logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z drukarką HP LaserJet 1018 i nagrywarką LG GSA-4166B na WinXP Pro

commanded 27 Sie 2006 13:18 3117 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co powoduje problemy z drukarką HP LaserJet 1018, nagrywarką LG GSA-4166B, resetami i przegrzewaniem komputera z Windows XP Pro?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną tych problemów jest słaby albo uszkodzony zasilacz oraz zbyt wysoka temperatura karty graficznej, a dodatkowo drukarka HP 1018 źle współpracuje z 5-metrowym kablem USB [#2959724][#2959899][#2959959] W wątku wskazano, że napięcie 4,5 V na linii 5 V jest nieprawidłowe i trzeba sprawdzić komputer z innym, sprawnym zasilaczem; po wymianie na Chiefteca 350 W napięcia wróciły do ok. 12,02/12,24 V, a temperatura spadła [#2959724][#2959987][#2982091] Przy temperaturze GPU rzędu 91°C trzeba wyczyścić chłodzenie, sprawdzić wentylator i pastę oraz poprawić obieg powietrza w obudowie [#2958775][#2959899] Dla drukarki pomógł krótszy przewód USB, ok. 1,8 m, najlepiej z ferrytowym „beczką”; po jego zastosowaniu urządzenie zaczęło działać poprawnie [#2959959][#2982091] Zalecano też test pamięci MemTestem i uruchomienie komputera na jednej kości RAM, a napęd LG warto odłączyć do testu, bo mógł dodatkowo powodować problemy [#2958465][#2959809] Ostatecznie nagrywarka LG okazała się uszkodzona i została zareklamowana [#2982091]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2958396
    commanded
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam kupilem ostatnio sobie drukarke HP LaserJet 1018. Jest podlaczona kablem USB 5 metrów. Z instalacja sterownikow byly problemy, mianowicie WinXP Pro wykrywal urzadzenie ale nie rozpoznawal go, po wielu probach instalacji sterownikow wykryl drukarke. Nastepnym problemem bylo brak komunikacji z drukarka, po wylaczeniu w menedzerze urzadzen: standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB - wszystko bylo OK (drukarka chodzi normalnie), gdy tylko wlacze znow jest brak komunikacji.

Mam tez problemy z nagrywarka LG GSA-4166B mianowicie nie chce nagrywac, a odczytuje wszystkie plyty normalnie. Verbatimow przy nagrywaniu wogole nie widzi.

Gdy wlaczylem film w Windows Media Player komp mi sie odrazu zresetowal, zdarzylo mi sie to 3 razy. pozniej bylo wszystko ok.

Mam takie cos gdy gram w gry gdzie grafika jest wykorzystywana (temp ok 91 stopni C) po wylaczeniu kompa i wlaczeniu go z powrotem nie chce sie uruchomic. Karta gr nie wysyla sygnalu do monitora, dysk nie pracuje, slychac tylko zaslacz. Musze poczekac kilka minut i wszystko dziala juz normalnie.

Moj sprzet:
    Plyta gl: ASUS A7N8X Deluxe
    Procek: AMD Athlon 2600+ XP
    Pamiec: 2x256 TWINMOS
    Grafika: ASUS GF FX5200 128 mb (podczas pracy na win temp 60 stopni C)
    HDD: Samsung 80 GB
    Zasilacz: 300W (mozliwe ze jest to jego wina - to tylko moje podejrzenia)
    DVD-ROM TOSHIBY
    DVD-RAM LG

Prosze o pomoc. Z góry dziekuje za sugestie, pomysly, rady. Napewno sie przydadza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2958465
    malyluk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    czesc !!

- sprawdz pamięć MemTestem
    - sprawdz zasilacz najlepiej pozycz od kogos sprawny
    - sprawdz wentylator na cpu i grafice
    - potestuj kompa bez nagrywarki (moze ona powodować problemy)
    - do drukarki użyj "grubego" kabla USB często są "cieńkie" sprzedawane i wtedy są problemy z HPkami
  • #3 2958535
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Cytat:
    (temp ok 91 stopni C)

:shocked!: - coś mi się wydaje że to troszke za dużo :lol:. To czasem nie w Farenheitach :?:
  • #4 2958764
    commanded
    Poziom 11  
    christo napisał:
    Cytat:
    (temp ok 91 stopni C)

:shocked!: - coś mi się wydaje że to troszke za dużo :lol:. To czasem nie w Farenheitach :?:

Niestety ale to stopnie Celcjusza, sam osobiście miezrylem

Co do pamieci to nie wiem
    Zasilacz tak samo
    Wentylator na CPU ok, na grafice nie mam (orginalnie)
    Musze sprubowac z nagrywara
    Kabel do drukarki jest gruby
  • Pomocny post
    #5 2958775
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    zacznij od wyczyszczenia chłodzenia... z pastą srebrną włącznie...
    sprawdź zasilacz, pomierz napięcia miernikiem, sprawdź pamięć memtestem...
  • #6 2958796
    commanded
    Poziom 11  
    charm_spider napisał:
    zacznij od wyczyszczenia chłodzenia... z pastą srebrną włącznie...
    sprawdź zasilacz, pomierz napięcia miernikiem, sprawdź pamięć memtestem...

Mój zasilacz to 300W
    Napiecia sa ok
    Sprawdzalem przed chwilka na pewnej stronce co zrzera ile wat i wyszlo mi ze moja konfiguracja wymaga ok 365W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2958819
    charm_spider
    Poziom 22  
    commanded napisał:
    Mój zasilacz to 300W
    Napiecia sa ok

tzn?
    mierzone miernikiem pod obciążeniem?
    ile wynoszą?
  • #8 2958831
    hapen
    Poziom 11  
    sprubuj zmienic zasilacz i zbic tą temperatur bo chyba raczej jest troche za wysoka!
  • #9 2958868
    carlsberg
    Poziom 11  
    Dokładnie. Na początek opowiązkowo wystudziś sprzęt (jakieś porządne coolerki) a następnie zaczął bym od przeinstalowania windowsa (często po kombinowaniu ze sterownikami zaczyna mu po prostu odwalać)
  • Pomocny post
    #10 2959545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2959584
    christo
    Poziom 26  
    Benji_Pete - czym się różni kabel USB 1.1 od kabla 2.0?
  • #12 2959613
    commanded
    Poziom 11  
    Benji_Pete napisał:
    Z Twoją drukarka jest problem ponieważ...

jak podejrzewam....

masz kabel USB 1.1 albo wstecz

kup sobie albo pożycz kabel USB 2.0 i tylko 2.0

problemy znikną!!

Tak podejrzewam

Odpowiedz czy to przyniosło efekt

Kabel jaki posiadam jest w wersji 2.0
    System instalowalem i problem jest taki sam. (format i świeza instalacja)
  • REKLAMA
  • #13 2959644
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podaj jakie masz napięcia z zasilacza mierzone MIERNIKIEM.Na k.graficzną przydał by się wentylatorek lub usprawnij obieg powietrza w obudowie.Chyba czeka cię wymiana zasilacza.
  • #14 2959655
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Pytanie dodatkowe: czy kolega instalował drukarkę DOKŁADNIE wg instrukcji producenta, czy też pozwolił aby Windows sam ją znalazł?
  • #15 2959690
    commanded
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    Pytanie dodatkowe: czy kolega instalował drukarkę DOKŁADNIE wg instrukcji producenta, czy też pozwolił aby Windows sam ją znalazł?

Według instrukcji producenta
    Drukarka dziala dopiero po wylaczeniu w menedzerze urzadzen: standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB, jak jest to wlaczone to nie dziala (dziwne).

Napiecia mierzone miernikiem:
    Obecnie: 4,95V i 12,6V
    Jak wlanczalem Netscape (przegladarke): 4,5V i 12,74V
    Napiecie moze byc ok ale moc (W) tez jest wazna.
  • Pomocny post
    #16 2959724
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    commanded napisał:
    Jak wlanczalem Netscape (przegladarke): 4,5V i 12,74V

Netscape nie jest dla systemu żadnym obciążeniem. Napięcia są NIEPRAWIDŁOWE. Proszę spróbować zastąpić posiadany zasilacz innym. Czy kolega zaspokoiłby naszą ciekawość i podał oznaczenie tego zasilacza (to co jest napisane na jego tabliczce znamionowej)?
  • Pomocny post
    #17 2959734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2959765
    christo
    Poziom 26  
    A nie możesz mi powiedzieć? Jestem ciekaw czym się różnią. Na wikipedii znalazłem tylko różnice w prędkości przesyłu danych.
  • Pomocny post
    #20 2959809
    mrm sa
    Poziom 12  
    NIech kolega spróbuje pożyczyc od kogoś jakis sprawny zasilacz i przetestować. Drugą czynnością jaką bym wykonał to uruchomienie komputera tylko z jedną kością RAM potem z drugą czasem ram przyczyną .
  • Pomocny post
    #21 2959831
    charm_spider
    Poziom 22  
    co do ramu, to najpierw proponuję, jak to było sugerowane wcześniej sprawdzić memtestem

ale moim skromnym zdaniem sporo winy zasilacza, i proponuję sprawdzić z innym (sprawnym)
  • REKLAMA
  • #22 2959841
    commanded
    Poziom 11  
    mrm sa napisał:
    NIech kolega spróbuje pożyczyc od kogoś jakis sprawny zasilacz i przetestować. Drugą czynnością jaką bym wykonał to uruchomienie komputera tylko z jedną kością RAM potem z drugą czasem ram przyczyną .

na co mam zwrucic uwage podczas uruchamianaia kompa na 1 kosci
  • Pomocny post
    #23 2959899
    Mr. B
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zaraz zaraz. Napisałeś, że włączasz film w windows media player, to komputer się resetował ale już jest ok, a jak grasz w gry 3d to grafika ma temp. 91 st. celsjusza, potem komputer nie chce się włączyć przez jakiś czas. Wg mnie masz problem z kartą graficzną (złe chłodzenie). Po prostu przy włączeniu WMP komputer "nie wytrzymał" obciążenia karty graficznej, a po grach się długo nie włączał, bo karta była zbyt nagrzana. Może nie jestem komputerowym ekspertem, ale tak mi się wydaje. Proponowałbym dokładnie sprawdzić chłodzenie karty graficznej, ewentualnie wymienić na lepsze.
  • Pomocny post
    #24 2959959
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A ten kabel ma "beczke"??? 5 metrów to też może być za dużo. Sprawdz taki kabelek 1,8m z "beczką".

Benji_Pete - Kable USB 1.1 i 2.0 sa takie same.
  • #25 2959975
    commanded
    Poziom 11  
    Zrobilem test prime95 napiecie skoczylo do 12,84V (spr miernikiem)!
  • Pomocny post
    #26 2959987
    charm_spider
    Poziom 22  
    radzę jak najszybciej zmienić zasilacz na sprawny, inaczej problemy będą nie tylko z drukarką...
    i jestem przekonana, że po zmianie zasilacza temperatura nieco spadnie
  • #27 2959995
    commanded
    Poziom 11  
    Platon napisał:
    A ten kabel ma "beczke"??? 5 metrów to też może być za dużo. Sprawdz taki kabelek 1,8m z "beczką".

Benji_Pete - Kable USB 1.1 i 2.0 sa takie same.

Drukarka chodzi dobrze na tym kablu co mam, ale dopiero po wylaczeniu w menedzerze urzadzen: standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB
  • Pomocny post
    #28 2960218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 2961473
    commanded
    Poziom 11  
    Dziś jade do sklepu i reklamuje moj zasilacz, jak nie da rady to kupuje nowy. A co wy o tym sadzicie?
  • #30 2961817
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Benji_Pete napisał:
    Kabel USB 1.1 a 2.0 taki sam???? No prosze jakie koledzy mają doświadczenie.

Troszeczke praktyki a wszystko sie wyjaśni...

Pozdrawiam

Człowieku przestań wreszcie te bzdury wypisywać .
    Kabel USB , to kabel USB . Nie jakieś tam 1.1 , czy 2.0 .
    To co opisujesz to nic innego , jak tylko interfejsy USB zaimplementowane w danym urządzeniu . Jeśli połączysz dwa różne interfejsy , to transfer będzie odpowiadał temu niższemu/wolniejszemu , czyli 1.1 . Kablem tylko łączysz dwa urządzenia - wejście/wyjście i nic więcej . Transfer jest ograniczany , lub zwiększany przez dany moduł sterujący . Kabel nie ma tu nic do rzeczy .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy dotyczyły drukarki HP LaserJet 1018 podłączonej kablem USB o długości 5 metrów oraz nagrywarki LG GSA-4166B, która nie nagrywała płyt, choć odczyt działał poprawnie. Drukarka była wykrywana przez Windows XP Pro, ale komunikacja działała tylko po wyłączeniu w menedżerze urządzeń standardowego rozszerzonego kontrolera hosta PCI do USB. Sugerowano użycie grubszego lub krótszego kabla USB (np. 1,8 m z "beczką") oraz ewentualny zakup huba z zasilaczem, gdyż długi kabel mógł powodować problemy. Dyskusja poruszyła także temat różnic między kablami USB 1.1 a 2.0, gdzie część uczestników wskazywała, że kabel sam w sobie nie determinuje prędkości, a inni potwierdzili istnienie różnych wersji kabli USB.

W kwestii nagrywarki LG GSA-4166B problem okazał się sprzętowy i urządzenie zostało zareklamowane.

Dodatkowo pojawiły się poważne problemy z komputerem: wysokie temperatury karty graficznej (ok. 91°C) powodowały niestabilność systemu, resetowanie podczas odtwarzania filmów i problemy z uruchomieniem po grach 3D. Zalecano sprawdzenie chłodzenia karty graficznej, czyszczenie pasty termoprzewodzącej, testy pamięci RAM MemTestem oraz przede wszystkim wymianę zasilacza, gdyż oryginalny 300W okazał się niewystarczający (konfiguracja wymagała około 365W). Po wymianie zasilacza na Chieftec 350W napięcia ustabilizowały się, temperatura grafiki spadła, a problemy z komputerem i drukarką uległy rozwiązaniu.

Podsumowując, główne przyczyny problemów to niewystarczająca moc i jakość zasilacza, zbyt długi kabel USB do drukarki oraz uszkodzona nagrywarka. Zalecane były testy sprzętowe, poprawa chłodzenia, wymiana zasilacza i skrócenie kabla USB lub zastosowanie aktywnego huba USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA