logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega - problem z dwoma pilotami na podczerwień

gufiak 31 Sie 2006 14:57 3543 10
REKLAMA
  • #1 2973260
    gufiak
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z Oplem Omegą B 2.0 16V rocznik 94. Otóż dzisiaj nagle przestały działać obydwa piloty na podczerwień (tzw. jajko). Oczywiście same piloty działają, diody IR świecą, a poza tym skoro obydwa naraz przestały działać, więc na 100% są one sprawne. Próbowałem synchronizować na wszystkie możliwe sposoby jakie wyczytałem na tym i innych forach i rezultat jest taki że nie ma żadnego rezultatu :) Centralny zamek działa, jak się otwiera z kluczyka, tyle że świeci się dioda od immobilisera i aktualnie samochodu odpalić się nie da. Sprawdziłem bezpieczniki, odłączyłem aku na chwilę, ale nic to nie dało. Teraz odłączyłem go na dłuższy czas, zaniedługo pójdę i sprawdzę, ale wątpię żeby to pomogło...
    Co może być przyczyną takiej usterki? Mógł odbiornik podczerwieni paść (chociaż jeszcze nigdy nie widziałem padniętego odbiornika podczerwieni)? A może raczej układ sterujący? Jeśli tak to jak się do tego dobrać?
  • REKLAMA
  • #2 2973976
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Raczej bedzie ci trudno z tym,sterownik od zamków jest spięty z immobiliserem a ten z komputerem,zadzwoń do serwisu,może coś doradzą.Jak chcesz schemat to poszukam,ale to sporo grzebania.
  • REKLAMA
  • #3 2974072
    gufiak
    Poziom 21  
    Jakbyś mógł ten schemat podesłać to byłbym ogromnie wdzięczny i podzieliłbym się paroma punktami. Zawsze wychodzę z założenia że nie ma takiej usterki, której by się nie dało zrobić. A jeśli jest ona związana z elektroniką/elektryką to tym bardziej :) Parę chwil temu podłączyłem akumulator i niestety problem nie zniknął. Narazie stawiam na sam odbiornik podczerwieni albo kable łączące go ze sterownikiem. Cały centralny zamek działa jak należy, immobilizer aktywuje się po otwarciu kluczykiem, więc pewnie sterownik jest sprawny. Ale to tylko przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #4 2976442
    Z.B.
    Poziom 16  
    Te schematy są częścią programu,można je wydrukować,ale nie mam drukarki,mogę odręcznie narysować i zeskanować(będą czytelne) i wysłać na pw-podaj adres,jak Ci odpowiada,jutro wyślę(zaraz wyjeżdżam)
  • #5 2976454
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Czy oby napewno to IR a nie RC?Dioda sygnalizująca prace swiei prawie zawsze....
  • #6 2976511
    Z.B.
    Poziom 16  
    Na schemacie ma to nazwę-remote control receiver-wchodzi do niego masa(brown),+15(black-z fuse nr 24),+30(red z fuse nr 80),out- fioletowy do modułu centr.zamka na pin nr 13.To dane odbiornika na suficie przy lusterku.
  • #7 2976632
    gufiak
    Poziom 21  
    Cytat:
    Te schematy są częścią programu,można je wydrukować,ale nie mam drukarki,mogę odręcznie narysować i zeskanować(będą czytelne) i wysłać na pw-podaj adres,jak Ci odpowiada,jutro wyślę(zaraz wyjeżdżam)
    Pewnie TIS albo WD. U mnie TIS nie chce działać (win XP), a WD nawet nie zdążyłem ściągnąć.
    Cytat:
    Czy oby napewno to IR a nie RC?Dioda sygnalizująca prace swiei prawie zawsze....
    Napewno to IR, a poza tym sprawdzałem diody IR a nie te czerwone, bo czerwone to sobie mogą świecić ile chcą, a IR może być padnięta.
    Ale... Jakoś automagicznie się to naprawiło. Poszedłem do samochodu, żeby tymczasowo zmostkować immo i z przyzwyczajenia użyłem pilota. I dzisiaj załapał bez problemu. Nie wiem czy to coś nie łączy, czy to wilgoć, czy cokolwiek innego, ale chyba najwyższy czas, żeby pożegnać oryginalną instalację i zakupić jakiś alarm.

Z.B., dzięki za info, jak znów padnie (odpukać) to ta informacja napewno się przyda :)
  • #8 2976732
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Cytat:
    Pewnie TIS albo WD. U mnie TIS nie chce działać (win XP), a WD nawet nie zdążyłem ściągnąć.

TIS powinien chodzi bez problemu pod XP - u mnie śmiga.... może spróbuj go uruchomić w trybie zgodności z 2000... na forum www.bestiales.pl jest chyba wątek o uruchomieniu TIS po win XP....
  • #9 2976796
    gufiak
    Poziom 21  
    Cytat:
    TIS powinien chodzi bez problemu pod XP - u mnie śmiga.... może spróbuj go uruchomić w trybie zgodności z 2000... na forum www.bestiales.pl jest chyba wątek o uruchomieniu TIS po win XP....
    Hmmmm.. Też słyszałem że tam jest taki temat, ale wyszukiwarka się buntuje jak próbuję szukać (wpisałem TIS XP, a także TIS AND XP) i pokazuje, że nie ma tematów z takimi słowami... Już kiedyś zainstalowałem TISa na win xp i nie chciał się uruchomić, ale myślałem, że poprostu jest tak padnięty system, bo i przy instalacji sprawiał problemy. Zainstalowałem go jakiś czas temu i niestety znów nie chce mi chodzić (choć już dobrze się zainstalował). Próbowałem zmieniać tryb zgodności i to też nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #10 2977948
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Cytat:
    Hmmmm.. Też słyszałem że tam jest taki temat, ale wyszukiwarka się buntuje jak próbuję szukać (wpisałem TIS XP, a także TIS AND XP) i pokazuje, że nie ma tematów z takimi słowami... Już kiedyś zainstalowałem TISa na win xp i nie chciał się uruchomić, ale myślałem, że po prostu jest tak padnięty system, bo i przy instalacji sprawiał problemy. Zainstalowałem go jakiś czas temu i niestety znów nie chce mi chodzić (choć już dobrze się zainstalował). Próbowałem zmieniać tryb zgodności i to też nie pomaga.

Znalazłem:

Uwagi do TIS2000:
    1. Przy instalacji wybrać koniecznie "instalację autonomiczną" nie "serwer"
    2. Przy wejsciu prosi o hasło, nie wpisujemy NIC tylko klikamy "OK" inaczej nie wejdziemy do programu
    3. Przed pierwszym wejsciem do bazy nalezy skonfigurowac w opcjach pare rzeczy nt. rodzaju pojazdu (program poda co i jak)...

oraz:
    http://motonews.pl/sh_forum.php?op=fvt&t=124883&c=0&f=9&hq=TIS%20program&start=60

http://motonews.pl/sh_forum.php?op=fvt&t=77865&c=0&hq=TIS+program&f=9
  • #11 2981841
    gufiak
    Poziom 21  
    Dzięki :) Czyli zainstalowałem dobrze. Ale już wiem, że problem leży gdzie indziej. Pogrzebałem w plikach i jest tam plik z logiem programu "Colog.txt" i w nim dopisuje mi takie głupoty za każdym razem gdy próbuje go uruchomić:
    FROM: Front End  at Time: 19:38:35 Date: 08/31/06
    File: FrontEnd.cpp in Line: 397 
    Frontend not started due to a running TIS 2000 update!

FROM: Front End  at Time: 16:31:09 Date: 09/01/06
    File: FrontEnd.cpp in Line: 397 
    Frontend not started due to a running TIS 2000 update!
    Z tą aktualizacją rozumiałbym gdyby to się działo tylko raz, a nie za każdym razem kiedy chcę go uruchomić... Chyba trzeba będzie go jakoś inaczej zmotywować do działania :)

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Omega B 2.0 16V z 1994 roku oba piloty na podczerwień przestały nagle działać, mimo że diody IR w pilotach świecą, co wskazuje na ich sprawność. Centralny zamek działa z kluczyka, jednak świeci się dioda immobilizera i samochód nie odpala. Sprawdzono bezpieczniki oraz odłączano akumulator bez efektu. Podejrzewany jest uszkodzony odbiornik podczerwieni lub przewody łączące go ze sterownikiem centralnego zamka, który jest powiązany z immobilizerem i komputerem pojazdu. Schematy elektryczne odbiornika IR (remote control receiver) umieszczonego przy lusterku zostały zaoferowane do udostępnienia. Problem z synchronizacją pilotów i działaniem systemu może mieć związek z elektroniką sterującą. Po pewnym czasie piloty zaczęły działać ponownie, co sugeruje możliwy wpływ czynników zewnętrznych, np. wilgoci. Dyskutowano także o programie TIS2000 do diagnostyki Opla, który sprawia problemy z uruchomieniem na Windows XP, z podpowiedziami dotyczącymi instalacji i konfiguracji. Wskazano, że sterownik zamków jest ściśle powiązany z immobilizerem i komputerem, co komplikuje samodzielną naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA