logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6230 KOMPLETNY BRAK ZASIĘGU. Czyli robota dla amatora ;)

cyp3k 30 Sie 2006 02:56 2089 15
REKLAMA
  • #1 2968133
    cyp3k
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie ! Tydzień temu kupiłem Nokie 6230 na Allegro.
    Sprzedawca zarzekał się że jedyną usterką jest brak ładowania baterii.
    Po podłączeniu telefonu pod ładowarkę pojawia się komunikat " Bateria nie jest ładowana" ale to akurat nie problem ponieważ mam ładowarkę zewnętrzną.
    Główny problem to brak zasięgu, kompletny brak...
    ponoć telefon jest po upadku...
    Wszystko działa rewelacyjnie, żadnych zwiechów czy tym podobnych.
    Pop port działa poprawnie. Telefon odczytuje karty SIM bez problemu, może ze 2 razy pojawił mi się komunikat "nie udana rejestracja karty sim"
    Fon "podobno ma zdjętego sim-locka", był dedykowany dla Ery, ja posiadam kartę w Orange/Idea.
    Telefon nawet na manualnym wyszukiwaniu nie znajduje sieci, nie ma możliwości zadzwonienia także na 112 (numer alarmowy) poprostu, "Brak zasięgu sieci"
    Acha, w telefonie jakoś dziwnie trzeszczy główny głośnik, ten przez którego można słuchać np. mp3. Brzmi on tak jak z pozrwyaną membraną.
    Niestety, nie mam pieniążków teraz na naprawę telefonu.
    I pytanie, co może być zepsute, i ew. jakie będą tego koszta ? :(
    Liczę na Waszą pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 2968341
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Z tego co opisałeś to na koszty poniżej 100 pln nie masz co liczyć.
    Zasięg - pa, switch, moze helgo
    nieudana rejestracja - imei ????? albo telefon kradziony
    głośnik trzeszczy - może glosnik do wymiany
    bateria nie łądowana - ustarka na plycie [zwarcie?]

jak telefon po upadku to moze byc peknieta plyta. roboty jest z tym telefonem ogrom.

nie kupujcie uzywanych telefonow na allegro!!!!!

POZDRAWIAM.
  • #3 2969141
    cyp3k
    Poziom 14  
    Moje rozgoryczenie jest tym większe że gość od którego kupiłem ten telefon powiedział mi że można z niego normalnie dzwonić. "Jedyna usterka to nie ładowanie baterii" ...
    Wspaniale, za 4 dni wyjeżdżam do Warszawy i poprostu muszę mieć telefon...
  • REKLAMA
  • #4 2969281
    bbxb
    Poziom 31  
    Naprawde, niewiele można zrobić. Mówiąc szczerze ten telefon to złom. Naprawa to koszt powyżej 100 pln

Wiesz co bym zrobił na Twoim miejscu?? Sprzedałbym go na allegro..... poważnie.

POZDRAWIAM.
  • #5 2969430
    cyp3k
    Poziom 14  
    bbxb napisał:
    Naprawde, niewiele można zrobić. Mówiąc szczerze ten telefon to złom. Naprawa to koszt powyżej 100 pln

Wiesz co bym zrobił na Twoim miejscu?? Sprzedałbym go na allegro..... poważnie.

POZDRAWIAM.

Narazie nie zapeszajmy ale mam szanse na zwrot pieniążków, jak się okazało zgodnie z regulaminem Allegro zostałem oszukany i mam prawo zgłosić to nawet na Policję. List do Allegro już poszedł, ale jeśli nie dostanę zwrotu pieniążków to oczywiście wystawię go. Innego wyjścia nie ma... a może to tylko końcówka mocy ?
    Gdybym miał chociażczy rozkręcić telefon to już bym wiedział na czym stoję...
  • Pomocny post
    #6 2969444
    bbxb
    Poziom 31  
    Ale rozkręcenie nic Ci nie da. Co z tego, że rozkręcisz jak nie wiesz gdzie jest końcówka mocy?? Nie masz jej czym wylutować itp.

No OK - przyjmijmy, że to końcówka mocy. Koszt takiej końcówki to 25 - 30 pln. Żaden komis/serwis Ci jej taniej nie wymieni niż za 50 pln. Więc 50 pln już poszło a to tylko ,,przyjęcie", że to końcówka....

Staraj się o zwrot kasy. Należy Ci się bezsprzecznie.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #7 2969607
    harryo
    Poziom 16  
    Witam,
    Stawiacie na koncowke, switch, ale wedlug mnie to uem'ik, brak zasiegu i 'bateria nie jest ladowana'-skad ja to znam.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 2969849
    cyp3k
    Poziom 14  
    Jestem nowicjuszem... co to jest UEM ? (oprogramowanie ?)
    Ew. jak sprawdzić bez Boxa czy oprogramowanie było zmieniane ?
  • #9 2969917
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    Jestem nowicjuszem...

Spoko, rozumiemy :-)

Cytat:
    co to jest UEM ?

UEM to układ typu BGA znajdujący się na płycie głownej telefonu. Układ ten jest odpowiedzialny m.in. za zasilanie telefonu.

Cytat:
    jak sprawdzić bez Boxa czy oprogramowanie było zmieniane?

Nie da się. Można tylko spekulować. Podaj wersję softu jaką teraz masz [wpisz w telefonie *#0000# i przepisz nam tu wszystko co się wyświetli]. Jeśli będziesz miał najwyższą wersję softu to prawdopodobieństwo, że był on zmieniany jest bardzo duże.

Wpisz też w telefonie *#06# i przepisz nam tu swój numer IMEI. Wiem, że IMEI'ów się na forum nie podaje, ale to nie po to aby liczyć Ci simlocka, ale po to żeby ocenić czy gdzieś ,,?" nie wywaliło.

POZDRAWIAM.
  • #10 2970304
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    ja też stawiam na UEMa,
  • #11 2970525
    cyp3k
    Poziom 14  
    bbxb napisał:
    Cytat:
    Jestem nowicjuszem...

Spoko, rozumiemy :-)

Cytat:
    co to jest UEM ?

UEM to układ typu BGA znajdujący się na płycie głownej telefonu. Układ ten jest odpowiedzialny m.in. za zasilanie telefonu.

Cytat:
    jak sprawdzić bez Boxa czy oprogramowanie było zmieniane?

Nie da się. Można tylko spekulować. Podaj wersję softu jaką teraz masz [wpisz w telefonie *#0000# i przepisz nam tu wszystko co się wyświetli]. Jeśli będziesz miał najwyższą wersję softu to prawdopodobieństwo, że był on zmieniany jest bardzo duże.

Wpisz też w telefonie *#06# i przepisz nam tu swój numer IMEI. Wiem, że IMEI'ów się na forum nie podaje, ale to nie po to aby liczyć Ci simlocka, ale po to żeby ocenić czy gdzieś ,,?" nie wywaliło.

POZDRAWIAM.

V 04.44
    21-09-04
    RH-12
    GSM P1.1
    (c) NMP

IMEI
    355009003551035

I moje pytanie, jakie są koszty naprawy tego UEM-a ?
  • #12 2970792
    bbxb
    Poziom 31  
    Na 99% soft nie był zmieniany bo najnowszy to 5.50. Więc można założyć, że zmiana softu + pm + resety coś pomoże.
    IMEI masz w porządku.

Cytat:

I moje pytanie, jakie są koszty naprawy tego UEM-a ?

Jeśli nie jest klejony do płyty to od 70 do 100 pln. Jeśli klejony to od 120 do 150 pln i mało osób w serwisie podejmie się naprawy.

Naprawdę, nie chcę pozbawiać Cię nadziei :-)

POZDRAWIAM.
  • #13 2970810
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    w 6230 uem jest klejony.
    pisze "nie udana rejestracja karty sim" co jest wynikiem braku zasiegu a nie tego ze jest zablokowany.
    soft nic nie da.
    wymiana koncowki mocy nic nie da.

Moze switch ale na 99% to UEM
  • #14 2970910
    cyp3k
    Poziom 14  
    70zł - 100zł może jeszcze jakoś przejdzie ale 150zł to nie ma o czym marzyć.
    Cholera, zbierałem 2 lata na ten telefon i taki zawód... :(
    Z racji tego iż jestem nie pełnoletni takie koszta to dla mnie abstrakcja.
    Zobaczymy, może znajomy w serwisie podejmie się naprawy...
    ;(
    Dziękuję wszystkim za pomoc !
  • #15 2970956
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    pisze "nie udana rejestracja karty sim" co jest wynikiem braku zasiegu a nie tego ze jest zablokowany.

Na bank?? Zawsze myślałem, że kominikaty typu:
    - nie udana rejestracja karty sim
    - błąd rejestracji karty sim
    - telefon kradziony
    świadczą o odrzuceniu numeru IMEI. Jeśli występuje brak zasięgu to chyba kominikaty typu:
    - brak sieci
    - nie znaleziono sieci

Może się mylę.... poprawcie mnie jeśli tak jest.

POZDRAWIAM.
    P.S Chłopak podał IMEI a ja mam pod ręką DCT3.... zaraz sprawdzę....

Cytat:
    Z racji tego iż jestem nie pełnoletni takie koszta to dla mnie abstrakcja.

Nie baw się w naprawy. Sprzedaj go na Allegro.

Dodano po 15 [minuty]:

Sprawdziłem. IMEI jest w porządku. Można dzwonić i odbierać połączenia. Na ,,ręcznym" widzi pięknie wszystkie 3 sieci.
  • #16 2971215
    cyp3k
    Poziom 14  
    Chyba będę musiał sprzedać na Allegro. Ale narazie zgłosiłem tą sprawę do zarządu Allegro, może mnie obejmie program ochrony kupujących...
    w co wątpię.
    A jutro jadę do znajomego, zobaczymy co on powie.
    Dziękuję wam serdecznie za pomoc ! I mam nadzieję że to ostatni taki temat w mojej karierze tutaj na forum...
    Pozdrawiam i dziękuję !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną Nokię 6230 z Allegro, która ma problem z brakiem zasięgu oraz komunikatem "Bateria nie jest ładowana". Telefon działa poprawnie poza tym, jednak nie wykrywa sieci nawet przy ręcznym wyszukiwaniu i nie można wykonać połączeń, w tym alarmowych. Telefon był po upadku, a głośnik główny trzeszczy, co może wskazywać na uszkodzenie membrany. W dyskusji eksperci wskazują, że najprawdopodobniejszą przyczyną braku zasięgu jest uszkodzony układ UEM (układ BGA odpowiedzialny m.in. za zasilanie i funkcje sieciowe), który w modelu 6230 jest klejony do płyty głównej, co znacznie podnosi koszty naprawy (od 70 do 150 zł). Inne możliwe usterki to uszkodzenie końcówki mocy lub switcha, jednak wymiana tych elementów najczęściej nie rozwiązuje problemu. Soft telefonu jest oryginalny i niezmieniany, a IMEI jest prawidłowy, co wyklucza blokadę sieciową. Naprawa jest kosztowna i skomplikowana, dlatego zalecane jest staranie się o zwrot pieniędzy od sprzedawcy lub sprzedaż telefonu dalej. Użytkownik rozważa zgłoszenie sprawy do Allegro i ewentualnie Policji z powodu niezgodności opisu przedmiotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA