logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć obrotomierz MERA LUMEL MS2 w maluchu z elektronicznym zapłonem?

piotr.wcislo 31 Sie 2006 15:59 9250 11
REKLAMA
  • #1 2973439
    piotr.wcislo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Potrzebuje wiedzieć jak się podłącza obrotomierz MERA LUMEL MS2 w maluchu z elektronicznym układem zapłonowym?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2974377
    waclaw17
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam orotomierz typ ms2 ma 3 wyprowadzenia +,masa,zacisk oznaczony 1 Podłączając obrotomierz mase lączymy z masą samochodu ,+ lączymy z plusem po przekreceniu wyłącznika zaplonuon jest na module NANOPLEX na zacisku 4 a zacisk 1 obrotomierza lączymy z zaciskiem nr7 modulu NANOPLEX Mozna sie podlączyc do cewki wysokiego napiecia po pierwotnej stronie + przewod pomarańczowy 1 obrotomierza do przewodu bialo-czarnego dobrze by bylo polączenie z zacisku 1 obrotomierza wykonac przewodem w ekranie a ekran polączyc z masą przy obrotomierzu pozdrawiam waclaw17
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2974421
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    a tak po za tym to zworka na płytce musi być odpowiednio ustawiona aby pokazywał prawidłowo
  • #4 3108714
    Wesoł
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Na wstępie witam wszystkich Forumowiczów! :)

Podepnę się pod wątek ponieważ mam problem także z obrotomioerzem MS2.
    Kupiłem go używanego, nie miał on kostki tylko luzne kable z konektorami, wszystkie czarne. Na koncach przy konektorkach miały oznaczenia cyframi.
    Ustaliłem przeswietlając bateryjką i zarówką przeznaczenie ich zgodnie z kolorami opisanymi w instrukcji firmowej do znalezionej w internecie:
    nr1 - zasilanie ze stacyjki, nr3 - owietlenie zegara(+), nr7(bądz 4 - zatarta troche cyfra) - sygnał z cewki, i 4ty kabelek (bez koralika z numerem bo mial urwany konektor) to masa.
    Podłaczylem wszystko jak trzeba (tak mi sie zdawało;)) i sytuacja wyglada tak:
    jak wlacze swiatla na wył silniku to podswietlenie obrotomierza działa, gdy wlacze silnik ale z wył swiatlami to obrotomierz działa, ale jak wlacze je to obrotomierz "pada".
    Dodam, ze Maluch ma zapłon klasyczny bezrozdzielaczowy, zworki w obrotomierzu sa ustawione dobrze, nie wygladało mi na to ze jakies zwarcie jest na plytce, obrotmierz gdy dziala to jego wskazówka drży, jest to starsza wersja z zworkami na srubki a nie na przelączniki)
    Co mogłem zrobić źle, ewentualnie co jest uszkodzone?
    Za wszelkie sugestie z góry dziekuję.
    (przepraszam ze tak sie rozpisalem, ale chcialem najpelniej naświetlic problem:) )
  • #5 3108756
    tzok
    Ocena: 6464
    "Na oko" masz zamienioną masę z podświetlaniem (tam gdzie masz masę masz mieć + z oświetlenia a tam gdzie masz + z oświetlenia masz mieć masę). Polaryzacja dla oświetlenia jest obojętna dlatego ono działa, przy wyłączonym oświetleniu masz masę przez żarówki oświetlenia i dlatego obrotomierz działa, jak włączysz oświetlenie to masz dwa + i obrotomierz nie ma zasilania i nie działa.
  • REKLAMA
  • #6 3109685
    Wesoł
    Poziom 11  
    Dokładnie w tym tkwił problem - teraz pięknie działa :) a ja pieknie dziekuję.
    Problem zapewe trywialny, ale dla elektornika nie dla mnie :P
    Tylko jeszcze chyba przydałoby sie wlasnie kabel sygnałowy od cewki założyc z ekranem bo obrotomierz reaguje jak np. wcisne hamulec (nie wiem czy to ma znaczenie ale blisko sąsiaduje on w przelotce z kablem do 3go stopu z mocnymi żarówkami.
    Tak czy inaczej jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3109981
    tzok
    Możesz spróbować ale to raczej jest problem ze sabilnością napięcia w 126P... po prostu zanim włókna żarówek się rozgrzeją dają duży impuls prądowy i na chwilę w całej instalacji "siada" napięcie, sprawdź styki masy akumulatora i alternatora z karoserią, czy śruby są dociągnięte i czy połączenie nie skorodowało, zabezpiecz smarem miedziowym.
  • #8 3110679
    Wesoł
    Poziom 11  
    Mozliwe, bo po dłuzszym hamowaniu problem zanika lekko. Sytuacja sie stabilizuje na wyzszych obrotach kiedy alternator juz jako taki prąd "zapodaje" (widac to tez po woltomierzu ktory mam zamontowany - wskazówka drzy na wolnych obr.)
    O klemy dbam:) Akumulator własnie swieżo po ladowaniu i uzupełnianiu wody. Regulator napięcia tez jest w porządku.
    Kabelek w wolnej chwili wymienie, napewno nie zaszkodzi...
  • #9 3112467
    tzok
    Nie chodziło mi o klemy a o miejsce gdzie masowy przewód z akumulatora jest przykręcony do karoserii.
  • #10 3116716
    Wesoł
    Poziom 11  
    tu tez jest w porządku:) ostatnio blacharke robiłem i wszystko przy okazji było skontrolowane w bagazniku...
    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: czy pomogłoby cos danie zasilania do obrotomierza przez przekaznik? (połączony bezposrednio z akumulatorem tak jak niektórzy robią sobie instalacje świateł zmianowych aby lepiej swieciły)
  • #11 3116978
    tzok
    Nie, światła się daje przez przekaźnik, tylko po to żeby nie wypałał się włącznik.
  • #12 8710000
    Mateuszc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WItam
    sory za obgrzebanie tematu , ale mam taki mały problem.Przy podłączaniu obrotomierza pomyliłem kable biały z czarnym czyli mase i impuls z cewki.
    I teraz pytanie co mogło paść , i jak to sprawdzić

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia obrotomierza MERA LUMEL MS2 w Fiacie 126p (maluch) z elektronicznym układem zapłonowym. Obrotomierz MS2 posiada trzy wyprowadzenia: plus (+), masę oraz zacisk sygnałowy oznaczony numerem 1. Masa powinna być połączona z masą samochodu, plus z zasilaniem po przekręceniu stacyjki (np. zacisk 4 modułu NANOPLEX), a zacisk sygnałowy (1) z odpowiednim wyjściem sygnału zapłonowego (np. zacisk 7 modułu NANOPLEX lub przewód pierwotny cewki wysokiego napięcia). Zaleca się stosowanie przewodu ekranowanego do sygnału z cewki, ekran zaś łączyć z masą, aby uniknąć zakłóceń. Ważne jest również prawidłowe ustawienie zworki na płytce obrotomierza, co wpływa na poprawność wskazań. Problemy z działaniem obrotomierza mogą wynikać z zamiany masy i podświetlenia, co powoduje brak zasilania przy włączonym oświetleniu. Dodatkowo, niestabilność napięcia w instalacji elektrycznej Fiata 126p, zwłaszcza przy włączaniu świateł, może powodować chwilowe zaniki wskazań. Zaleca się sprawdzenie i zabezpieczenie połączeń masowych oraz ewentualną wymianę kabla sygnałowego na ekranowany. Podłączenie zasilania obrotomierza przez przekaźnik nie jest konieczne, gdyż przekaźniki stosuje się głównie do obciążeń takich jak światła. W przypadku pomyłki w podłączeniu masy i sygnału z cewki istnieje ryzyko uszkodzenia obrotomierza, co wymaga diagnostyki urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA