logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po której stronie należy podłączyć fazę w gniazdku?

Wini 230 27 Sie 2006 15:41 55714 10
  • #1 2958854
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Witam

Ostatnio zakładałem u siebie w pokoju gniazdko z bolcem ochronnym. Bolec połączyłem oczywiście z przewodem PEN, ale mam pytanie: po której stronie powinna się znajdować faza, po prawej, czy po lewej? Ja podłączyłem po prawej. Czy to z której strony będzie faza ma wpływ na skuteczność działania listwy przeciwprzepięciowej?
  • Pomocny post
    #2 2958895
    spkb
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    Faza po prawej jak bolec masz na dole. Nie wiem dokladnie jak taka listwa dziala ale lepiej podlaczyc dobrze.
  • #3 2960296
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    tp po której stronie będzie faza w gniazdku do działania listwy nie ma znaczenia a fazę zgodnie z przepisami podłącza się na lewą stronę gniazdka znaczenie w przypadku listwy ma tylko dobre uziemienie
  • #4 2960466
    Wini 230
    Poziom 23  
    To gniazdko jest podwójne, z tym że jedno ma bolec na górze, a drugie na dole, więc polaryzację na zasilanym urządzeniu można zmienić wkładając wtyczkę drugą stroną.
    Mam pytanie, czy w takim razie muszę zamienić przewód neutralny i fazowy miejscami, czy może pozostać tak jak jest i dlaczego przepisy nakazują umieszczać fazę po lewej stronie? Jakie to ma znaczenie dla urządzeń?
  • #5 2960584
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Przepraszam, że się podepne i zamooje kompletne laictwo w tym temacie. Ale jak to jest, że skoro mam w gniazdku prąd zmienny to na jednym kablu jest faza a na drugim masa?
  • #6 2961463
    Wini 230
    Poziom 23  
    Nie szkodzi.
    Nie wiem dokładnie,ale myślę,że to jest tak:na przewodzie fazowym jest napięcie,które pojawia się i znika 50 razy na sekundę.Jeżeli połączymy przewód fazowy z zerowym za pomocą jakiegoś odbiornika,to w momencie pojawienia sie napięcia na fazie prąd płynie w kierunku przewodu zerowego,a w momencie zaniku napięcia cofa się.
  • Pomocny post
    #7 2961611
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    jasek2 napisał:
    Przepraszam, że się podepne i zamooje kompletne laictwo w tym temacie. Ale jak to jest, że skoro mam w gniazdku prąd zmienny to na jednym kablu jest faza a na drugim masa?

Prąd stały lub przemienny to jest sprawa kierunku prądu. Czyli plus i minus. W prądzie przemiennym nie ma plusa i minusa. Natomiast tu chodzi o coś innego. "Faza" jest to przewód nie połączony z ziemią - łączy się go z ziemią przez obciążenie (odbiornik) i dopiero wtedy płynie prąd (w nieobciążonym gniazdku masz tylko napięcie - prądu nie ma). To co nazywasz "masą" to jest przewód zerowy - umownie połączony z ziemią. Bo to ziemia jest teoretycznie tym drugim przewodem. Zresztą bardziej zrozumiałe są określenia angielskie: "LIVE" to "faza" (czyli to co "kopie") i "NEUTRAL" (czyli to co "nie kopie", bo pomiędzy NEUTRAL a ziemią nie ma różnicy potencjałów, dla człowieka jest to przewód obojętny i stąd nazwa). Kierunek prądu i (lub) napięcia nie ma nic do rzeczy z "fazą" i "zerem". Przy prądzie stałym też by mogło być Live i Neutral.
    Celowo nie napisałem o instalacjach trójprzewodowych. Chciałem najbardziej łopatologicznie to wyjaśnić. Jeżeli koledzy uważają, że dokonałem niedopuszczalnych uproszczeń, to proszę o uzupełnienie.
    Podobnie jest z dynamem rowerowym: chociaż prąd z dynama jest przemienny, to nic nie przeszkadza, żeby jeden z przewodów wyróżnić i puścić "masą" (czyli ziemią).
  • Pomocny post
    #8 2964290
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    "Zero" jest rzeczywiście, a nie tylko umownie, połączone z ziemią. Nie jest to jednak przewód dla prądu roboczego. Od domów do trafostacji biegną zarówno przewody fazowe, jak i zerowy. Ziemia, wespół z szynami, jest "przewodem" powrotnym np. w trakcji kolejowej i tramwajowej.
    Połączenie jednego przewodu z ziemią, czyli tym, co jest dla nas podstawą, pozornie jest nielogiczne. Przy obu izolowanych od ziemi przewodach, dotknięcie któregoś z nich nie powodowałoby przepływu prądu przez ciało do ziemi. Niestety tylko teoretycznie. Izolacja przewodów nie jest idealna, mają też one względem ziemi pewną pojemność. Tak więc potencjał sieci względem ziemi i prąd doziemienia byłyby co najmniej nieokreślone. Utrudniałoby to określenie progu zadziałania zabezpieczeń przeciwprzepięciowych (odgromowych) i przeciwporażeniowych oraz odprowadzenie do ziemi ładunków elektrostatycznych. Przy nieokreślonym potencjale sieci względem ziemi nie można by przewidzieć skutków uszkodzeń izolacji przewodu. W istniejących, uziemionych układach, uszkodzenie jej na przewodzie zerowym jest nieszkodliwe, a uszkodzenie na przewodzie fazowym - choć zawsze groźne - to jednak dwukrotnie mniej prawdopodobne niż na którymkolwiek z nich, zaś przy prawidłowo zaprojektowanej i działającej instalacji, pewnie wyzwalające zabezpieczenia.
    Co do strony, po której ma być faza w gniazdku. Dla gniazd pojedyńczych określanie tego ma może sens, ale w gniazdach podwójnych jest go pozbawione. Jeśli w górnym faza będzie na lewo od kołka, to w dolnym na prawo.
  • #10 16948608
    lukas810
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    Nie wiem jak to jest z tymi gniazdkami ale producenci opisują gniazdka i malują też kolory i mi zawsze wychodzi, że faza jest z prawej strony patrząc od bolca z uziemieniem kiedy jest na górze.
    I tu rodzi się pytanie, jak to jest z tą faza?
    Dodam też, że robię instalacje elektryczne we Francji, dlatego mam problem z gniazdkami w Pl. Naczytałem się internetu, jak to jest z tymi gniazdkami w Polsce i zgłupiałem, bo ja pracuje jako elektryk we Francji już dość długo i zawsze daje fazę z prawej strony. Tak tu uczą, takie są książki poświęcone elektryce i tak opisują gniazdka.
    No ale tu wszystko jest inne, tak jak i esy dwutorowe (faza+neutralny), gdzie w Polsce jest to raczej niespotykane, choć widzę, że powoli pojawiają się w ofertach sklepów takie "dziwologi".
    Załączniki:
    • Po której stronie należy podłączyć fazę w gniazdku? IMG_20180109_134839.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Po której stronie należy podłączyć fazę w gniazdku? IMG_20180109_191950.jpg (2.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 16948704
    tadgra
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Panowie kiedyś w Polsce przyjęło się, że fazę podpinało się z lewej strony ale w Europie Zachodniej podpinało się z prawej. A tak naprawdę to nie regulują tego żadne obowiązujące przepisy. Coraz częściej pojawiają się tzw gniazda i wtyki niemieckie tzw Schuko i tam w gniazdku nie ma bolca a we wtyku, "samicy" z blaszkami kontaktowymi. Są po bokach blaszki stykowe tak w jednym jak i drugim. Tak, że wtyczkę można włączyć do gniazda w dowolny sposób. Więc jakie będzie miało znaczenie po której stronie w gnieździe będzie faza. No ale stary zwyczaj to zwyczaj, ja zawsze podpinam fazę z lewej strony patrząc na gniazdo.
    PS
    Zapomniałem dopisać , że do gniazda Schuko nie włożycie polskiej wtyczki z uziemieniem, natomiast wtyk Schuko włożycie do polskiego gniazdka. Tak, że trzeba o tym pamiętać przed zakupem takich gniazd, żeby później nie było niespodzianek, że się nie da czegoś podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia przewodu fazowego w gniazdku z bolcem ochronnym oraz wpływu jego położenia na działanie listwy przeciwprzepięciowej. Zgodnie z polskimi przepisami fazę należy podłączać po lewej stronie gniazdka, jednak w praktyce i w innych krajach, np. we Francji, często stosuje się podłączenie fazy po prawej stronie. W przypadku gniazd podwójnych z różnym położeniem bolca możliwe jest odwrócenie polaryzacji poprzez zmianę strony wtyczki, co nie wpływa na działanie listwy przeciwprzepięciowej, której skuteczność zależy głównie od prawidłowego uziemienia. Omówiono także podstawy działania przewodów fazowego (LIVE) i neutralnego (NEUTRAL), podkreślając, że faza to przewód niepołączony bezpośrednio z ziemią, a neutralny jest połączony z ziemią i pełni funkcję powrotną. Wspomniano o różnicach między polskimi gniazdkami a systemem Schuko stosowanym w Europie Zachodniej, gdzie brak jest bolca, a wtyczkę można włożyć dowolnie, co eliminuje znaczenie strony podłączenia fazy. Podsumowując, pozycja fazy w gniazdku nie ma wpływu na działanie listwy przeciwprzepięciowej, ale zgodność z przepisami i standardami instalacji elektrycznej jest zalecana dla bezpieczeństwa i poprawności działania urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA