logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć laptopa z kinem domowym i plazmą? Kabel S-Video/Jack na RCA?

stoyu 10 Lut 2007 11:58 6267 9
REKLAMA
  • #1 3551793
    stoyu
    Poziom 10  
    Czym mogę połączyć laptopa z kinem domowym, tak żebym przez kino domowe mógł zrzucić obraz na plazmę, a dźwięk mieć w kinie domowym?? Chodzi o to, bym mógł na plaźmie pracować tak jak na monitorze i, przy puszczeniu filmu np. w Best Playerze, BSPlayerze, VPlayerze itd. mógł oglądać go na plaźmie. Czy ten kabel
    http://www.allegro.pl/item161952200_kabel_svhs_m_jack_na_3x_rca_prolink_exclusive_3m.html
    będzie odpowiedni??
  • REKLAMA
  • #2 3551930
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Należy rozumieć, że laptop ma wyjście SVideo...

Dodano po 6 [minuty]:

W zasadzie korzystniej byłoby podłączyć bezpośrednio do plazmy. Dźwięk i tak będzie tylko stereo.
  • Pomocny post
    #3 3551964
    lolek_stal
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeśli masz w laptopie wyjście SVHS to będzie działać ale dźwięk chyba będzie tylko 2.1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3553093
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jeśli Twój notebook ma wyjście cyfrowe dźwięku SPDIF (współosiowe)lub TOS-Link (optyczne), to możesz połączyć go z amplitunerem kina domowego i uzyskasz wtedy dźwięk DD5.1, lub DTS (nie mam na myśli zestawów boxowych, które nie mają takich wejść, ale amplitunery stand-alone).
    Jeśli nie masz takiego amplitunera, bądź masz amplituner, a nie dysponujesz w nim cyfrowym wyjściem dźwięku, to wówczas podłączysz, ale będziesz dysponował wyłącznie dźwiękiem stereo (nie wiem skąd pomysły o 2+1 u poprzedników), bądź dźwiękiem Dolby ProLogic I lub II (zależnie od amplitunera.
  • REKLAMA
  • #5 3561994
    stoyu
    Poziom 10  
    A jak wyglada to
    Rudolf_ napisał:
    wyjście cyfrowe dźwięku SPDIF (współosiowe)lub TOS-Link (optyczne), t
    ??
  • #6 3562762
    wer1207
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    tak jak gniazdo wtyczki sluchawek 3,5 mm.

ja sie zastanawiam czy mozna zrobic domowym sposobem dekoder sygnaly spdif.

wiem ze takie wyjscie mam tylko nie wime jak to przelozyc na 6 kanalow.
  • #7 3609101
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    Wiatam!
    Dopisze sie zeby nie robic balaganu.
    Chcialbym podlaczyc do komputera tuner satelitarny z wyjsciem optycznym - chyba Toslink - takie kwadratowe zlacze, w komputerze mam wejscie SPDIF na MOBO a-Bit NF7 i wyjscie optyczne - ale chodzi mi o to czy da sie dokupic odbiornik optyczny i podpiac do wejscie SPDIF i domniemam ze takze pod 5V. I drugie pytanie jakim swiatowodem to polaczyc (przynajmniej 5m), chodzi mi o to jaki tam maja byc wtyczki lub jak sie fachowo nazywaja.
    Czy taki kabel jak ponizej w linku bedzie ok? http://www.tme.pl/kabel-toslink-toslink-5m/arts/pl/b11/cable-620.html
    i ktory odbiornik z tej listy? http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szuka...&id_g=21&id_p=5&f_radio=&id2=22&id_drzewo=209

Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam i przepraszam jesli zrobilem balagan.
  • #8 3613336
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    -> wer1207
    Opowiadasz kłamstwa mamiony kartami firmy Creative.
    SPDIF był, jest i standardowo będzie wyjściem RCA, czyli typu Chinch, a fakt, że w kartach Creative są to małe "jack"-i to tylko oszczędność na wtyczkach firmy Creative, bo w płytach głównych i w sprzęcie HiFi SPDIF jest zawsze jako RCA.

-> lysy1980
    Sam odbiornik TOS-Link to nie wszystk, trzeba go zasilić, a później zamienić na sygnał SPDIF (szeregowy cyfrowego dźwięku)
    Zatem jeśli nie masz w płycie głównej wejścia optycznego, a w tunerze masz tylko optyczne, a nie masz wyjścia coaxial - pozostają Ci na szybko takie rozwiązania (które są naprawdę na szybko, sam oceń):
    1. Zakup karty dźwiękowej z wejściem optycznym
    2. Zakup płyty głównej z wejściem TOS-Link
    3. Zakup tunera z wyjściem SPDIF Coax (wówczas od razu połączysz z płytą główną)
    4. Zakup amplitunera HiFi (DD5.1) z wejściem TOS-Link (to już trochę mocno zaawansowana podpowiedź)
  • REKLAMA
  • #9 3613683
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    Wiec chyba kupie karte dzwiekowa z wejsciem optycznym. Mam tez drugi tuner Philips DSX 6010 i z tego co widzialem pod ponizszym linkiem
    http://laki.dvhk.pl/faq/spdif_philip.htm jest mozliwosc dorobienia do niego wyjscia SPDIF a nawet Optycznego - procesor SAA7216 z tego co pamietam ma takie wyjscie SPDIF tylko nie zostalo ono wyciagniete na tylny panel.
    A co do tego TOS-LINK to dalo by rade zrobic konwerter na SPDIF bez duzego nakladu kosztow? Nie boje sie o pieniadze tylko czy bedzie to oplacalne bo mozna przeciez kupic karte z TOS-LINK. Lub moze kupic cos z np. tej listy http://www.midis.pl/sklep/KonwerteryAUDIO0.htm
    Pozdrawiam
  • #10 4027143
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    witam,
    SPDIF w laptopach mogą być 2 rodzaje. Zawsze zakonczone jack - ale albo optyczne albo coaxialne. duzo pomocy jest tutaj: www.spdif.pl
    pozdrawiam
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia laptopa do kina domowego i plazmy w celu przesłania obrazu na plazmę i dźwięku do kina domowego można wykorzystać wyjście S-Video (SVHS) z laptopa, jednak dźwięk będzie dostępny jedynie w stereo (2.0). Kabel S-Video/jack na 3x RCA może działać do przesyłu obrazu i dźwięku analogowego, ale jakość dźwięku będzie ograniczona. Aby uzyskać dźwięk wielokanałowy (DD5.1 lub DTS), laptop musi posiadać cyfrowe wyjście dźwięku SPDIF – współosiowe (RCA) lub optyczne (TOS-Link). W przypadku braku odpowiedniego amplitunera lub karty dźwiękowej z wejściem optycznym, dźwięk będzie tylko stereo lub Dolby ProLogic I/II, zależnie od sprzętu. SPDIF w laptopach często występuje jako złącze jack, które może być optyczne lub współosiowe. Do przesyłu sygnału optycznego TOS-Link stosuje się specjalne kable światłowodowe z odpowiednimi wtyczkami. Możliwe jest dokupienie karty dźwiękowej z wejściem optycznym lub amplitunera z wejściem TOS-Link, aby poprawić jakość dźwięku. Konwersja sygnału optycznego na SPDIF coaxial wymaga dodatkowego zasilanego odbiornika. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące standardów SPDIF i różnic w implementacji w sprzęcie komputerowym i HiFi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA