logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzony potencjometr może wpłynąć na zużycie paliwa?

Artur3g 30 Sie 2006 18:35 2629 13
REKLAMA
  • #1 2970341
    Artur3g
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem z nadmiernym zużyciem paliwa w oplu vectra A
    silnik C18NZ instalacja gazowa lovato od jakiegoś czasu zaczął dużo gazu
    palic-srednio oklo 13-14 l/100km. Oczyściłem kopułkę, palec, wymieniłem przewody wysokiego napięcia, świece i filtr powietrza na nowe. Zużycie oczywiście spadło ale nie wiele do 12,3 l/100km. Wcześniej palił średnio okolo 10 l/100. Wiem ze duży wpływ ma jeszcze ustawienie gazu ale to oddzielny temat.

Jakiś czas temu silnik zacząl wchodzić na wysokie obroty,po odpięciu kostki od potencjometru chodził na normalnych obrotach tyle że z zapaloną kontrolką komputera. Rozwiercilem otwory w potencjometrze i zrobiłem regulację. Od tamtej pory obroty ma w porządku lampka się nie pali, przyspiesza dobrze tylko coś dużo palić zaczął. Na moje nieszczęście nie jestem pewien czy to dokładnie od momentu przeróbki ale jakoś tak chyba.

Czy uszkodzony potencjometr przepustnicy może mieć wpływ na zużycie gazu?
  • REKLAMA
  • #2 2970535
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    na zuzycie gazu raczej nie a zwlaszcza przy Twojej instalacji - wyreguluj gaz i zobacz wtedy!
  • REKLAMA
  • #3 2970585
    Artur3g
    Poziom 11  
    gaz też wyreguluje ale raczej nie powinien być mocno przestawiony.
    Sprawdziłem kody błędów i mam:
    19 Czujnik położenia i prędkości obrotowej - błędny sygnał
    32 Przekaźnik pompy paliwa - zbyt wysokie napięcie
    25 Wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie
    22 Czujnik położenia przepustnicy - zbyt niskie napięcie
    85 ? -nie wiem co to jest.
  • Pomocny post
    #4 2970740
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    posprawdzaj najlepiej wszystkie masy- to powinien byc problem tych nieprawidlowosci z tymi blednymi napieciami
  • REKLAMA
  • #5 2970849
    Artur3g
    Poziom 11  
    Z tymi masami to też może i racja bo wszędzie za wysokie napięcie jest. Ciekawe co kod 85 oznacza poszperam trochę.
  • #6 2970920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2971000
    Artur3g
    Poziom 11  
    Proszę jeszcze inne osoby o wypowiedzi na temat tego potencjometru czy może mieć wpływ na zużycie gazu. Może jakoś pośrednio na zapłon wpływa. Czy potencjometr może powodować to że komputer inaczej zapłon ustawia? Albo czy zapłon jest przestawiany w momencie kiedy komputer w "trybie awaryjnym"pracuje tzn. z zapaloną kontrolką.

Dodano po 6 [minuty]:

Jaka centralka? możesz to szeżej wyjaśnić.
    chodzi o "komputer"? amatorsko tak sobie nazywam to co zbiera informacje i ustawia wtrysk zapłon i inne żeczy.

Dodano po 5 [minuty]:

Jak sprawdzić czy centralka ma funkcję cut-off ?
    Jak byś móg to powiedzieć to bym był wdzięczny.
  • #8 2971254
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Napisz jaką masz centralke do gazu - a co do reszty to ELEKTRIT ma całkowitą rację, bez sprawnego TPS centralka nie realizuje CUT-OFF.
  • #9 2971317
    Artur3g
    Poziom 11  
    ok czyli chodzi o centalkę gazu ?
    jutro to sprawdzę i postaram się napisać jaka jest ta centralka. Zastanawiam się tylko czy ma taką funkcje. Mam prosta instalację gazową bez silniczka krokowego jednopunktowy wtrysk. Więc może tej funkcji nie mieć.

Dodano po 16 [minuty]:

Nie jestem do końca pewien czy chodzi o centralkę gazu czy centralkę-komputer sterujący wtryskiem-urządzenie sterujące.
  • #10 2971498
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Jeżeli masz instalację gazową bez silnika krokowego - to nie masz funkcji cut-off, i również TPS nie ma wpływu na ilość spalanego gazu.
    W tej sytuacji powinna pomóc regulacje tej instalacji - a najlepiej uzupełnienie jej o brakujące elementy (zmiana centralki i założenie silnika krokowego do regulacji gazu)
  • #11 2971576
    Artur3g
    Poziom 11  
    ok dzięki
    jeszcze jedno czy TPS ma wpływ na kont wyprzedzania zapłonu czy tylko wpływa na wtrysk?
  • REKLAMA
  • #12 2972098
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    nawet jezeli by byla instalacja z silniczkiem krokowym to przy zalczaczonym CUT OFF i wadliwym TPSie auto bu mu szarpalo, nie chcialo jechac a kolega o tym nie wspomnial!!

Dodano po 4 [minuty]:

chyba z tego co kojarze moze miec wplyw na kat wyprzedzenia zaplonu ale nie dam sobie glowy uciasc
  • #13 2972490
    Artur3g
    Poziom 11  
    Właśnie o to mi chodzi dzięki.

Może ktoś jeszcze coś wie na ten temat
  • #14 2979859
    Artur3g
    Poziom 11  
    Zmienię sobie jeszcze stacje paliw bo tankuje zawsze w Orlenie zobaczę jak jest w shellu.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Vectra A z silnikiem C18NZ i instalacją gazową Lovato zgłasza wzrost zużycia paliwa LPG do około 13-14 l/100 km po regulacji potencjometru przepustnicy (TPS). Po wymianie elementów zapłonowych i filtra powietrza zużycie spadło jedynie do 12,3 l/100 km, wcześniej wynosiło około 10 l/100 km. Pojawiły się błędy diagnostyczne dotyczące czujnika położenia przepustnicy (TPS) i innych elementów, wskazujące na nieprawidłowe napięcia, co może być związane z problemami z masami. Dyskusja wskazuje, że w instalacji gazowej bez silnika krokowego i funkcji cut-off uszkodzony TPS raczej nie wpływa bezpośrednio na zużycie gazu, a problem należy rozwiązać przez regulację instalacji gazowej lub modernizację centralki i dodanie silnika krokowego. TPS może mieć wpływ na kąt wyprzedzenia zapłonu, ale w przypadku braku funkcji cut-off i prostych instalacji gazowych jego wpływ na spalanie jest ograniczony. Zalecane jest sprawdzenie mas, regulacja instalacji gazowej oraz ewentualna wymiana centralki na bardziej zaawansowaną z funkcją cut-off.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA