logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 vs Vaillant Atmomax - opinie użytkowników i kompatybilność

DarekBytom 29 Sie 2006 21:36 3405 2
  • #1 2967269
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Witam . Jako że zima za pasem stanąłem przed problemem zakupu kotła dwu funkcyjnego c.o\c.c.w opalanego gazem ziemnym . I jak zawsze pojawia się problem co wybrać czy Viessmann Vitopend 100 WHOA o mocy 24 kW czy Vaillant Atmomax VUW 240 ?? osobiście jakoś większym zaufaniem darzę Viessmann'a .
    Interesują mnie głównie opinie posiadaczy i użytkowników tych urządzeń z czym sa głównie problemy i na co zwrócić uwagę przy zakupie , i jeszcze jedno pytanie czy do tych kotłów będę mógł zastosować "stary" sterownik EuroSter 2000 który pracuje w tej chwili z Termet'em .
  • #2 2968166
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Witam.Zacznę od końca.
    Do każdego kotła można podłączyć sterownik typu EUROSTER jednak nie wykorzystuje się wówczas w pełni możliwości samego kotła, zdecydowanie lepiej jest zakupić oryginalny sterownik tzw. BUS-owy(chodzi o komunikację z kotłem".
    Dalej jako serwisant urządzeń VAILLANT i instalator zdecydowanie polecam tego właśnie producenta chociażby z uwagi na łatwiejszy dostęp do części zamiennych o ile takowe w ogóle będą kiedyś potrzebne.
    I jeszcze jedno najważniejsze do domku jednorodzinnego tylko i wyłącznie kocioł jedno-funkcyjny z zasobnikiem w żadnym wypadku dwu-funkcyjny.
    Zasobnik nie musi być firmy VAILLANT.
    Dlaczego? Otóż chodzi o komfort ciepłej wody.
    W przypadku kotła o mocy 24Kw masz do dyspozycji wodę podgrzaną np. o 30stopni w ilości ok 6 litrów na minutę i tyle!
    W przypadku zasobnika masz wody ile zechcesz.
    Ważne to jest za każdym razem gdy bierzesz prysznic lub np. korzystasz z umywalki, jeżeli ktoś w tym czasie odkręci drugą baterię to nikt z was nie będzie miał ciepłej wody.
    Czas nagrzania samego zasobnika do ok. 45st. jest krótki i wynosi ok. 10min.
    I kolejna sprawa do zasobnika możesz podłączyć cyrkulację co również zwiększa komfort korzystania z ciepłej wody.
  • #3 2981893
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Dzięki za obszerną informacje , niestety zasobnik c.c.w. nie wchodzi w rachubę ze względu na brak miejsca w kotłowni - wanna i pralka której nie mam gdzie upchnąć :-( . Wiem że z ciepłą wodą występują zawsze problemy przy przepływowym ogrzewaniu - spadek temperatury , oraz słabsze ciśnienie przy korzystaniu z kilku ujęć jednocześnie . Znalazłem podobnego posta na forum ale w sumie też nic ciekawego nie wniósł. Jednak pojadę w poniedziałek do wiessmanna i waillanta i zapoznam się szczegółowo z dokumentacją i coś wybiorę . Póki co temat zamykam.
REKLAMA