logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - Wymiana tranzystorów, palące się ścieżki, co sprawdzić?

mmatti 26 Sie 2006 20:21 930 1
REKLAMA
  • #1 2956572
    mmatti
    Poziom 2  
    Witam

Mam amplituner tosca 303. Jeden kanał grał mi ciszej od pozostałych wiec jak to zwykle robie sprawdzilem końcówke mocy no i wymienilem BDP395 i BDP396 na BD244C i BD243C. Jednak przez głupotę wlutowałem je na odwrót i najpierw przerwało mi ścieżke między bezpiecznikiem a tym najwiekszym Kondensatorem :/ potem wymienilem na te 2n6491 i 2n6488(tym razem wlutowalem je prawidlowo) no i od tego momentu jeszcze raz zalaczylym i ten sam objaw czyli caly wzmacniacz sie trzesie i po chwili poszla mi sciezka w przedwzmacniaczu :/ zrobilem kolejne obejscie i poszla kolejna przy potrencjometrze z głośności. Moze ktos bedzie wiedzial co mogło pujść bo nie bardzo wiem od czego zacząc -- pierwszy raz sie spotkalem z takim objawem nawet po zlym podlaczeniu tranzystorow :////

pozdrawim i licze na dobra radę :)
  • REKLAMA
  • #2 2956635
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Spaliłes resztę elementów tj tranzystory sterujące i pewnikem wzmacniacz róznicowy jest tego tam w kanale 5 czy 6 szt poza tymi 2 zamiast bezpiecvcznilów wstaw sobie 2 żarówki 24v 0,5W jak sie beda swiecic to masz byka lae nie spalisz elementów maja sie tylko żarzyć przy sciszonym wzmacniaczu i baw sie dalej
REKLAMA