logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego Seagate 250GB ST3250624AS?

GramiYoe 30 Sie 2006 15:47 2179 6
REKLAMA
  • #1 2969710
    GramiYoe
    Poziom 12  
    Witam... Zle podłączyłem odłączany kabel do zasilacza i spalil mi sie dysk.
    Prawdopodobnie to elektronika. Na dysku mam wazne dane i bardzo chciałbym je odzyskać...

Potrzebuje kogoś kto moglby mi pomóc to zrobić - podmienić elektronike czy coś - wogole jest to jeszcze mozliwe? (Dysk mam na gwarancji, tylko jak go oddam to dane przepadną)

Proszę o pomoc, najlepiej kogoś z W-wy

A może ktoś umie to naprawić?

Dokładne dane dysku:
    ST3250624AS
    Firmware: 3.AAD

Bardzo proszę o pomoc.

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2969790
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jeżeli masz miernik i potrafisz się nim posługiwać to na wejściu +5V ( a podałeś 12V) Pomierz czy nie ma zwarcia do masy.Może dysk jest zabezpieczony transilem (dioda) i po wylutowaniu tego elementu dysk bedzie pracował normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 2972043
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Skoro źle podłączyłeś przewody , to mogłeś je tylko odwrócić . więc tak jak napisał kolega tronic1 , sprawdź transila na wejściu +5V .
    Druga ewentualność , to znalezienie sprawnej elektroniki na Allegro , lub też wypożyczenie jej . Trzecia mozliwość , to już firma odzyskująca dane . Specjalnie nie podaję jaka , żeby nie robić reklamy komukolwiek .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 2973722
    GramiYoe
    Poziom 12  
    Witam.... z Transilem jeszcze nie kombinowalem, ale zamieniłem elektronike od ST3250624AS ale z innym F-ware - z 3.AAH i na dodatek Product of Thailand (moj jest Product of Singapore) no i nie dziala :(

Tzn. kręci talerzami ale nie wykrywa w biosie :(

Sprobuje zaraz z ta dioda.... Ma ktoś jeszcze jakies pomysly?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2973744
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    GramiYoe napisał:
    Witam.... z Transilem jeszcze nie kombinowalem, ale zamieniłem elektronike od ST3250624AS ale z innym F-ware - z 3.AAH i na dodatek Product of Thailand (moj jest Product of Singapore) no i nie dziala :(

Tzn. kręci talerzami ale nie wykrywa w biosie :(

Sprobuje zaraz z ta dioda.... Ma ktoś jeszcze jakies pomysly?

Pozdrawiam

Model dysku i wersja firmware-u musi byc taka sama . Elektroniki z innym firmware-m nie podpinaj , bo nic ci to nie da . Chyba , że potrafisz taką elektronikę sflashować . Przypuszczam , że chyba jednak nie .
    Pozdrawiam .
  • #7 2979772
    GramiYoe
    Poziom 12  
    Udało mi się zdobyć taką samą elektronikę i dysk działa!!!
    Mogę już spokojnie oddać dysk bez kombinacji na gwarancji.

Dzieki wszyskim za pomoc :)

Zamykam Temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził dysk Seagate 250GB model ST3250624AS przez nieprawidłowe podłączenie kabla zasilającego, co prawdopodobnie spowodowało uszkodzenie elektroniki dysku. Wskazano, że należy zmierzyć napięcie na wejściu +5V i sprawdzić obecność zwarcia do masy oraz ewentualnie wylutować zabezpieczający element transil (diodę), który mógł ulec uszkodzeniu. Próba wymiany elektroniki na moduł z innym firmware (3.AAH zamiast 3.AAD) i innym miejscem produkcji (Tajlandia zamiast Singapuru) nie przyniosła efektu – dysk nie był wykrywany przez BIOS mimo obracających się talerzy. Podkreślono konieczność stosowania elektroniki z identycznym firmware i najlepiej z tego samego miejsca produkcji lub umiejętności flashowania firmware. Ostatecznie użytkownik zdobył oryginalną elektronikę z tym samym firmware i dysk zaczął działać, co pozwoliło na bezpieczne oddanie dysku na gwarancję bez utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA