Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Brandt BFV108ECO. Wiruje bardzo krótko.

markis 28 Aug 2006 16:53 1748 6
    markis
    Level 15  
    Pralka wiruje b. krótko (ok. 30s). Podczas cyklu dystrybucji przed wirowaniem słychać czasami pasek ślizgający się po kole pasowym w momencie kiedy silnik zaczyna się obracać. Obroty silnika na praniu są trochę nierównomierne, daje się zauważyć delikatne szarpanie. Przeczyściłem szczotki i komutator ale bez efektu. Proszę o pomoc, co to może być?
    staszekf
    Level 33  
    Sprawdź cewke tacho na silniku, oraz wewnątrz magnes czy się nie poluzował jak również połączenia z płytką.
    markis
    Level 15  
    Zmierzyłem rezystancję cewki tacho-ok.270Ω. Podczas pokręcania kołem pasowym silnika indukuje się napięcie 0-2V na cewce tacho. Dostęp do magnesu tacho jest dość utrudniony i nie jestem pewien czy jest potrzeba wymontowania go dla sprawdzenia czy się nie odkleił lub nie popękał, skoro te wartości są raczej prawidłowe.
    staszekf
    Level 33  
    Pozostaje jeszcze instalacja a konkretnie wszelkie połączenia na silniku na płytce itd.
    markis
    Level 15  
    Uszkodzony był programator. Nigdzie nie mogę go kupić. Pralka stoi.
    jmk
    Level 28  
    skad ta pewność że programator?
    markis
    Level 15  
    Pękła jedna sprężynka (rozpadła się na 2 części) w programatorze. Widac to bylo jeszcze przed rozebraniem programatora. Próbowałem to naprawic ale po złożeniu programator w ogóle się nie przesuwa. Trzeba go przestawiać ręcznie.
    Dodam jeszcze, że przed naprawą cały cykl, a nie tylko samo wirowanie jak napisałem początkowo, trwał zbyt krótko.