logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 4155 /PT11 - odstrajanie i brak zatrzymania na stacjach po wymianie kondensatora

maryann 05 Wrz 2006 13:49 1946 10
REKLAMA
  • #1 2989078
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Przyszedł na odstrajanie, programowania nie sprawdzałem. Lekkie pokręcenie filtrem p.cz. L107(jedyny) pomagało- ARCz wstroilo stację. zabrałem się więc za wymianę kondensatorka: z wewnątrz wycięty, na zewnątrz(zmierzone) 100p. Po czym za nic nie mogę dostroić tego filtru! Po włączeniu programu jest stosunkowo długo dobrze, po czym 'odjeżdża'. Normalnie przecież wystarczy go kręcąc dostroić -od razu widać ;trochę staranności i już. Wziąłem nawet inny (z magnetowidu) i trudno nim zepsuć odbiór, na wysokich kanałach b. głosu(po ustawieniu fine t. jest) ale nie zatrzymuje się na stacjach nadal. Pomóżcie, bo już mnie glowa boli...
  • REKLAMA
  • #2 2989130
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Miałem osobiście kilka takich sztuk na odstrajanie (głównie Philipsy,ale był i Telestar) i powiem, że w moim przypadku do każdego TV musiałem dać kondensator o innej pojemności, aby móc dostroić filtr. Nigdy nie udało mi się tego przy 100pf w żadnym TV.
    Wewnętrzny kondensator wycinałem i dawałem od spodu płytki: raz był to 68pf, w innym przypadku 56pf, raz 33pf, jeszcze w innym 2x22pf równolegle bo tylko tak można było dostroić p.cz.

Moim zdaniem musisz poeksperymentować z kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #3 2989132
    maryann
    Poziom 37  
    Na p.47 TDA8361 AGC stoi ok. 4V - cały czas , także podczas strojenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Żeby się ustrzec zgadywania zawsze wcześniej mierzę wyjmowany kondensatorek; w może polowie przypadków jest to 100pF i nie ma problemu. Tu też się na to zanosilo.
  • #4 2989181
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Miałem dwa identyczne modele TV, akurat oba się rozstrajały, oba miały takie same chassis, takie same filtry, a kondensatory musiałem dobrać indywidualnie do każdego z osobna, bo inaczej filtrm można było kręcić aż do bólu...
    Nie mówię, że u Ciebie też tak może być, ale warto sprawdzić jak będzie reagował ten filtr przy innej pojemności.
  • REKLAMA
  • #5 2992447
    mesko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    maryann napisał:
    Na p.47 TDA8361 AGC stoi ok. 4V - cały czas , także podczas strojenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Żeby się ustrzec zgadywania zawsze wcześniej mierzę wyjmowany kondensatorek; w może polowie przypadków jest to 100pF i nie ma problemu. Tu też się na to zanosilo.
    Jeżeli kond jest uszkodzony(a skoro się odstraja to jest) nie jesteś w stanie go zmierzyć.W praktyce zawsze poniżej 100(30-75)
  • #6 2993168
    maryann
    Poziom 37  
    mesko napisał:
    nie jesteś w stanie go zmierzyć.W praktyce zawsze poniżej 100(30-75)
    Wielokrotnie, zawsze tak robiłem i się sprawdzało, przecież jak straci parę piko to nadal jest bliski sprawności. Zmierzony miał 96 pF.
    No dobra; ale teraz jest kompletny sprawny filtr i odbiór OK. Tylko się nie zatrzymuje...
  • #7 2993518
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    Kondensator może mieć upływność i wtedy miernik pojemności przekłamuje. A jeśli chodzi o zatrzymywanie strojenia. Musisz sprawdzić, czy powstaje sygnał STOP i czy jest podawany do procesora.

Remeknapr
  • #9 2995618
    maryann
    Poziom 37  
    W końcu nie naprawiłem tego filtru, ale TV tak- wstawiłem filtr wyjęty z modułu p.cz. jakiegoś magnetowidu - podpisany 'T05 AFT', przy LA7522. Razem z nim kondensatorek SMD i bez strojenia(!) wsio OK.
    Dzięki wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #11 2996205
    maryann
    Poziom 37  
    Dobre, dobre!
    Ale nie będę ruszał- lepsze jest wrogiem dobrego...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odstrajania filtru p.cz. w telewizorze Telestar 4155/PT11 po wymianie kondensatora o nominale 100 pF, co skutkuje brakiem zatrzymania na stacjach i rozstrajaniem się odbioru. Wymiana kondensatora wewnętrznego na różne wartości (np. 68 pF, 56 pF, 33 pF, 2x22 pF równolegle) była konieczna w podobnych przypadkach, gdyż standardowe 100 pF często nie pozwala na prawidłowe dostrojenie filtru. Pomiar kondensatora może być zafałszowany przez upływność, co utrudnia ocenę jego rzeczywistej pojemności. Sprawdzenie napięcia na pinie 47 układu TDA8361 (AGC) wykazało stabilne 4 V podczas strojenia, co wskazuje na poprawną pracę układu AGC. Problem z zatrzymaniem strojenia może wynikać z braku sygnału STOP kierowanego do procesora. Ostatecznie rozwiązaniem było zastąpienie filtru p.cz. i kondensatora filtrem z modułu p.cz. magnetowidu (oznaczonym „T05 AFT”) współpracującym z układem LA7522, co pozwoliło na prawidłowy odbiór bez konieczności strojenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA