logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6085 - rozmazywanie obrazu przy drukowaniu dwustronnym

M.R. 29 Sie 2006 11:54 1230 10
REKLAMA
  • #1 2965152
    M.R.
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam jak w temacie jak robię dwustronnie rozmazuje obraz na drugiej stronie tak jak by cień, taki jakieś plamy tez są widac na skanie nie na całej kartce tylko w kilku miejscach pozdrawiam
    Załączniki:
    • Canon 6085 - rozmazywanie obrazu przy drukowaniu dwustronnym SKMBT_C25006082912060.jpg (25.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2989478
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam kolejna maszyna jak robi dwustronnie to druga strona jest taka jak na skanie jak robię A4R kopia jest normalna pozdrawiam
    Załączniki:
    • Canon 6085 - rozmazywanie obrazu przy drukowaniu dwustronnym skan.jpg (36.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2989573
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

kolego co do drugiego skanu popatrz na elektrody.ta maszynka strasznie czuła jest na tym punkcie.zobacz kostki ,nawiń nowy drut.objaw jest dziwny ale postawiłbym na druty.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2989887
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam elektrody były wymienione na nowe nie wiem czego się uczepić nie mam pojęcie tez myślałem że to elektroda ale maszyna tylko po duplexie tak robi pozdrawiam
  • #5 2990729
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    to znów ja.hmmmmm jak elektrody są wymienione no to powiedz mi czy próbowałeś z innym papierem (inny gatunek)a próbowałeś przepuścić papier przez maszyne (kopie białej kopii)i potem spróbować z z tekstem??troche ostatnio wilgno było.

drugi twój skan pokazuje że maszynka ma problem z zapełnieniem czerni (wygląda mi to na problem elektrostatyczny)

pozdrawiam
  • #6 2991591
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Sproboj przepuscic kilkanascie stron w dupleksie. Zobacz czy na kazdej jest podobnie rozmazany toner.
    Pozniej zrob kopie jednostronna a drugo strone pusc z bocznego.
    Jesli kopie rozmazuje tylko w dupleksie to skupilbym sie na elektrodach. Moze Ci zwierac z prowadnica przy wywolywaczce. Wyczysc cala prowadnice.
    Domyslam sie ze kopie nie sa regularnie rozmazane i co ktoras na drugiej stronie jest tylko rozmazana?
  • #7 2991847
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam raz jest na kazdej raz nie w A4R tego nie robi robi tylko w A4 z innym papierm nie próbowałem, rozmazana tylko na drugiej stronie sprawdze to pozdrawiam
  • #8 3030646
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam nie wiem już czego się czepić maszyna tylko w duplexie tak robi moze elektrody źle wymieniłem ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3032710
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Skup sie na elektrodach. Dokladnie je wyczysc wraz z drutami a jesli to nie pomoze to je wymien. Najlepiej by bylo jak bys podmienil elektrody.
  • #10 3037784
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam w jednej maszynie juz sobie z tym poradziłem pożądne czyszczenie dało wefekt ale w drugiej nadal to samo powalczę jeszcze z elektrodami pozdrawiam
  • #11 3064893
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam czyszczenie elektrod dało efekty dzięki wszystkim i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozmazywania obrazu na drugiej stronie podczas drukowania dwustronnego (dupleks) w urządzeniu Canon 6085. Obraz na drugiej stronie jest rozmyty, pojawiają się cienie i plamy widoczne również na skanach, jednak nie na całej kartce, a tylko w wybranych miejscach. Problem występuje tylko przy druku dwustronnym, natomiast kopie jednostronne (A4R) są poprawne. Wskazano, że urządzenie jest bardzo wrażliwe na stan elektrod i drutów, które mogą powodować problemy elektrostatyczne i nieprawidłowe zapełnienie czerni. Wymiana elektrod nie rozwiązała problemu, ale dokładne czyszczenie elektrod i drutów przyniosło poprawę w jednej z maszyn. Sugerowano także sprawdzenie papieru (gatunek, wilgotność) oraz czyszczenie prowadnic i wywoływaczki, gdyż mogą one powodować zwierania i rozmazywanie tonera. Zalecano również przepuszczenie kilkunastu stron w trybie dupleks, aby ocenić regularność problemu. Ostatecznie czyszczenie elektrod i drutów okazało się skuteczne w eliminacji rozmazywania obrazu przy druku dwustronnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA