logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić adres IP switcha Cisco Catalyst 1900 bez przejściówki?

cjjack 28 Sie 2006 18:29 3176 8
REKLAMA
  • #1 2962833
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    DOstałem takie cacko. Chciałem go skonfigurować za pomocą TelNETa. Ale jest mały problem, nie znam adresu jaki on ma w tej chwili ustawionego. Nikt żadnej kartki nie zostawił. Czy jest jakaś metoda na odczytanie tego adresu ?? Bo mam jeszcze opcję przez Konsole ale nie mam przejściówki z COm na rj-45, a kabelek do tego wiem że ma być w kolejności obrucony, tzn 1 do 8 2 do 7, itp.
    Proszę odpiście, pewnie wiecie wiecej ode mnie w tej sprawie,
    Za wszystkie podpowiedzi dziękuje z góry.
    cjjack[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2963679
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Skoro nie znasz adresu IP, to pozostaje tylko konsola.
    Schemat kabla znajdziesz na forum lub www.hardwarebook.net.
  • REKLAMA
  • #3 2966565
    mpralat2
    Poziom 17  
    A moze pomoze AngryIp tutaj? sprobuj
  • #4 2968398
    mbo
    Może i pomoże - tylko po co kombinować w ten sposób. Strata czasu na poszukiwanie IP (może go też nie mieć ustawionego), podczas gdy konsola daje pewny sposób połączenia.
    I tak nie rozwiąże to problemu, bo na 99% na telnecie będzie hasło.
  • REKLAMA
  • #5 3140145
    cjjack
    Poziom 15  
    A może mi ktoś powiedzieć jak sie do konsoli dostać ? jaki program i gdzie do dostać ? Co do cisco to jeszcze jestem lajkiem, a warto zdobyć doświadczenie w tym sprzęcie.
    pozdrawiam
    cjjack
  • #6 3140737
    mbo
    Skoro przyda sie doświadczenia to wypadałoby wykazać choć odrobinę inwencji.
    Google szybko poda co jest potrzebne do konsoli ...

Wystarczy Hyperterminal, lub jakikolwiek inny emulator terminala.
  • REKLAMA
  • #7 3152969
    cjjack
    Poziom 15  
    Witam ponownie,
    Mam problem, a mianowicie, w czasię połączenia po przez Hiperterminal klawa nie działa, ani hasła wprowadzić, ani nie idzie wybrać opcji czy Enter aby przejść dalej w trybie diagmostycznym. Czy ktoś wie o co chodzi ? Połączenie jest na pewno dobrze ustawione, brędkość i inne rzeczy, łąćzy wyszstko tak jakby w porzo tylko coś mi z klawą się dzieje. O co chodzi ? Gdzie szukać winy ?czasami na takich programach ponoć klawy na USB nie działają, ale ja mam na PS/2.
    Jesli ktoś coś wymysli to proszę o odpisanie, z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    onecjack
  • #8 3153704
    mbo
    Pokazał się jakiś komunikat na konsoli ?

Jeśli nie - to nie ma komunikacji i normalnym jest, ze nic tam nie można wpisać.
  • #9 3155991
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Jeśli nic się nie pokazuje to brak transmisji.

Używasz kabla rollover ?
    Ustawiona transmisja 9600 8N1, bez sprzętowej kontroli przepływu ?
    Spróbuj inne prędkości, może ta konsola ma zmienioną w rejestrze.

Można wejść w tryb Rommon, trzymająć przycisk Power i włączająć wtyczkę od zasilania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada switch Cisco Catalyst 1900 i chce skonfigurować go przez Telnet, jednak nie zna aktualnego adresu IP urządzenia. Brak dokumentacji i przejściówki z portu szeregowego (COM) na RJ-45 utrudnia dostęp przez konsolę. W dyskusji podkreślono, że bez znajomości adresu IP jedyną pewną metodą jest połączenie konsolowe, do którego potrzebny jest kabel rollover oraz emulator terminala, np. HyperTerminal. Zalecane parametry transmisji to 9600 bps, 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu (8N1), bez kontroli przepływu sprzętowego. Problemy z brakiem reakcji klawiatury podczas połączenia mogą wynikać z nieprawidłowego kabla, ustawień transmisji lub braku komunikacji. Można spróbować wejść w tryb Rommon przez przytrzymanie przycisku Power podczas włączania zasilania, co umożliwia diagnostykę i reset ustawień. Próby skanowania sieci narzędziami typu AngryIP mogą być nieskuteczne, zwłaszcza jeśli switch nie ma przypisanego adresu IP lub jest zabezpieczony hasłem na Telnet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA