logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa z wyjściem S-Video do kina domowego Panasonic HT845?

melon77 03 Wrz 2006 22:45 1696 18
REKLAMA
  • #1 2984410
    melon77
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam mam taka zagwostke chcialbym polaczyc laptopa ktory ma wyjscie s-video na 4pin +maly jack na dzwiek z kinem domowym PANASONIC HT845 ktory z tylu ma duzo roznych wejsc i wyjsc jest tam aux in i out i s-video tez Moje pytanie jest takie czy musze miec kabel z jednej strony s-video na 4pin +jack i z drugiej wystarczy 2 cinch do aux w kinie+s-video i bede mial obraz czy nie?
  • REKLAMA
  • #2 2984482
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    http://www.hardwarebook.net/
    Tutaj znajdziesz,choć nie wszystkie interesujące cię gniazda.Jak w podręczniku do kina masz opisane gniazda to dojdziesz co z czym połączyć.
  • REKLAMA
  • #3 2985965
    melon77
    Poziom 10  
    ale to mi nic nie mowi moze ktos bardziej zorientowany podopowie jak to podlaczyc?
  • #4 2986232
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jeśli w kinie masz S-Video In to połącz z S-Video z karty i po problemie.
  • #5 2986261
    duh85
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    tronic1 napisał:
    Jeśli w kinie masz S-Video In to połącz z S-Video z karty i po problemie.

S-Video przesyła jedynie obraz dźwięk musisz podłączyć osobno chyba ze wystarczy ci ten z głośniczków laptopa. Mały jack do laptopa i 2 cinch do aux zapewnia ci dźwięk w stereo jeśli chcesz 5.1 musi ich być trochę więcej.
  • #6 2986405
    melon77
    Poziom 10  
    o wlasnie o to mi chodzilo czyli daje na aux in i out i s-video mam w laptopie i gdziie podlaczyc do kina czy tv bo mam i tu i tu?
  • #7 2986533
    duh85
    Poziom 13  
    Ja mam tak
    Obraz: S-video w laptopie do S-video w telewizorze
    Dźwięk: Mały Jack pod słuchawki w laptopie i 2 cincz do IN AUX w wzmacniaczu.

Podejrzewam ze u ciebie czy podłączysz S-video do TV czy do Kina i tak będzie działać wiec zależy jak ci wygodniej z dźwiękiem tak samo. Po prostu musisz wziąść jakiś kabel i popróbować jak to będzie wyglądało w praktyce
  • REKLAMA
  • #8 2986581
    melon77
    Poziom 10  
    dzieki za info a kabel kupywales czy robiles sam?pozdr
  • #9 2986866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2986942
    duh85
    Poziom 13  
    tridio napisał:
    Z tego wyjścia bedziesz miał tylko stereo, dźwięku przestrzennego nie uzyskasz

To zależy.W moim laptopie jest obsługa 5.1 po odpowiedniej konfiguracji kartymuzycznej mozna z niego przy pomocy 3 kabli wyprowadzic dzwiek przestrzenny nie wiem tylko jak sytuacja wyglada od strony kina domowego.Jednak stereo w zupełności wystarczy chyba ze ktos jest audiofilem :)

Co do kabla to mam kupny ale nie pamiętam ile kosztował.
    PS.
    moze pomysl nad czyms takim
    http://www.agito.pl/product/10782?cid=813
    masz podłaczenie dzwieku i wideo bez zbednych kombinacji z kablami a i cena jest przystepna

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #11 2987099
    melon77
    Poziom 10  
    ok jest ale ja w DVD mam tylko jedno wejscie EURO takze ciezko jest taki kabel podlaczyc co ?
  • #12 2987203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2988205
    melon77
    Poziom 10  
    3 male jack

Dodano po 44 [sekundy]:

tzn w moim
  • #14 2988435
    duh85
    Poziom 13  
    3 male jack które przy odpowiedniej konfiguracji karty dźwiękowej doją możliwość wyprowadzenia 4 kanałów i Subwoofer
  • #15 2989440
    melon77
    Poziom 10  
    Panowie ale na alegro sa kable ktore maja z jednej strony s-video 4pin +maly jack a z drugiej 3 cinche ale ja bym chcial zeby byly 2 cicnche bo mam w kinie aux in i out i svideo mam tez w kinie i tv i jak to podlaczyc zeby bylo ok bo jak kupie z 3 cinchami to 2 wejda a trzeci co bedzie luzny ????

Dodano po 1 [minuty]:

aha mi nie zalezy az tak bardzo na dzwieku przestrzennym z laptopa chodzi tylko zeby bylo mozna np.posluchac muzy na kinie bez wlaczania tv lub normalnie ogladac filmy z laptopa dzieki za pomoc
  • #16 2989540
    duh85
    Poziom 13  
    3 czincza to jeszcze inne wejście, po prostu masz 2 do audio a ten trzecia jest od wideo.
    Możesz sobie kupić taki kabel i do tego przejściówkę z czincza na s-video jednak odradzam takich zabaw im więcej elementów tym więcej potem kłopotów. Na allegro faktycznie nie widać kabli s-video + jack => s-video+ 2 czincza. Daj sobie spokój z allegro nie opłaca się jak dasz za przesyłkę to cię i tak to samo wyjdzie . Idź do jakiegoś sklepu RTV i zobacz co tam maja. Jeżeli nie będą mieli w jednym kablu to kup kabel S-video => s-video i drugi
    jeck => 2czincza i też będzie działać. Nie ma sensu tworzyć nieistniejących problemów.
  • #17 2989874
    melon77
    Poziom 10  
    kupilem wlasnie kabel s-video na s-video na 4 pin i nie ma koloru probowalem ustawic w tv PAL i na karcie tez PAL i nie ma koloru
  • #18 2989881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2990896
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Duh85, moderator nie po to pisze swoje uwagi, aby kolega traktował je jako nieistniejące. Za nieprzestrzeganie uwag moderatora dotyczących poprawnienia błędów w postach kolega otrzymuje ostrzeżenie. Nie zwalnia to kolegi z OBOWIĄZKU poprawienia dotychczas popełnionych błędów i wystrzegania się od popełniania kolejnych. Forum dysponuje taką funkcją jak PISOWNIA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia laptopa wyposażonego w wyjście S-Video 4-pin oraz mały jack audio do kina domowego Panasonic HT845, które posiada wejścia AUX IN/OUT oraz S-Video. S-Video przesyła wyłącznie sygnał wideo, dlatego dźwięk należy podłączyć osobno za pomocą kabla z małego jacka laptopa do wejścia AUX IN kina domowego. Kabel łączący powinien mieć z jednej strony wtyk S-Video 4-pin oraz mini jack audio, a z drugiej strony S-Video oraz dwa cinche audio (stereo). Kabel z trzema cinchami audio nie jest optymalny, gdyż w kinie domowym jest tylko wejście AUX na dwa cinche, a trzeci cinch pozostanie nieużywany. W przypadku braku gotowego kabla zaleca się zakup osobnych kabli: S-Video do S-Video oraz mini jack do dwóch cinchów audio. Dźwięk przestrzenny 5.1 z laptopa jest możliwy tylko przy odpowiedniej konfiguracji karty dźwiękowej i większej liczbie wyjść audio, jednak standardowe wyjście jack zapewnia jedynie stereo. Problemy z brakiem koloru na obrazie mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień sygnału (np. PAL/NTSC) lub niewłaściwego kabla. Zaleca się sprawdzenie konfiguracji i użycie dedykowanych kabli bez zbędnych przejściówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA