany prędkości capstana i zrywanie wizji. Podsumowując, problem może mieć podłoże zarówno w zasilaczu (kondensatory, stabilizator), jak i w mechanice capstana lub czujnikach Halla, a dalsza diagnostyka powinna uwzględniać te elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA