logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 1020 najpierw białek kopie, potem białe pasy

defol 28 Cze 2006 09:41 1682 17
REKLAMA
  • #1 2770515
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    Kopiarka jak w temacie z przebiegiem 300 000 kopii.
    Robiła ciemnie kopie, pojawiały się na nich tła. Po zrobieniu konserwacji-tylko na nią miałem zgodę(bardzo brudna optyka i siatka dyfrakcyjna elektrody górnej była cała zasyfiała, elektroda dolna też niezaciekawie wyglądała)maszyna zaczęła odbijać, no powiedzmy, zadowalająco. Sugerowałem klientowi wymianę bębna bo przechodził już prawie 45 000. Po miesiącu telefon żebym wymieniał bęben. Maszyna w ogóle przestała odbijać. Białe kartki. Zabrałem na serwis i pierwsze co mi przyszło do głowy to regeneracja elektrody dolnej. Rozebrałem wyczyściłem, wymieniłem drut, to samo zrobiłem z górną elektrodą. Wymieniłem bęben. Teraz kopie mają ładne zaczernienie, nie robi tła ale pojawiają się wzdłuż kopii(nie w poprzek) białe pasy szerokości około pół centymetra w dwóch miejscach. Rozebrałem wywoływaczkę, wyczyściłem włącznie z wałkiem magnetycznym, zasypałem nowym tonerem(nie oryginalnym)i dalej to samo. Dwa białe pasy w tym samym miejscu wzdłuż kopii. Przy odbijaniu przy otwartej pokrywie zaczernienie jest git za wyjatkiem tych dwóch miejsc. Czy wymieniać elektrodę dolną? Nie mam skąd podmienić dlatego pytam czy mozliwe że ona powoduje to CUŚ.
  • REKLAMA
  • #2 2770695
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Zatnij kartkę pod bębnem. Czy na bębnie pasy są? Jeżeli nie ma, to elektroda transferowa. R
  • #3 2770784
    defol
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedź.
    Przy zatrzymaniu kartki na bębnie też są pasy. Czyli na 100% dolna elektroda?

Dodano po 54 [sekundy]:

Tyle, że jestem zdziwiony bo naprawdę całą ją rozebrałem, solidnie wyczyściłem-wygląda jak nóweczka.
  • #4 2770848
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Odwrotnie, jeżeli pasy są już na bębnie, to dolna elektroda nie ma nic do tego.
    Obejrzyj dokładnie wałek magnetyczny, może tam coś zbiera toner.
    Sprawdź dokładnie elektrodę w bębnie.
    R
  • #5 2770862
    defol
    Poziom 19  
    Wałek magnetyczny spoko, bardzo ładnie i równomiernie nakłada toner. elektroda nad bębnem też ok. Siatka dyfrakcyjna piekna, kostki ok, drut nowy, razem z bębnem wymieniałem.
  • REKLAMA
  • #6 2770920
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    jeżeli mogę coś jeszcze zaproponowac to sprawdz dokładnie drogę optyczną może coś stoi na drodze jakiś farfocel lub inny kabel. i zasłania światło. Skoro wykluczasz wywoływaczkę i elektrodę górna.
  • #7 2771029
    JURAFAX
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli masz to podmień konector

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2771270
    defol
    Poziom 19  
    Dzięki,
    konektora niestety na podmianę nie mam. W optyce nic nie siedzi. Nie mam już pojęcia co to może być.
  • #9 2771523
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam.
    konektor gdzies powinienem miec / sprawdze i dam znac / jezeli bedziesz zainteresowany oczywiscie.

pozdrawiam
  • #10 2774017
    horse667
    Ocena: 96
    Witam, na mój gust, problem leży w elektrodzie ładującej(nad bębnem).
    Umyj dokładnie siatkę w nitro, i przejedź drut drobnym papierkiem. Białe pasy w tym urządzeniu prawie zawsze pochodzą od tej elektrody.
    Pozdrawiam horse
  • #11 2775023
    copyman
    Ocena: 834
    A rozebrałeś i wyczyściłeś zespół lustra nad bębnem ? Moim zdaniem problem może tkwić właśnie tam. Światło dostaje się na bęben przez przysłony i obraz powstający jest "kasowany" już na starcie.

C.
  • #12 2776015
    m1b
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Po przeczytaniu wszystkich postów moje zdanie jest takie, białe pasy nie maja nic wspólnego z optyką bo jeżeli stałoby coś na drodze optyki to pasy byłyby czarne. Którys z kolegów wspomniał o elektrodzie górnej i mysle ze miał rację. W tych kopaiarkach wystarczy kłaczek z kurzu i juz będą białe pasy, druga myśl jest taka że może drut elektrody jest pozaginany, co do przecierania elektrody papierem ściernym to nie wiem czy jest to dobry pomył, bo przypuszczam że elektroda jest pozłacana i można ją uszkodzić (ale są różne szkoły, więc co do skuteczności tego zabiegu nie będę się wypowiadał). Kolejna usterka jak nasówa mi sie na myśl to może lampy rozładowujące czy wybielające bęben świecą się cały czas. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2796795
    jakubg_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Moja sugestia to taka iż przy czyszceniu kopiarki pomogłeś sobie stworzyć problem ponieważ na 99% źle poskładałeś zespół ostatniego lustra. Tam są takie przysłonki które są popychane przez obiektyw. Kołek wystaje pod szybą. Proponuję abyś zdjął szybę oryginału i pokrywę obiektywu i przyjżał się dokładnie. Zauważysz właśnie te przysłonki które przesuwają się w szerz kopiarki. Od strony napędu na końcu tych przysłonek znajduje się kołek (chyba biały jak pamiętam), który powinien się znajdować w szynie razem z obiektywem. Stawiam na to że się nie znajduje na swoim miejscu i stąd ten problem.
  • #14 2797338
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Opis wyżej wymienionej usterki powodował by brak możliwości powiększania lub pomniejszania.
  • #15 2797545
    zyg1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżeli bęben jest po regeneracji to na 99,9% winn jest elektroda bębna
  • #16 2801296
    martinkrys
    Ocena: 44
    a jak pomniejszasz to jak jest?
  • #17 2809559
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Klient chce nowy bęben - to nad czym się zastanawiasz? Wymień.
  • #18 2889312
    defol
    Poziom 19  
    Witam,
    nie napisałem od razu co się działo. Papierek ścierny o ziarnistości 2000, przeleciałem siatkę dyfrakcyjną i śmiga aż miło.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon NP 1020 z przebiegiem około 300 000 kopii miała problem z białymi pasami o szerokości około pół centymetra pojawiającymi się wzdłuż kopii w dwóch miejscach. Po konserwacji i wymianie bębna oraz elektrod (górnej i dolnej) problem nie ustąpił. Pasy widoczne są również na bębnie podczas zatrzymania kartki, co wyklucza dolną elektrodę jako przyczynę. Sprawdzono wałek magnetyczny, który równomiernie nakłada toner, oraz optykę i siatkę dyfrakcyjną, które są czyste i w dobrym stanie. Sugerowano sprawdzenie drogi optycznej pod kątem przeszkód, zespołu lustra nad bębnem oraz konektora elektrody, jednak bez efektu. Wskazano, że białe pasy najczęściej pochodzą od elektrody ładującej (górnej), którą należy dokładnie wyczyścić, np. używając nitro i delikatnego papieru ściernego (ziarnistość 2000). Zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia elektrody przez zbyt agresywne czyszczenie oraz na potencjalne problemy z lampami rozładowującymi bęben. Inna sugestia dotyczyła nieprawidłowego montażu zespołu ostatniego lustra i przysłonek, które mogą powodować białe pasy. Ostatecznie autor potwierdził, że po przetarciu siatki dyfrakcyjnej papierem ściernym o ziarnistości 2000 kopiarka działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA