logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo '99 - brak grzania świec, problem z przekaźnikiem lub sygnałem immo?

piosiek 06 Wrz 2006 12:05 10467 11
REKLAMA
  • #1 2992463
    piosiek
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    citroen berlingo 99 rok pompa lucas z immo przy włączeniu zapłonu tylko mignie kontrolką od świec i zero grzania błyskawicznie też gaśnie lampka z kluczykiem od immo. po podgrzaniu świec na krótko pali bez kłopotu.
    moje pytanie jest takie: czy ten przekaznik swiec chce sygnału z immo? bo sprawdziłem zasilania na nim i jest ok sygnał z czujnika temp. ok. więc moim zdaniem albo uszkodzony przekaznik świec albo nie ma sygnału z immo (jeżeli ma tam być) proszę o jakąś wskazówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2992609
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    przekaznik od swiec nie potrzebuje nic od immo. jak by szwankowal immo to bys nie odpalil . sprawdz zlacza skrecane na lewej podluznicy lubia zzieleniec. pozdrawiam
  • #3 2995090
    piosiek
    Poziom 15  
    może ktoś ma rospiske do tego przekażnika co i gdzie??
    Załączniki:
    • Citroen Berlingo '99 - brak grzania świec, problem z przekaźnikiem lub sygnałem immo? 060907_001808.jpg (42.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2995375
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    jezeli to silnik wjz to
    1- masa
    2- termokontakt plynu chlodzacego
    3- bezpiecznik f33pod maska
    4 stacyjka styk nr 3 rozrusznik
    5 bsi zolta kostka 26 pinowa, pin 21
    6 biala kostka pompy styk nr 1
    jak bym mial vin to schemat bylby pewny
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3002027
    piosiek
    Poziom 15  
    silnik VF7MFWJZFXK........ masz do tego schemat ?
  • #6 3004127
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    VF&MFWJZF jest ok ale XK to nie wiem skad sie wzielo. znaczy chodzilo Ci chyba o nr nodwozia a nie o silnik?
    wychodzi ze masz wjz czyli tak jak opisalem.
    schemat Ci wysle w poniedzialek wieczorem
  • #7 3004565
    Władysław O
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Miałem podobny problem w Meganie 1.9D,tak mnie ta usterka w maliny
    wpuściła że wstyd gadać ,chciałem wymienić moduł ,a usterka była
    taka :Wypalone gniazdo bezpiecznika 70A zasilającego świece żarowe
    W momencie włączenia świec napięcie spadało a właśnie moduł pobierał
    sobie ten prąd do zasilania przekaźnika w module i kontrolka
    świeciła tylko przez sekundę .
    Sprawdż przewód prądowy zasilający świece.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3010394
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    piosiek jak chcesz schemat to daj mail to Ci puszcze w dobrej jakosci
  • #9 3012760
    piosiek
    Poziom 15  
    dzieki ANDRZEJ R za schematy jutro powalcze z tym citroenem
  • #10 3013104
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Witam
    Na 99% nie ma napięcia na śrubie M6 na przekażniku,wypalił się styk w okrągłym złączu na podłużnicy.Poprowadz przewód bokiem tzn omiń kostkę bo styki w niej nie wytrzymuja obciązenia i styk się grzeje i wypala a co za tym idzie raz łący a raz nie.
    Sprawdz kontrolką czy masz napięcie na śrubie przekażnika.
    To typowa usterka Berlingo,Partner.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3089538
    jerry66
    Poziom 1  
    Witam
    Mam problem z tym samym modułem tylko jak sprawdziłem na stronie producenta ( Nagares ) to się okazało że +12V powinno przychodzić na inne złącze niż jest w moim samochodzie.Trochę się pogubiłem czy ktoś może mi to wyjaśnić.I jeszcze jedno czy prawdą jest że tem > 10 C świece się nie załączają.
  • #12 3568598
    piosiek
    Poziom 15  
    uszkodzona była elektronika zrobiłem czasówkę na 7sek i jest ok

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie Berlingo z 1999 roku z pompą Lucas i immobilizerem problem polega na braku grzania świec żarowych – kontrolka świec miga krótko po włączeniu zapłonu i szybko gaśnie, a po podgrzaniu świec silnik odpala bez problemu. Przekaźnik świec nie wymaga sygnału z immobilizera, a brak grzania może wynikać z uszkodzonego przekaźnika lub braku napięcia na jego zacisku M6, co jest typową usterką w modelach Berlingo i Partner. Częstą przyczyną jest wypalony styk w okrągłym złączu na podłużnicy, które powoduje przerywany kontakt i brak zasilania przekaźnika. Zaleca się pominięcie tej kostki i poprowadzenie przewodu bezpośrednio, aby uniknąć przegrzewania i uszkodzeń styków. Warto także sprawdzić bezpiecznik 70A zasilający świece oraz przewody zasilające. Schematy elektryczne dla silnika WJZ (VF7MFWJZ) są dostępne i mogą pomóc w diagnostyce. Dodatkowo, w module sterującym świecami może być konieczne ustawienie czasówki na około 7 sekund, co rozwiązuje problem z elektroniką. Temperatura poniżej 10°C może wpływać na załączanie świec żarowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA